ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Firefox 1.5

Bártházi András · 2005. Nov. 30. (Sze), 15.00
Egy évvel a Firefox 1.0 megjelenése után, megjelent a Firefox böngésző 1.5-ös változata, mely a webfejlesztők számára több jelentős újdonsággal is bír, így például magával hozza a bittérképes és vektorgrafikus ábrázolás lehetőségeit (kompatibilisen, illetve szabványosan!), a JavaScript 1.6-os verzióját és további lehetőségeket is.

Firefox 1.5

A Firefox 1.0 megjelenése után a kezdetekben a Mozilla.org az 1.1-es verzió megjelentetését tervezte, azonban mivel az új kiadásba a fejlesztés egyre több újdonság bekerült, végül az 1.5-ös verziószámot kapta. Emiatt a tervezett nyár végi megjelenés is csúszott egészen tegnap késő estig, de azt kell mondjam, hogy megérte várni. Időközben a Mozilla Alapítvány megalapította a Mozilla nevű céget is, az új, 1.5-ös kiadás immáron a Mozilla.com címről tölthető le. De lássuk, mire is vártunk ennyit!

Felhasználóknak

Egyszerűség, átszervezett beállítások

Mindenekelőtt ha letöltjük a böngészőt, nem fogunk elsőre semmilyen szembeötlő változást észrevenni, a megjelenésben gyakorlatilag nem változott semmi. A Firefox - fejlesztőinek célkitűzéseit nem meghazudtolva - maradt az az egyszerű, letisztult felületű böngésző, melyet eddig is kínált felhasználóinak. Ha a beállításokat megnézzük, akkor látható lesz egy kis átszervezés, a Mac OS X alatt megszokott "felül az ikonok, alul a beállítások" nézetet kapjuk, logikusabb, átgondoltabb felépítéssel.

Gyorsabb navigáció

Az új verzió sajátja a gyorsabb navigáció is, az előre-hátra gombok esetén ugyanis nem építi fel a böngésző megint a teljes oldalt, hanem egy gyorsítótárból elővéve már csak meg kell jelenítenie azt (ez az Operában már korábban is így működött). Ez sokkal gyorsabb böngészési élményt biztosít. Kisebb sebesség növekedés az optimalizációknak köszönhetően általánosan is jellemző, de a Firefox eddig is elég gyorsan jelenítette meg az oldalakat.

Rendezhető fülek

A fülek terén egy kis újdonság jelent meg: immár megfoghatunk egy fület az egérrel, és másik pozícióba helyezhetjük, vagy pedig a Ctrl-balranyíl, Ctrl-jobbranyíl, Ctrl-Home és Ctrl-End billentyűkombinációk segítségével is módosíthatunk a sorrenden. Ez a funkció nyilván akkor kezd el igazán hasznosnak tűnni, mikor sok fülünk van megnyitva, és nem a megnyitási sorrendben, hanem egy másik, általunk logikusabbnak vélt sorrendben szeretnénk csoportosítani az oldalakat. Ha ennél többre vágyunk, a fülek terén sok kiterjesztés is rendelkezésünkre áll, keressük fel bátran az update.mozilla.org oldalt!

Automatikus frissítés

A böngésző automatikus frissítése terén jelentősen továbbléptek a fejlesztők. Immár minden új verzió megjelenésekor egy dialógus ablak fog minket figyelmeztetni az újdonságra, továbbá nem kell letöltenünk az amúgy nem túl nagy méretű telepítőcsomagot sem, csak azt, ami megváltozott. Ez biztonságot és gyorsabb frissítést jelent számunkra. Ezentúl sokkal nehezebb kihagyni egy frissítést csak azért, mert nem követjük az eseményeket.

Biztonság

A személyes adatok biztonsága terén újdonság a "Clear Private Data" menüpont, mely segítségével egyszerűen és gyorsan tudjuk törölni az általunk kiválasztott letárolt elemeket: sütiket, gyorsítótárat, előzményeket, jelszavakat stb, azaz minden olyan adatot, mely információkat mondhat el rólunk.

