ugrás a tartalomhoz

Weblabor karcsúsítás az új évre

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 17.39
Ilyenkor szilveszter idején az emberek hajlamosak mindenféle ígéretet tenni arra vonatkozóan, hogy mit tesznek majd az új évben. Állítólag a leggyakoribb ilyen ígéret a fogyásról szól. Nos a Weblaboron egy kicsit előrehoztuk az ígéret megvalósítását, nehogy az újévi fogadalmak sorsára jusson az elképzelés. Akik napi szinten használják a Weblabort, talán észrevettek számos változást az utóbbi hetekben.

A linktárunk tartalma főleg a 2003-as vagy még annál is régebbi linkekből tevődött össze, a szerkesztőségnek nem volt ideje és alkalma a frissítésre, a különböző versenyekben pedig láthatóan nem haraptak rá a résztvevők a linkek frissítésének lehetőségére. Mivel egy korrekt linktár karbantartása folyamatos munkabefektetést jelent, úgy gondoltuk, hogy jobban tesszük, ha lemondunk a sokéves linkekről, és a Weblabor ezen részéről. Ehelyett sikerült valamelyest előtérbe tenni a blogmarkokat, melyeket elképzelhető, hogy a jövőben még hangsúlyosabban fogjuk megjeleníteni. Úgy látjuk ugyanis, hogy sokan nem ismerik fel, hogy ezekben sokszor mennyi szakmai érték rejtőzik.

Hasonlóképpen a napokban tűnt el weboldalunkról a Weblabor Klub oldala. Sajnálatos, hogy eredeti várakozásainkat nem tudta beteljesíteni, nem sikerült egy aktív közösséget kialakítani. Úgy gondoltuk, hogy szerkesztőségi energiáinkat nem a klub felpezsdítésére kellene fordítanunk, hanem igazi erősségeinkre. Jövőbeli kezdeményezéseinkhez reméljük továbbra is meg tudunk nyerni támogató cégeket, illetve az NJSZT WFSZ támogatását is igénybe tudjuk venni.

Ennél ugyan kisebb változtatásokat léptettünk életbe a fórumok és a hozzászólások környékén, de reméljük ezek jó hatással lesznek a témák olyan mederbe terelésére, mely mindannyiunk hasznára válhat. A leggyakrabban használható bbcode elemek kiemelésével segítjük az értelmes formázás és kódszínezés használatát, továbbra is megtartva a részletes segítséget. Mind a fórum témák beküldésénél, mind a hozzászólás író dobozokban linkeltük moderálási elveinket, ahol értelmező szótár jelleggel megmagyarázzuk, hogy mit gondolunk a téma és hozzászólás szavak értelméről. Ugyanitt röviden leírjuk, hogy miért tartjuk jónak, ha konkrét témák mentén folyik az eszmecsere, egyszerűbbé téve később az adott témakörhöz tartozó információk megtalálását, és áttekintését.

Ezúton kívánunk boldog új évet közösségünk minden aktív tagjának, illetve minden kedves olvasónknak. Reméljük a jövő évben is együtt figyelhetjük a webfejlesztés eszközeinek és módszereinek alakulását, továbbra is aktív részesei lehetünk a web életének.
 
1

Vsz

attlad · 2005. Dec. 31. (Szo), 18.10
Szerintem a BBCode formázásoknál nem pont ezeket kéne kiemelni, hanem inkább a HTML, PHP, CSS, link, idézet jelölőket.

Blogmarkoknál meg hosszabb szöveget is engedni kéne.
2

bbcode, blogmark

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 18.25
A bbcode tippben a link és az idézet ott van már, ez megoldva. A css ott van. A HTML meg a PHP színezés nincs. Ezek nehezen kitalálhatóak?

Ami a blogmarkokat illeti, négy mondatból már hírt lehet írni, a blogmarkokkal pedig az a célunk, hogy gyorsan áttekinthetőek legyenek. A szövegek hosszát az határozza meg, hogy ha a blokkban felé viszed az egeret, akkor kifér-e a teljes hozzá rendelt kommentár.
3

Felsoroltam

attlad · 2005. Dec. 31. (Szo), 18.46
Igen, látom, hogy ott van, csak felsoroltam, hogy szerintem milyen sorrend lenne jó (használati gyakoriság szerinti), sőt link nem is biztos, hogy kéne, mert azok alapvetően automatikusan átalakulnak. A másik formátumot meg kevesen használják. Ja talán ki lehet találni, de inkább az a kérdés, hogy fogja-e az Anomymous hozzászoló találgatni. Esetleg az előnézeti oldalon lehetne egy Tipp szöveg, abban az esetben, ha HTML tag van a hozzászólásban, de colorer jelölő meg nem. (Természetesen ez csak egy ötlet volt, nem nekem kell javítanom a hiányzó colorer-t..)

