ugrás a tartalomhoz

A webszolgáltatásokat népszerűsíti a Microsoft Magyarország

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 24. (Sze), 13.07
Kő, papír, olló! Sokunk számára ismerős játékot idéz ez a három szó, melyben egyszerű szabályok szerint két játékos a három szimbólumból választott darabok egymáshoz képest definiált viszonya szerint nyer, veszít vagy döntetlent ér el. Erre a játékra építette a Microsoft Magyarország a webszolgáltatásokat népszerűsítő akcióját, mely értékes nyereményekkel is kecsegtet.

A Kódpárbaj néven meghirdetett verseny lényege, hogy egy webszolgáltatást kell elérhetővé tennünk valahol a weben, mely a fenti játék megnyerésére törekszik. Egy-egy menet 25 körből áll, melyek mindegyike vagy az egyik fél javára dől el, vagy döntetlen lesz. A játék szabályai szerint a papírral becsomagolható a kő, a kővel kicsorbítható az olló, az ollóval viszont elvágható a papír. Ha ugyanazt a tárgyat választja mindkét játékos, akkor lehet döntetlen az eredmény.

A Microsoft Magyarország által szervezett játék alapja, hogy az egyszerű szabályok ellenére a több fordulós versenyben nyerésre kell törekednünk, azaz a 25 körös menetek közben célszerű felismernünk az ellenfél által használt stratégiát, és ahhoz alkalmazkodva megkeresni a jó választásokat. Ehhez a verseny szervezői a sesblogon publikált elemzéseket ajánlják kiindulási alapnak.

A nyertesek értékes díjakat kaphatnak: Xboxot, PDA-t, okostelefont. Ugyanakkor nem csak a siker, hanem a részvétel is fontos, a szeptember elseje előtt regisztráló, sikerrel szereplő (tetszőleges helyezést elérő) játékosok egy Programming Microsoft® .NET XML Web Services című könyvet kapnak ajándékba.

Mint általában a webszolgáltatások, a verseny kiírása sem ad semmilyen korlátozást a használható technológiára, így bármilyen nyelvet, keretrendszert használhatunk, a részvételhez csak annyi szükséges, hogy a definiált webszolgáltatás felületet biztosítsuk. A kiírás többek között az ingyenes Visual Web Developer 2005 Express Edition terméket ajánlja a feladat megoldásához, ugyanakkor feltételesen szól arról, hogy a .NET keretrendszert kellene használni:
Amennyiben webszolgáltatását a .NET keretrendszer felhasználásával hozza létre...
Így magunk választhatunk technológiát, akár olyat is, amit éppen csak meg szeretnénk tanulni. Néhány tipp:

Sok sikert kívánunk minden résztvevőnek!
 
1

nem értem :(

mepet · 2005. Aug. 24. (Sze), 15.53
Nem értem, most akkor mi legyen a program ki és bemenete?

"A versenyre benevezendő webszolgáltatásnak az alábbi négy metódust kell elérhetővé tennie:"
Hogy érti azt, hogy metódust tegyek elérhetővé?

Tudom, hogy a kérdéseim alapvető, a témába vágó ismeretek hiányára utalnak, de érdekes a téma elméleti része, így amennyiben kapnék segítséget a megvalósítással kapcsolatban, annak nagyon örülnék.
Lényegében kizárólag PHP/MySQL ismeretekkel rendelkezem, ezek nem elegek egy ilyen "webszolgáltatás" létrehozásához?
2

olvass utána

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 24. (Sze), 17.48
Nézd meg többek között a hírben adott linkeken található leírásokat. A "web szolgáltatás" (web service) témakör eléggé komoly olvasmányokat is adhat, azért neked mindenre nem lesz szükséged, de néhány bevezető megismerése jól jön majd.
3

<Nincs cím>

saxus · 2005. Aug. 24. (Sze), 18.23
Vicces, hogy mindenki a kő, papír, olló játékal jön. A tutorial.hu-n is volt már hasonló verseny.