ugrás a tartalomhoz

A XUL a fejlesztők új kedvence

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 30. (K), 18.13
Egyre több helyen jön szembe velünk XUL alapon fejlesztett megoldás. Éppen ma jelentettünk meg egy blogmarkot, mely a XUL szerkesztőségi felülettel megvalósított Elixon CMS demó oldalára vezet, illetve egy másikat, mely Alan Knowles XUL naptár fejlesztési tanulságait ecseteli. Ezek viszont mind eltörpülnek a ThinkPHP blogban található bejegyzés mellett, mely Európa valószínűleg legnagyobb XUL projektjéről szól.

A ThinkPHP a Sixt autókölcsönző Cobolban írodott nyilvántartó programjaihoz készített webböngészőben működő felületet az XPFE keretrendszer és PHP segítségével. A körülbelül egymillió soros Cobol háttérprogramhoz készült felületek elkészítését kifejezetten a célra fejlesztett PHP kiterjesztéssel segítették. A projektről többet lehet megtudni az erről publikált esettanulmányban (PDF).

Végül nem szabad elfelejtkeznünk arról a blog bejegyzésről, mely mind a ThinkPHP, mint Alan blogjának bejegyzéseit ihlette. Jeremy Zawodny hirdette meg, hogy a Yahoo XUL fejlesztőket keres, DHTML/XUL/Javascript/Python illetve C++/XPCOM kompetencia területeket lefedő projektekre. Erről természetesen egyelőre nem tudhatunk többet, de eléggé ígéretesnek tűnik.
 
1

XUL barátunkról bővebben

Anonymous · 2005. Aug. 30. (K), 22.02
Kis magyarázat azért nem árt :)

XUL (ejtsd Zool) valójában egy XML alkalmazás amivel widgeteket hozhatunk létre. Mozilla Gecko alapú böngésző kell futtatókörnyezetnek. Olyasmi mint: A Swing a Java-nak, a WinForms a .NET-nek.

A widgetek igazgatását a JS DOM kezelő függvényeivel intézhetjük. A megjelenítés css lapokkal befolyásolható. A téma jó, a téma érdekes. Többet is érdemel :)

További linkek:
Creating Applications with Mozilla
XUL referencia
2

"új kedvenc"

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 30. (K), 22.23
A címben az "új kedvenc" nem is arra akar utalni, hogy újdonság lenne, mi is elég sokat foglalkoztunk vele már. Mindenhova valóban nem fér oda a bemutatása :)
3

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Aug. 30. (K), 22.59
Látod mégis elfért :) Nem vitás, hogy volt már róla szó. De szvsz kell ez, én meg épp ráértem.