ugrás a tartalomhoz

Megjelent a WordPress 2.0

Török Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 17.15
A WordPress blogmotor életének újabb mérföldkövéhez érkezett. Noha hivatalos bejelentés még nincs, ahogy már biztos sokan hallottátok, megjelent a 2.0-s verzió. A WordPress az elmúlt időkben igen nagy népszerűségre tett szert, nézzünk csak szét a háztáji keresőben. Mind a csupán blogolni vágyók, mind a fejlesztők számára kedves eszközről van szó. Az 1.5-ös széria megjelentével is már az élvonalba került az alkalmazás, a 2-es kiadás pedig rendesen feladja a leckét a konkurenciának. No de, lássuk a medvét!

Alapvetően az ajaxos web hatása érződik leginkább a programon, amelyhez számos felhasználói élményt gazdagító hatás társul. Az átlag felhasználó számára tetszetős újítás az alapértelmezetté vált rich text editor. Az oldal újratöltése nélkül tölthetünk fel képeket, valamint az írások előnézetét immáron valódi környezetben láthatjuk (ergo a külső oldalon használt CSS-t húzza rá a motor). Némileg módosult az adminisztrációs felület kinézete és szerkezete is. Megjelent még hozzá a Tiger Admin is.

Az átszabott adminisztrációs felület

Jelentős változás tapasztalható a felhasználó kezelésben. A "user level" koncepciót felváltotta a Drupalt használók számára ismerős role-rendszer; minden felhasználó társítható egy jogkörhöz, ami egyértelműen meghatározza, hogy ki mit tehet: hozzászólás; írások szerkesztése; bővítmények kezelése; stb.

A WordPress 2.0 két új alapértelmezett bővítménnyel érkezik: az Akismet intelligens spamszűrő és az automatizálható mentéseket készítő WP-DB-Backup került a csomagba. A program képes immáron Blogger, Movable Type és RSS csatornákról is importálni bejegyzéseinket.

A kettes kiadás a programozók számára is tartogat meglepetéseket, sok helyütt újratervezték a kódot, és még absztraktabb adatréteget valósítottak meg a fejlesztők, így könyebbé vált a bővítmény-fejlesztés, de a jövőben ennek köszönhetően akár más adatbázismotort is támogathat majd a rendszer.

Az új kiadással egyetemben a projekt honlapjának szerkezete és külleme is módosult, egy átgondoltabb kialakítással találkoznak az odatévedők és a téma iránt mélyebben érdeklődők.
 
1

Hivatalosan is bejelentették

Török Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 23.23
2

Letöltöttem, kipróbáltam

ballor · 2006. Jan. 1. (V), 12.13
Szerintem nagyon jó lett. Jól meg vannak oldva a dolgok benne. Ötletet is lehet belőle lopni rendesen. Ahogy az a WYSIWYG szerkesztő működik... Olyan nekem is kéne (mármint olyan tudás, amivel készült). :) Nagyon tetszik ahogy átírja a cuccost HTML-be.

Félig idevág:
Nézegettem és a sima sortöréses résznél paragrafussá alakít. Ezt hogyan lehetne megoldani?

:: ballor
3

TinyMCE

attlad · 2006. Jan. 1. (V), 16.16
Ha jól tudom ezt használja, LGPL-es. Google: tinymce
4

THX

ballor · 2006. Jan. 1. (V), 16.54
Már meg is találtam, és már fel is raktam. Nagyon szuper tényleg, és az install része is játék volt csak. Köszönöm, egyébként ezt nem ismertem, de már erre jó volt a 2oo6-01-01 :)

Egy kis probléma vele:
megcsinálom az alap formot, és pl. egy középre igazítást pakolok bele formázásként. Ekkor viszont a kiíratáskor "veszélyeket" ír nekem a Tidy-s HTML ellenőrző. Figyelmeztetés: a div elemnél nem várt, vagy ismétlődő idézőjel. Ezt miért csinálja?

:: ballor
6

WYSIWYG editor

Bártházi András · 2006. Jan. 2. (H), 16.15
WYSIWYG editorból még nem láttam igazán jól használhatót, általában nagyon sok hiba van bennük. Sokak szerint A WP2 editorja sem volt a legjobb választás. Nem véletlen, hogy nekünk sincs itt a Weblaboron ilyen (de talán lesz más).

-boogie-
7

editor

ballor · 2006. Jan. 2. (H), 16.28
nem nagyon ismertem eddig ezeket (vagy ezek kerültek, vagy én ezeket :D ), ezért nem nagyon tudom milyennek kellene lennie egy jónak

ezt próbáltam, ez nem volt rossz, de kíváncsi vagyok a Te véleményedre: mi a gyenge pontja ennek?
:: ballor
8

más téma

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 2. (H), 16.49
Jó lenne ezt egy a WYSIWYG editorokról szóló új fórum témában megbeszélni.
5

Not installing WordPress 2.0? Why?

Török Gábor · 2006. Jan. 2. (H), 13.57
Ellenérvek amellett, miért nem állnak át bloggerek a Duke-ra.
9

wp 2.0 magyar fordítás?

Anonymous · 2006. Jan. 3. (K), 03.19
a 2.0 verzióhoz nem tud valaki magyar fordítást? az 1.5-höz találtam, de a 2.0-val ez nem sokat ér...
10

Folyamatban

Török Gábor · 2006. Jan. 3. (K), 08.02
Tom azt írja, hogy már készülőfélben van, hamarosan publikálja.
11

WordPress 2.0 HUN

Granc Róbert · 2006. Jan. 16. (H), 15.34
Meg is lett végre, a fent említett oldalon elérhető Tom fordítása.

/Robi