Hibaüzenet oldalak

A hibaüzenetek kapcsán szebben tervezett, többet mondó hibaoldalakat kapunk az eddigi rövid dialógus ablakok helyett, melyek a kezdő felhasználókat remélhetőleg jobban segíthetik majd felismerni és megérteni a hibát.

Fejlesztőknek

A fejlesztők számára talán a két legnagyobb újdonság az SVG és canvas támogatás, de a JavaScript 1.6 megjelenése, illetve több CSS újdonság is figyelemre méltó.

SVG

A Mozilla SVG támogatása immáron több éves fejlesztés eredménye, most ért el abba a fázisba, hogy a hivatalos böngészőnek is része lett. Bár eddig is a forráskód része volt az SVG támogatás, a letölthető telepítőkészletekhez külön kellett beszereznie annak, aki élni akart vele, a hivatalosan terjesztett telepítőkbe nem volt belefordítva. Az SVG egy vektorgrafikus leírónyelv a W3C-től, a Firefox az SVG 1.1-et támogatja. Az SVG-t a Flash konkurenciájának is tartják, és bár más céllal jött létre, valóban hasonló funkciókat kínál. SVG támogatás más böngészőkhöz is létezik, de egyelőre nem javasolt az SVG webes használata, csak ha tényleg el tudjuk érni, hogy az oldal látogatói megfelelő böngészővel látogassanak minket, illetve feltelepítsék a szükséges kiterjesztést. Az SVG JavaScript segítségével dinamikusan manipulálható, a megjelenést pedig CSS segítségével tudjuk befolyásolni. Ha eddig valaki úgy érezte, nincs lehetősége egy vektorgrafikus rajzolóprogram elkészítésére böngésző alapokon, nos, most már nem sok dolog tarthatja vissza. Ha kiváncsiak vagyuk pár SVG példára, keressük fel a croczilla.com SVG példáit! További információk az SVG-ről.

<canvas>

A <canvas> egy nem szabványos, eredetileg az Apple által készített, Safariban (illetve a Dashboard-ban) megjelent megoldás. A Safari kapcsán a Konqueror böngésző is támogatja, illetve az Opera következő verziójában, az Opera 9-ben is helyet fog kapni. A <canvas> pixelgrafikus rajzolást tesz lehetővé, jelen állapotában két dimenzióban, a jövőben várhatóan három dimenzióban. JavaScript segítségével, egyszerű utasításokkal vezérelhető új HTML elemet kapunk, mely az SVG-hez hasonlóan érdekes lehetőségeket teremt, mint például a Mandelbrot emberke rajzoló, vagy a 2D-s grafikával megvalósított 3D-s megjelenésű "DOOM". Mindazonáltal a jelen sebességével valószínűleg nem alkalmas DOOM 3 szintű renderelésre. A <canvas> segítségével maga a weblap megjelenése is elkapható képként, ezáltal lehetőséget biztosítva érdekes kiterjesztésekre a jövőben.

CSS 2, CSS 3

A CSS terén több újdonság is van. A CSS 2 támogatás tovább javult:
  • működik a beágyazott idézetek kezelése,
  • illetve a számlálók kezelése a CSS generált tartalomnál (content tulajdonság).
A CSS 3-ból is több dolog megvalósult:
  • az :only-child kiválasztó,
  • a több hasábos szöveg támogatása,
  • az overflow-x és overflow-y túlcsordulások kezelése (eddig csak együtt volt állítható, most már mind Internet Explorer, mind Firefox alatt működnek ezek a CSS tulajdonságok!),
  • további egérkurzorok támogatása (plusz Windows, OS/2 és Linux alatt akár egy saját képet is betehetünk kurzornak az SVG, animált GIF és ANI formátumok kivételével bármely Firefox által ismert grafikus formátumban),
  • az outline tulajdonság immár nem csak -moz-outline-ként érhető el,
  • illetve megjelent a -moz-outline-radius tulajdonság, azaz immár lekerekített is lehet egy körvonal.

