ugrás a tartalomhoz

A Safari az élre tör?

Bártházi András · 2005. Aug. 28. (V), 16.57
A Konqueror böngészőmotorjának az Apple által történő felkarolásával, majd a már Apple féle változatnak, a Webkit motornak sokkal nyíltabbá tételével a Safari elkezdett szárnyalni, s manapság talán a szabványok terén az egyik leggyorsabban fejlődő böngésző (az Opera és a Firefox előtt), s a szabvány megvalósítások terén is nagyon elöl jár (csak azért nem írom, hogy legelöl, mert nincs objektív lehetőségem az összehasonlításra). A WebKit motorban újabb CSS 3 tulajdonságok kerültek megvalósításra.

Nemrégiben olvashattunk róla, hogy a WebKitben megjelent a többszörös háttérkép használatának lehetősége, most pedig arról adhatunk hírt, hogy a legfrissebb WebKit változat három további CSS 3 tulajdonságot támogat teljesen, s még egyet részben.

Az új tulajdonságok: border-image (9 kép egy elemhez rendelése keretként), background-clip (meddig tartson a háttér: margóig, keretig, kitöltésig), background-origin (a háttérkép eltolására, jellemzően nem ismétlődő hátterekhez), és végül a border-radius áttetsző keretekkel. Ezekkel együtt a CSS 3 keret és háttér moduljának támogatása közel teljes.
 
1

background-origin?

saxus · 2005. Aug. 30. (K), 16.16
A background-origin a háttérképek eltolásán kívül másvaramire is jó? Mert ezt a feladatot eddig remekül meg lehetett oldani a background-position-nal.
2

megnézhetted volna

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 30. (K), 16.43
Nos, a CSS 3 tervei nem titkosak, a background-origin éppen a background-position értékével van kapcsolatban, annak értelmezését tudod vele változtatni.