ugrás a tartalomhoz

Webes alkalmazások immár telefonra is

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 15. (K), 23.23
Számomra döbbenetes hír volt annak idején, hogy az Apple Dashboard a szokványos webes technológiákkal hagyományos asztali kisalkalmazások fejlesztését teszi lehetővé, teljesen új teret nyitva a webfejlesztőknek. Az Apple lényegében megmutatta, hogy hogyan kell jól megcsinálni azt, ami mellé lőtt a Microsoft az Active Desktop technológiával. Sajnos a Dashboarhoz hasonló még Windows rendszerekre nem jelent meg, legalábbis a Yahoo által felvásárolt Konfabulator nem a szokványos HTML+CSS+JavaScript környezetet biztosítja. A mobiltelefonok területén azonban rövidesen nem lehet panasz.

Szép idők járnak a webfejlesztőkre. Ahogy András is kifejtette, egyre fontosabb szerepet kap a JavaScript, az Opera által ma bejelentett Opera Platform pedig a HTML és CSS nyelvekkel együtt elérhetővé teszi a mobil alkalmazások fejlesztésének eszközeként is.

Persze az, hogy az Opera használhatóvá teszi ezeket az eszközöket a mobiltelefonokon, egyáltalán nem újdonság, a cég böngészője már régóta fontos része sok telefonnak. Az újdonság abban rejlik, hogy böngészőn kívül futó alkalmazásokat fejleszthetünk webes eszköztárunk felhasználásával, melyek nem igény esetén töltődnek le, fogyasztva a sávszélességet, és költségekkel terhelve a felhasználót, hanem a telefonon kapnak helyet. Az állandó alkalmazás komponensek AJAX módszerek segítségével tölthetik le az aktuális adatokat, minimálisra csökkentve a sávszélesség igényt, javítva a sebességet.

A kétrétegű Opera Platform Application Player rétege biztosítja az elérést a telefon alapvető funkcióihoz, mint az üzenetküldés, a határidőnapló, az akku töltöttségjelzője vagy a jelerősség értéke, mégpedig webfejlesztők számára szokványos DOM felületen keresztül. Az efelett megvalósított Application Framework réteg általános felhasználói felület elemeket (menüket, dialógus ablakokat) biztosít, valamint kezeli az alkalmazások közötti kommunikációt. Az ezekre épített alkalmazások HTML, CSS és JavaScript segítségével készíthetőek el, a távoli háttérszolgáltatásokkal XMLHTTPRequest segítségével tudnak kommunikálni, valós idejű adatokkal ellátva a felhasználót a telefonon kívüli világról is.

A termék oldaláról letölthető a béta SDK, és a platform brossúrája. Hogy mikor lesz majd elérhető a platform a végfelhasználók számára árúsított telefonokban is, azt egyelőre nem tudni.

Köszönjük bur nevű felhasználónknak, hogy blogmarkként beküldte ezt az érdekes újdonságot.