JavaScript 1.6

A Firefox 1.5-ben levő JavaScript 1.6 egy a szabványos ECMAScript 3-ra épülő, azt a tervezett de még meg nem jelent ECMAScript 4 egyes elemeivel, és más megoldásokkal kiegészítő JavaScript verzió. Új funkciói az E4X támogatás, a tömbök osztályának új metódusokkal történő kiegészítése, illetve a tömb és sztring metódusoknak függvényként történő elérése.

E4X

Az E4X (ECMA) natív XML kezeléssel egészíti ki a JavaScript nyelvet, például a következő kód használható segítségével:
var xml = <xml><uzenet>Hello World!</uzenet></xml>;
alert(xml.uzenet);
xml.valasz = "Hello Firefox!";
alert(xml.toXMLString());
Az E4X támogatás csak akkor működik, ha azt a scipt hivatkozásakor külön jelöljük <script type="text/javascript;e4x=1"> módon. Ez a kiegészítés összetettebb oldalrészletek könnyed és jól átlátható felépítését teszi lehetővé az eddigi DOM manipulációk helyett, egyelőre csak Firefox 1.5-ben használhatóan.

A tömb osztály új metódusai

A tömb kiegészítések bármely tömb elemre meghívható every(), forEach(), map(), filter() és some() függvényeket tesznek használhatóvá. Ezen függvények paraméterezése és használata a következő:

Array.prototype.forEach(callback, thisObject)

A tömb minden elemére meghívja a callback paraméterként átadott blokkot (függvényt). A thisObject megadása opcionális, a callback függvénynél a this értéket állítja be erre. A callback-nek három paraméter kerül átadásra minden hívásakor: a tömb adott eleme, a tömb adott indexe és maga a tömb. Bővebben...

Array.prototype.map(callback, thisObject)

A tömb elemeivel hívja meg a callback paraméterként átadott blokkot (függvényt), a visszatérési értékeket pedig egy tömbként visszaadja. Transzformálásra jó. A thisObject megadása opcionális, a callback függvénynél a this értéket állítja be erre. A callback-nek három paraméter kerül átadásra minden hívásakor: a tömb adott eleme, a tömb adott indexe és maga a tömb. Bővebben...

Array.prototype.filter(callback, thisObject)

A tömb elemeit szűri meg, amely elemre a callback blokk (függvény) hívása igazat ad, a visszaadott tömbbe bekerül. Szűrésre jó. A thisObject megadása opcionális, a callback függvénynél a this értéket állítja be erre. A callback-nek három paraméter kerül átadásra minden hívásakor: a tömb adott eleme, a tömb adott indexe és maga a tömb. Bővebben...

Array.prototype.every(callback, thisObject)

Ha a tömb összes elemére a callback blokk (függvény) hívása igazat ad, akkor a visszatérési érték igaz lesz. A thisObject megadása opcionális, a callback függvénynél a this értéket állítja be erre. A callback-nek három paraméter kerül átadásra minden hívásakor: a tömb adott eleme, a tömb adott indexe és maga a tömb. Bővebben...

Array.prototype.some(callback, thisObject)

Ha a tömb legalább egy elemére a callback blokk (függvény) hívása igazat ad, akkor a visszatérési érték igaz lesz. A thisObject megadása opcionális, a callback függvénynél a this értéket állítja be erre. A callback-nek három paraméter kerül átadásra minden hívásakor: a tömb adott eleme, a tömb adott indexe és maga a tömb. Bővebben...

