ugrás a tartalomhoz

Interaktív Ruby tutorial

Bártházi András · 2005. Nov. 28. (H), 23.45
Ha meg szeretnénk ismerkedni egy programozási nyelvvel, az első dolgunk valószínűleg az lesz, hogy letöltjük gépünkre a telepítőjét (hacsak nincs már eleve fenn), majd a második, hogy veszünk a kezünkbe / böngészőnkbe / konzolunkra egy leírást, és nekiállunk a feladatnak, elkezdjük próbálgatni a leírtakat. Ezzel a módszerrel elég sokan megtanultak programozni, tehát ne becsüljük le ezt a megoldást, de minden bizonnyal van egy még hatékonyabb, mégpedig az interaktív AJAX-ra épülő segédlet. Engem mindenesetre lenyűgözött.

Már megint a Ruby, amivel valami nagyon érdekes született. Illetve nem csak a Ruby-val, hanem a Ruby-ról is, hiszen a "Try Ruby! (in your browser)" oldal egy interaktív Ruby leírást kínál számunkra, mely segítségével elsajátíthatjuk a nyelv alapjait (Vigyázat! Észre sem vesszük és már beszélünk is Ruby-ul).

Az oldalra látogatva először egy Ruby konzollal találjuk szembe magunkat, amiben szabadon adhatunk ki Ruby kifejezéseket, azokat végrehajtja nekünk. Már ez se lenne rossz, hiszen így úgy próbálhatunk ki dolgokat, hogy nem kell telepítenünk a Ruby-t gépünkre, de ez még csak a kezdet. Az oldal valójában kis feladatokat adva számunkra, folyamatosan be is vezet minket a nyelv lehetőségeibe. Ami engem a legjobban megfogott, hogy nem kell robot módjára betűről-betűre megismételni, amit javasol, lehetünk kreatívak (például saját nevünket begépelve mikor sztringet kér, vagy saját értékeket megadva egy tömb esetén), el-el kalandozhatunk egy pillanatra, "játszthatunk", majd folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk. A program türelmesen megvár minket, jobb, mint egy programozás gyakorlat óra...

Nem is szaporítom tovább a szót, tessék kipróbálni a Ruby-t!
 
1

most fejeztem be a leckéket

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 29. (K), 00.17
Éppen most fejeztem be a próbálgatását, és jöttem hírt írni róla. Azt a címet adtam volna neki, hogy 'Randevú a Ruby-val'.
2

túl sokan nézik épp?

Granc Róbert · 2005. Nov. 29. (K), 15.44
Nekem most állandóan session timeoutról küld (maga a konzol) hibaüzeneteket, hogy frissítsem az oldalt, de így ugye elveszik ameddig eljutottam. Gondolom esetleg a túl nagy terhelés miatt lehet? Pedig jónak tűnik...

/robi
3

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Nov. 29. (K), 21.11
Nálam egy darabig szépen magátol dobálta fel a következő tutorial lépst, ha végeztem a leckével, de a "Sadly, You Hate Toast Poetry" című ponton nem hajlandó túllépni... Nemtudom hogy ez valami bug, vagy én rontottam el valamit?
Sehol nem látok olyat, hogy ugrás a következő leckére...
4

"Te rontottál"

Bártházi András · 2005. Nov. 29. (K), 21.25
Vannak pontok, ahol nem engedi a lazaságot, és pontosan kell követned az útmutatót. :) Ha elrontottad a verset, akkor lehet, hogy így reagál a dologra. Nekem nem volt ilyen pont.

Egyébként úgy látszik, hogy most már megint megy jól.

-boogie-