ugrás a tartalomhoz

Erősít a Yahoo!?

Bártházi András · 2005. Aug. 29. (H), 09.34
Naiv voltam. Azt hittem, hogy nincs olyan dolog a keresés terén, ami a közeljövőben bevezetésre kerülhetne, s eltéríthetne attól a gondolattól, hogy a Google a legjobb. Van... Nem tudom, csak nekem újdonság-e a Yahoo! Query lehetősége?

Yahoo! Query logó

A Particletree-vel kezdődött a dolog, aholis felfedeztem a jobb felső sarokban valamit, amit eddig még nem láttam, egy Yahoo! Query logót. A béta állapotban leledző fejlesztés elég sok beállítási lehetőséget kínál, a lényege, hogy az oldalba tudunk ágyazni (AJAX!) Yahoo keresés eredményeket, nem is akármilyeneket, hanem a paraméterezéstől függően egy adott témához, kulcsszavakhoz kapcsolódóakat. A keresés felparaméterezhető, hogy csak az oldalon belül keressen, ám nem kell elmennünk az oldalról (ahogy az a Particletree-n is látható), egy div-ben is meg tudjuk jeleníteni a találatokat. Érdemes átböngészni az oldalt, számos lehetőséget rejt a szolgáltatás.

Ezután, fellelkesülve, hogy "milyen jó ez a Yahoo!", gondoltam keresek egy kicsit rajta, megnézve, hogy hogyan állnak a releváns találatok megjelenítésében. Pár keresés után konstatáltam, hogy jól, sőt, néhány keresőszóra nekem jobban tetsző találatokat kaptam, a Google-höz képest. Kis probléma, hogy nem sikerült megtalálnom (lehet, hogy létezik) annak a lehetőségét, hogyan lehet egyszerűen csak magyar tartalmakban keresni. De ennek kapcsán jutottam el a haladó beállításokhoz, aholis az elvárt domainre, site-ra szűkítési lehetőség mellett egy szintén béta állapotú keresési opciót találtam, mely segítségével a keresést a Creative Commons tartalmakra szűkíthetjük.

Csak így tovább, Yahoo!
 
1

yahoolib

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 30. (K), 17.10
Az SF.net-en elérhető egy YahooLib, ami a Yahoo szolgátlatásait segít beépíteni PHP szkriptekbe.
2

Karakterkódolásokat nem szereti a yq

balazsy · 2005. Szep. 6. (K), 23.31
Próbált már vki magyar szövegre illeszteni yq keresést? Nekem valahogy nem akar rendesen menni.
<div id="example" class="yqcontext">
<span class="yqlink">
<form class="yq" action="http://yq.search.yahoo.com/search" method="POST">
  <input type="hidden" name="p" value="Ötös őrület" />
  <input type="hidden" name="sourceOrder" value="s,i,y">
  <input type="hidden" name="ei" value="ISO-8859-2">
</form>
<a onclick="activateYQinl(this)" class="yqimgins">Ötös őrület</a></span></div>


Karakterkódolásokat nem akarja benyelni rendesen.