ugrás a tartalomhoz

Mennyire teszteltek a PHP modulok?

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 28. (Cs), 09.23
A PHP különböző kiterjesztéseihez tesztek állnak rendelkezésre, melyeket változtatások illetve kiadások készítése esetén le szoktak futtatni. Ezek azonban nem tudják a teljes forráskód állományt próbára tenni, csupán konkrét teszteseteket határoznak meg. Eddig nem volt ismert, hogy a PHP forráskódjának mekkora része tesztelhető automatikusan ezek segítségével. John Coggeshall munkájának köszönhetően azonban ez megismerhetővé válik a PHP 5 fejlesztői és használói számára.

A Linux Test Project (LTP) libgcov könyvtárát a PHP forráskódhoz illesztve lehetővé vált, hogy a tesztek lefuttatásakor végrehajtott C forráskódsorokról pontos képük legyen a fejlesztőknek. John szerint ennek elsősorban olyan következménye lehet, hogy a fejlesztők kedvet kapnak a tesztek bővítésére, a meglévők kiegészítésére, és nem utolsó sorban mi felhasználók is képet kaphatunk arról, hogy a PHP mely részei vannak nagyobb tesztelésnek alávetve.

Mivel itt C forráskód lefedési tesztekről van szó, számunkra leginkább csak az eredmények érdekesek. Ha azonban saját kódunk felesleges részeit szeretnénk feltárni, akkor John is az Xdebug kiterjesztés code coverage funkcióját ajánlja, mely segítségével megállapíthatjuk, hogy PHP szkriptjeinkben mely sorok pontosan hányszor futnak le.