ugrás a tartalomhoz

Prototype leírás

Bártházi András · 2005. Aug. 28. (V), 17.18
A prototype.js egy nagyon jól használható JavaScript rutingyűjtemény, mely főként AJAX/Web 2.0 fejlesztésekhez készült (számos program/rutingyűjtemény épít ), de egyéb környezetekben is vannak nagyon jól használható részei. Egy dolog hiányzott hozzá eddig, a dokumentáció. Bár a forrása nem bonyolult, mégis úgy érzem, hogy nagyon hasznos olvasmány lehet a most megjelent bemutató Sergio Pereira tollából.

A hivatalos dokumentáció és referencia hiányával Sergio is szembesült, s elhatározta, hogy az ismerkedés során jegyzeteket készít, majd a nagyközönség számára közzéteszi az így készült leírást. A dokumentum erőssége, hogy nem csak egy referenciát kínál, hanem konkrét példákkal is szemlélteti a praktikus használatot.

Az utóbbi hónapokban a saját fejlesztéseimben én is elkezdtem használni a Web 2.0 megoldásokat, például input mezőben megjelenő automatikus kiegészítők, vagy automatikusan frissülő listák keretében, s bár eddig saját rutinokat használtam, ennek a bemutatónak a hatására végre az éppen fejlesztett admin felület részévé vált a prototype.js. Ezt a döntést nem csak a prototype jelenlegi lehetőségei indokolják, hanem az is, hogy egyre többen kezdenek el építeni a kódjára, ezáltal mintegy szabványos Web 2.0 kiegészítővé téve. Ajánlani tudom még a rá épülő függvénykönyvtárak kipróbálását is, így a sript.aculo.us egyik, vagy a Rico másik példáját.
 
1

Magyar fordítás

Anonymous · 2006. Jan. 24. (K), 16.10
Leferdítettem Sergio doksiját, itt találhatod meg: http://prototype.rajmi.hu/prototype.js.hu.html