ugrás a tartalomhoz

WebOS, avagy szervert minden asztalra!

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 23. (K), 23.56
Jason Kottke szeret vízionálni, a Google Browser ötletét is sokáig lebegtette, talán nem meglepő, hogy legújabb blog bejegyzésében is visszatérnek a Google saját böngészőjének kialakítási előnyei. Most azonban kicsit többről van szó. Az utóbbi időben láthattuk, hogy a Google és a Yahoo is terjeszkedik az asztali programok terén, a Google nemrég megjelent Sidebar szolgáltatása, és a Yahoo által felvásárolt Konfabulator mind részben a saját szolgáltatásaik biztosítását segítik, részben más tartalmak elérését biztosítják.

A nagy mogulok asztali terjeszkedése azonban Kottke szerint a WebOS (vagy web 3.0) kibontakozásának előjele lehet. Elmélkedése lényegében a Google asztali keresője körül mozog, mely helyi tárolást használ, és ugyanakkor kis webszerverével böngésző felületen teszi elérhetővé szolgáltatásait. Azt mondja, hogy az asztali gépeken található webszerverek lehetnek a letéteményesei a webes felületű, ám online és offline környezetben is működőképes alkalmazások korának.

A webes felületet már megszoktuk, illetve egy olyan programozói felületet tudunk használni vele, amely egyre letisztultabb, mindinkább kész megoldásokkal, tervezési mintákkal kikövezett lehetőséget ad. Sok (természetesen nem minden) alkalmazásunk a webre költöztethető, ahhoz, hogy mindig használhassuk azokat, egy helyi webszerverre van szükség, ami biztosítja elérésüket, ha nem lenne online kapcsolatunk. Kérdés, hogy kialakul-e ilyen szerkezetű platform, melyre bátran fejleszthetünk, avagy az asztali szerver könyezetek továbbra is nehezen kezelhető sokszínűséget mutatnak majd. Éppen ebben lehetne a Google, a Yahoo vagy akár a Mozilla a fejlesztők segítségére. Meglátjuk, kik látnak még az ötletben fantáziát!