Ezek a függvények a funkcionális programozás híveinek, vagy akár Perl programozóknak is ismerősek lehetnek. Az érdeklődők az erről szóló Mozilla's New Array Methods cikkben további információkat olvashatnak a fentiek konkrét használatáról, illetve ha más böngészőkben szeretné valaki használni ezeket a metódusokat, arra is van megoldás.

Text/Plain

Immáron működik a document.open("text/plain") is, ami egy olyan ablakot nyit meg, amiben a document.write() segítségével beleírt tartalom sima szövegként, és nem HTML-ként kerül értelmezésre.

Összefoglalás

Egy nem hivatalos (hosszú) lista az újdonságokról a következő címen olvasható, ahol a konkrét hibajegyekkel, linkekkel ellátott listát találhatunk meg: http://www.squarefree.com/burningedge/releases/1.5-comprehensive.html

A Firefox 1.5 megjelenésére egy évet kellett várnunk, de a jövőbeli megjelenéseket tekintve gyakoribb frissítéseket ígérnek a Mozilla Alapítványnál, köszönhetően az immáron több mint 40 fizetett fejlesztőjüknek. A tervek szerint a felmerülő biztonsági és egyéb problémákra gyors választ kívánnak adni, minden hatodik-nyolcadik héten tervezett biztonsági és stabilitási frissítést szeretnének nyújtani. Az új mérföldkövek hat-kilenc havonta várhatóak, a Firefox 2.0-t 2006 közepén, a 3.0-t 2007 elején szeretnék közzétenni. A verseny úgy látszik jót tesz a Firefoxnak is, hiszen a nagy sebességgel fejlődő Safari/Konqueror és Opera böngészők mellett (illetve az Internet Explorer feléledésével) szoros és jó értelemben vett verseny alakult ki a böngészőpiacon.

A magyar verzió jelen hír írásakor még nem elérhető, de hamarosan várható (legkésőbb a hétre ígérik). Amint hozzáférhető lesz, le lehet majd tölteni a Firefox.hu oldalról (és a Mozilla.org szerverekről).
 
1

Felhasználók

Bártházi András · 2005. Nov. 30. (Sze), 15.41
HWSW Fórum látogatóinak harmada a Firefoxot választotta. A Weblabor olvasóinak 45%-a Internet Explorert, 43%-a Firefoxot, 7%-a Operát és 3%-a Mozillát használ a Google Analytics szerint. A kevésbé informatikai lapok látogatottságát tekintve sem áll rosszul a Firefox, átlagosan az egyik legfrissebb felmérés szerint 22.4%-a a látogatóknak használ Firefoxot Magyarországon.

-boogie-
2

Fullscreen

Anonymous · 2005. Nov. 30. (Sze), 15.44
Hi a Fullscreen mód a window.open nél továbbra is bugos maradt...

Üdv
Sanyi
3

Pontosan mit értesz ez alatt?

Bártházi András · 2005. Nov. 30. (Sze), 15.45
Természetesen nem javítottak mindent, de kifejtenéd, hogy mire gondoltál az fenti mondatoddal?

-boogie-
4

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Nov. 30. (Sze), 16.05
Igen,
amennyiben window.open(..., 'fullscreen=yes'...) használsz, akkor - legalábbis windóz alatt - nem teszi ki fullscreen-be a nyitott ablakot, hanem az előző nem maximalizált állapotban elmentett FireFox ablakméretet veszi alapul, és úgy jeleníti meg a kívánt tartalmat.

Ez a bug már sajnos elég régi, csak az előző verziókban a "fullscreen"-es ablakot még lehetett méretezni, itt már nem.