2-3 mondatos leírás szerintem elég hasznos tud lenni, de szerintem az még nem hír kategória itt. Ilyen digg.com hosszúságú leírások szerintem jobbak. Igen, title-be lehet nem férne ki.. kérdés, hogy ez ennyire fontos-e.
4

hír :)

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 18.49
Azért sok 3-4 mondatos hír volt már nálunk, amin nem kellett tovább gombot klikkelni. Ha valakinek több mondanivalója vagy egy tartalomról, akkor az nyugodtan mehet linkbe, nyilván érdekesebb is, nem lehet olyan triviálisan leírni pár szóban. Csak kíváncsiságból megnéztem a legutóbbi rövidhírünket, hát éppen három mondat (igaz, hogy hosszú mondatokból áll :).
5

blogmarkok

airwalker · 2005. Dec. 31. (Szo), 19.51
Szerintem is nagyon hasznosak a blogmarkok, de mi lenne ha új oldalon nyílnának meg? Tudom, hogy ezt általában nem javasolják, de ha rákattintok az egyik blogmarkra, és az adott oldalt részletesebben átnézem csak rengeteg vissza gomb árán jutok vissza a weblaborra. Ha új ablakban nyílna meg azt elég egyeszerűen be lehetne zárni.
airwalker
airwalker##kukac##freemail.hu
6

nyisd új ablakban!

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 20.07
Nekem (háromgombos egér, amin a görgő a harmadik, középső gomb) csak a középső ujjammal kell kattintanom a mutatóujjam helyett. Ennyi. Ha két gombos egered van, akkor a Ctrl billentyűt tartsd nyomva kattintás közben. Alapvetően érdemes megismerni a környezet lehetőségeit, amit használsz. Ugyanez igaz például egy Google találati oldalra. Ha vissza akarsz oda menni, akkor nyilván úgy fogsz kattintani, hogy ne kelljen a vissza gombot nyomogatnod. Ha nem akarsz rá visszamenni, akkor nagyonis idegesítene, ha új ablakba erőszakolná magát a link, nemde?

Leírás a Firefox, Opera és IE egér klikkelésekről.
7

blogmark és minden jó :)

connor · 2006. Jan. 1. (V), 13.29
Minden jót Nektek is! :)

Nekem alapvető problémám a blogmarkokkal kapcsolatban az hogy minden egyben van és nincs rendszerezve, ezzel is valamennyire elsősegítse az esetleges keresést.
Sokszor volt már olyan, hogy tudtam itt láttam azt is kb sejtettem hogy milyen szavak voltak a blogmarkbak de egyszerűen nem találtam meg amit kerestem...
De lehet hogy csak én vagyok csak ilyen kategorizáló bolond... :)

--
connor
8

del.icio

Őry Máté · 2006. Jan. 1. (V), 16.18
Kéne rakni a bookmarkok mellé egy del.icio.us-es tagelő linket.. vmi kis ikont.
http://del.icio.us/post?url=http://weblabor.hu/linkek/11035&title=A%20Dell%20Firefoxszal%20adja%20gépeit%20a%20UK-ben&notes=Kiserletkeppen...
9

lesz valami

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 1. (V), 16.39
Nos, tervbe van véve valamiféle kategória rendszer a blogmarkokhoz is, azt nem kérjük és nem fogjuk kérni senkitől, hogy del.icio.us felhasználója legyen (nekem például nincs).
10

kategorizálás

connor · 2006. Jan. 1. (V), 17.43
Nekem sincs és ami azt illeti nem is biztos hogy szeretném használni.

Ha kategorizáláshoz kell valami "humán erőforrás" (feldolgozni az eddigi b.m.-okat) akkor abban szívesen segítek.

--
connor
11

Karcsúsítás

Tome · 2006. Jan. 1. (V), 18.50
A felső menü is ezen koncepció miatt változott meg? Úgy emlékszem, hogy félkövérek voltak a menüpontok. Szerintem úgy jobban nézett ki!