ugrás a tartalomhoz

Melyik moduláris PHP kódkönyvtár lesz a nyertes?

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 29. (K), 09.06
A legrégebbi PHP kódkönyvtár talán a phplib, mely még PHP 3 mellé készült, és melyből sok ésszerűen megvalósított koncepciót a PHP 4 is átvett, folytatva például a munkamenet kezelés ott bevezetett gyakorlatát. A PHP fejlesztői azonban azt gondolták, hogy érdemes lenne egy a közösség által karban tartott és fejlesztett kódkönyvtárat is létrehozni, és így született meg a PEAR. Ez azonban nem biztos, hogy illeszthető nagyvállalati igényekhez, legalábbis a Zend és az eZ systems ezt gondolják.

A PEAR-t sokan szeretik, de ugyanakkor sokan bírálják amiatt, hogy fejlesztési módszerei a PHP 4-hez kötik sok csomagját, a közösségi részvétel nem jól megoldott a csomag bővítések ügyében, ráadásul nem garantálható a szellemi tulajdonjogi perek előfordulásának kizárása, a forráskódok nem egy erre is vonatkozó szerződés alapján kerülnek a rendszerbe.

Ezeket és más problémákat felismerve mind a Zend, mind az eZ systems a PEAR-hez hasonlóan komponens alapú, ám szigorúbban ellenőrzött kódkönyvtárak kialakításába fogott, az eZ systems eredményeit pedig már ma is hasznosíthatjuk.

A tegnap megjelent, BSD licenc szerint használható eZ components 1.0 első béta kiadása a legújabb PHP verziókhoz illeszkedik, PHP 5.1, illetve bizonyos esetekben a leendő PHP 6-os kiadás munkaverziója szükséges a használatához. Megoldást ad a szokásos webalkalmazás fejlesztési feladatokra. Példaként említhető Cache, Configuration, Database, EventLog, Mail, Template, Translation stb. komponens nevei mutatják, hogy nem kell semmilyen meglepő újításra gondolni, ami a modulok céljait illeti. Az eZ systems leginkább tartalomkezelő rendszeréről ismert, és éppen ennek magját képező kódokból indultak ki a komponensek kialakításakor, tehát valós életbeli problémák megoldásából igyekeznek általánosítani, egységes programozói felületet kialakítva.

A Zend Collaboration Project keretében egy hónapja bejelentett Zend Framework is hasonló célokat tűzött maga elé. Erről a projektről azonban egyelőre csak híreket lehet hallani, forráskód egyelőre nem érhető el. Elindításának okai között éppen a fenti PEAR-rel szemben felmerült problémák állnak.

Jó kérdés, hogy melyik komponens rendszer marad talpon, illetve egyáltalán versenyhelyzetben van-e a három megközelítés egymással, vagy meg tudják találni azokat a módszereket, melyek mentén együtt tudnak dolgozni.

Érdemes még elolvasni a Sitepoint PHP blog bejegyzését az eZ components és a Zend Framework összehasonlításáért.
 
1

Örülök

dtaylor · 2005. Nov. 29. (K), 11.16
Tényleg nagy hír. Használom, és szeretem a pear-t de nagyon nem egységes. Mint felületeiben, mint a kód minőségében.

Egyszer valamelyik tree rajzolo osztályhoz küldtem patch-ot, de még reakció sem érkezett. Sajna. A php5 támogatással is vannak problémák, mondjuk nem látom világosan, hogy melyik csomagnak kell php5 melyiknek a 4-es. stb. Doksik is néha jók, de általában forrást kell túrni, ha meg akarsz tudni valamit.

Megyek, meg is nézem ezt az újabb dolgot, hogy milyen.
--
[ Dönci ]
2

másra valók

Hodicska Gergely · 2005. Nov. 30. (Sze), 09.07
Szia!


Szerintem ez a két dolog eltérő célokat szolgál. A zend framework egy általános webalkalmazás fejlesztő keretrendszer lesz. Míg az eZ components csak egy "sima" komponens készlet. Ami érdekes lehet, hogy ez utóbbi elemei mennyire fognak egymásra épülni, lehet-e őket külön is használni vionylag könnyen. Valószínűleg amúgy a zend framework is ezekből elég sokat meg fog valósítani, esetleg felhasználni.


Felhő
3

PEAR és eZ Components összehasonlítás

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 3. (Szo), 01.23
Tobias Schlitt mindkét terültre jó rálátással bír, érdemes elolvasni a gondolatait, az eZ Components gyorstalpalóját, és a PEAR - eZ Components összehasonító listát felvonultató blog bejegyzését.