Üdv
Sanyi

UI: nem a "kiosk" módról beszélek (F11)
5

Nem bug

Bártházi András · 2005. Nov. 30. (Sze), 16.17
Nem véletlenül kérdeztem:

fullscreen
Do not use. Not implemented in Mozilla. There are no plans to implement this feature in Mozilla.
This feature no longer works in MSIE 6 SP2 the way it worked in MSIE 5.x. The Windows taskbar, as well as the titlebar and the status bar of the window are not visible, nor accessible when fullscreen is enabled in MSIE 5.x.
fullscreen always upsets users with large monitor screen or with dual monitor screen. Forcing fullscreen onto other users is also extremely unpopular and is considered an outright rude attempt to impose web author's viewing preferences onto users.

http://developer.mozilla.org/en/docs/DOM:window.open

Szóval nem bug, hanem egyszerűen direkt nincs implementálva.

-boogie-
7

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Nov. 30. (Sze), 16.28
Kösz a linket átolvassuk.
Hát nem örömteli számomra a hír; Akkor is hiányzik ez a funkció

Üdv
Sanyi
6

ablak méretezés

Jano · 2005. Nov. 30. (Sze), 16.25
Scriptes ablak átméretezés Firefoxban letiltható felhasználó által! Egyszerűen tiszteletben kell tartani, hogy a felhasználó gépére töltesz be oldalt és nem tehetsz azt amit akarsz!
8

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Nov. 30. (Sze), 16.34
Sajnos nagyon arra hajtanak a fejlesztők, hogy egyre kevésbé legyen használható egy böngésző, mindenféle korlátozás beépítésével.

Mi mindössze annyit szerettünk volna elérni, hogy a felhasználó ne tudja használni a vissza (back) gombot. Erre a fullscreen a legjobb megoldás számunkra.

Persze lehetne most ellenpéldát is felhozni a használhatósági esetek korlátozására, de nem lehet felkészülni arra, mi a felhasználónál előfordulhat.

Üdv
Sanyi
9

Biztonság

Bártházi András · 2005. Nov. 30. (Sze), 16.41
A fejlesztők arra hajtanak, hogy biztonságos legyen a böngésző. Az ablak teljes képernyőn nyitása a felhasználói élményt csökkenti, a felhasználót megzavarhatja, kényelmetlenséget okoz neki. Egyébként nem kell teljes képernyős üzemmód ahhoz, hogy elrejtsd a vissza gombot, ehhez elég a toolbar=no átadása. Plusz fix mérettel így is meg tudsz nyitni egy ablakot, például 800x600 méretben.

-boogie-
13

Teljes képernyő

Anonymous · 2005. Nov. 30. (Sze), 23.43
Rendben, elfogadom, hogy a biztonság miatt ne lehessen Internetről teljes képernyőt nyitni, de lokális helyről, mint pl. CD, merevlemezről miért ne lehetne?
Készíteni szeretnék egy "kis" oktatóanyagot HTML + JS ( esetleg Flash) felhasználásával, hogy szép, látványos legyen. Ráadásul kivetíthető projectoron, na ehhez jól jönne a fulscreen.
Vagy legalább, ha valahol beállítható lenne, hogy "engedélyezem" a megadott JS-nek a teljes képernyő nyitását minden "sallang" nélkül.
Bár, ha jól hallottam, talán az IE7-ben is hasonlóan "nem támogatott" lesz a teljes képernyős megjelenítés :-(
14

F11

Jano · 2005. Nov. 30. (Sze), 23.49
Lokálisan engedélyezheted bármikor: F11-et kell csak megnyomni bármely böngészőben. (Ha meg zavaró lenne egy előadásnál az ott maradó böngésző eszköztár akkor azt a Nézet menüben le lehet venni.) Nem véletlenül hívják (web)böngészőnek ezeket a programokat! Igaz, hogy a könnyű programozhatóság miatt másra is lehet használni őket, de alapvetően nem erre találták ki (bemutató tartás) ezért el kell fogadni bizonyos kompromisszumokat!
11

Vissza gomb

Anonymous · 2005. Nov. 30. (Sze), 18.55
Tény, hogy a vissza gomb az minden alkalmazás fejlesztő - hangsúlyozottan nem weblap fejlesztőt irtam - rémálma. De mint minden ilyen funkcionalitást, a szerver oldalon kell megvalósitani.
12

