ugrás a tartalomhoz

Egyedi űrlap elemek elérhető kialakítása

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 14. (Sze), 12.43
Összetett webes alkalmazások felületének kialakításakor gyakran adódhat gond abból, hogy az asztali programokban megszokott gyorsbillentyűs navigációt nem tudjuk biztosítani a felhasználók számára, az egeret nem használó fogyatékkal élőkre nézve pedig végképp nehezen használható eredmény születik. Gez Lemon ennek a kérdésnek ment elébe nemrég, a W3C WAI kezdeményezés keretében készülő ehhez kapcsolódó munkák implementációját bemutatva.

A Dynamic Accessible Web Content Roadmap egyelőre még csak munkaváltozatban létezik. Célja, hogy a korábbi Javascript használatát nem javasoló W3C álláspont helyett olyan deklaratív megoldásokat adjon, melyek lehetővé teszik, hogy az egyedi felhasználói felület elemek is elérhetőek maradjanak az egér nélkül böngészők számára is.

Gez Lemon azonban nem csak a tervekről tud beszámolni, hiszen a Firefox 1.5-ben ezeknek megfelelő implementáció már elérhető. Blog bejegyzésében ismereti az ajánlások hátterét, és bemutatja annak a színválasztónak az alapjait, melyet ezen technológia alkalmazásával készített el.

A megvalósítás láthatóan jelentős mennyiségű plusz információval vértezi fel a HTML elemeket, és ez Anne van Kesteren-nek nem igazán volt szimpatikus, ezért úgy gondolta, másképp kellene a színválasztó kérdéséhez fogni. Ezesetben könnyű dolga volt, hiszen a W3C-n kívül készülő, ám a böngészők fejlesztői körében komoly támogatást élvező Web Forms 2.0 történetesen rendelkezik egy csúszka elemmel, amire a feladatban szükség volt. Ezesetben Opera 9-es előzetes kiadásra van szükség az eredmény értékelhetőségéhez.

Látható, hogy két teljesen különböző megoldást kapunk az adott feladatra, attól függően, hogy miképpen állunk a kérdéshez. Ezzel nem hirdethetjük ki egyik utat sem győztesnek, hiszen az egyszerűbb eseteket valóban nem érdemes elbonyolítani, amint viszont nem csak egy egyszerű csúszkára van szükségünk, hanem valamilyen bonyolultabb felhasználói felületi elemre, mely a Web Forms 2.0-nak sem része, ismét az általánosabb W3C WAI lehet csak segítségünkre.

A kezdeményezések sorában még mindenképpen érdemes megemlíteni Dean Edwards hozzájárulását, aki megmutatta, hogy DHTML Behaviour-ok és JavaScript segítségével a Web Forms 2.0-át használó példa Internet Explorerben is működőképessé tehető.