Back

Anonymous · 2005. Nov. 30. (Sze), 21.32
Mellesleg ha nincs gomb, akkor is működik a Backspace, vagy jobbklikk -> back. Vagy operában mousegesture-kent (szepmagyarszo) a jobklikk balklikk...
10

Magyar verzió

Bártházi András · 2005. Nov. 30. (Sze), 18.51
A magyar verzió közzététele Mozilláéknál egy kicsit(?) döcögős. Mindenesetre addig is közzétettük a Firefox.hu-n a potenciális hivatalos verziót.

-boogie-
15

az ördög maga :D

connor · 2005. Dec. 1. (Cs), 02.32
Viszket a tenyerem hogy letöltsem, de most már csak azért se!!
Megvárom hogy updatere kikerüljön! (szeretem látni hogy leszed pár száz k-t :))

--
connor
16

Nem kell annyira sietni

dtaylor · 2005. Dec. 1. (Cs), 09.59
Olvastam az egyik blogon, hogy az extension-ok jónagy része még nem megy vele...
A webdevolper épp megy
--
[ Dönci ]
17

Megy az

Bártházi András · 2005. Dec. 1. (Cs), 10.38
A lényeg megy. A nem lényeg is felrakható, ha felrakod a Nightly Tester Tool kiterjesztést (csak hozzáértőknek!).

-boogie-
18

És lehet keresni...

Pal_ur · 2005. Dec. 1. (Cs), 10.54
Néhány extension 1.5-ös változata itt is megtalálható:
http://btcorp.dyndns.org/Tools/FireFoxExtensions/FF_1.5_extensions/

Pál_úr
27

install.rdf

Hodicska Gergely · 2005. Dec. 5. (H), 08.24
Szia!


Az extensiont tartalmazó tömörített fájlban kell csak átírni az install.rdf-et, és akkor a kiterjesztések többsége simán menni fog az 1.5-tel is. Én eddig bármelyiket próbáltam, nem volt vele gond.


Felhő
29

about:config -> app.extensions.version

attlad · 2005. Dec. 5. (H), 14.10
Ez egyszerűbb megoldásnak néz ki:
Modify Firefox 1.5 to work with all extensions

Attila
30

Nem jó

Bártházi András · 2005. Dec. 5. (H), 15.25
Nem hiszem, hogy ez egy jó megoldás lenne. Aztán úgy marad, és csak nézel, hogy mi a baja a Firefox-nak. Az általam korábban is írt Nightly Tester Tool-t tartom jó megoldásnak. Egyébként minden kiterjesztés nem fog menni, s nem is biztos, hogy érdemes feltenni régi kiterjesztéseket, mert ki tudja, mi romolhat el.

-boogie-
31

Mi a különbség?

attlad · 2005. Dec. 5. (H), 16.35
Nem ismerem azt a kiterjesztést, de gondolom az is csak azt csinálja, hogy engedi telepíteni/használni a más verziójú kiterjesztéseket, mi a különbség? Külön jelzi mindig ha régebbi kiterjesztést akarsz telepíteni?

Attila
32

Tedd fel

Bártházi András · 2005. Dec. 5. (H), 18.19
Ami a különbség, hogy nem marad utána átállítva biztosan a verziószám. Egyébként szerintem annyit csinál, hogy felülbírálja a verziószám ellenőrzést, ha külön kéred erre telepítéskor. Azaz nem lesz átállítva a Firefox verziója, amivel ugye a statisztikák is romlanak (kívülről is réginek látszik a Firefox), illetve ki tudja, melyik kiterjesztés érzékeny rá.

-boogie-
33

Verzió

attlad · 2005. Dec. 5. (H), 19.13
Az ext verziószám átállítás kívülről nem fog látszani, mert ez csak kiterjesztés verziókra vontakozik. Külön van a kettő: app.extensions.version és app.version

Amúgy szerintem se a legjobb megoldás de talán a legegyszerűbb, ha mondjuk csak 1-2 ext kell valakinek amíg azokat nem frissítik és nincs gond vele 1.5 alatt.

Mindenesetre mostmár a 4 lehetőség közül (Nightly Tester Tool, install.rdf átírás, about:config, megvárni új ext verziót) mindenki használhatja a neki szimpatikusat :-)

Attila
19

canvas

connor · 2005. Dec. 2. (P), 01.30
A <canvas> segítségével maga a weblap megjelenése is elkapható képként, ezáltal lehetőséget biztosítva érdekes kiterjesztésekre a jövőben.

Ezt hol olvastad? Ill. láttál rá valami példát? (érdekesen hangzik a dolog :))

--
connor
20

Rendering web page to images

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 2. (P), 01.53
Rendering web page to images

Úgy rémlett, hogy volt már blogmarkban, de lehet, hogy hírben volt, most hirtelen nem találtam meg itt a Weblaboron.
24

<Nincs cím>

connor · 2005. Dec. 2. (P), 18.30
Tök jó! Ideje lesz a canvast jobban szemügyre venni. (kép croppolás :)

Köszi
26

viamatic tabnail

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 4. (V), 22.57
Érdemes még megnézni a viamatic tabnail kiterjesztést is, mint érdekes alkalmazást (a foxpose ugyanott szintén jó lehet :).
21

Flash vs. Adblock - Bug 309044

tiku I tikaszvince · 2005. Dec. 2. (P), 10.20
A firefox.hu ról letöltött Firefox 1.5 telepítése(frissítés) után, a Flash objektumokat nem jelenítette meg. Először a Flash playert frissítettem, nem segített. Következő lépésem - a FF teljes(!) eltávolítása - sem volt hatásos. Ezek után kezdtem csak utánna olvasni a problémának. akkor találtam erre:

http://plugindoc.mozdev.org/faqs/flash.html#new-objtabs

A lényeg: Ha telepítve van az Adblock kiterjesztés, és engedélyezett az "Adblock fül", akkor nem jelennek meg a Flash mozik.
  1. Adblock beállítások (Eszközök->Adblock->Beállítások...)
  2. Beállítások->Adblock-fül engedélyezése elől a pipát ki kell venni.


TikuVoltam
Ma is holnap fekszünk le, mint tegnap
22

Friss AdBlock

Bártházi András · 2005. Dec. 2. (P), 11.57
A legfrissebb (angol) AdBlock-kal már nincsenek ilyen problémák.

-boogie-
23

frissítés

Balogh Tibor · 2005. Dec. 2. (P), 14.09
Már készül, illetve elkészült az 0.5.2.056 verzió magyar változata.
De észrevettem egy hibát ebben a verzióban, nem írja ki a blokkolható elemek típusát, és ha ráklikkelsz egy listaelemre, nem jelöli meg a weboldalon piros pontokkal. Kellett keresni egy javított változatot, ezért késik a fordítás.
25

AdBlock 0.5.2.056 Localized Version

Balogh Tibor · 2005. Dec. 3. (Szo), 19.58
A magyar fordítás is letölthető a firefox.hu oldalról. Ezt a változatot végül is a mozilla.org lapon található firefox extensions oldalról letölthető, 0.5.2.056 verzióból készítettem. Annyi a különbség, hogy kijavítottam két kisebb hibát, és localized változat. Jelenleg magyar és angol nyelvű.
28

:)

Pal_ur · 2005. Dec. 5. (H), 12.47
Huh, már azt hittem, hogy én szúrtam el valamit...

Köszönjük a javításokat...
Pál_úr
34

Firefox Moves Farther Ahead of the Hunt

Török Gábor · 2005. Dec. 20. (K), 00.39
A Washingtonpost olvasóinak az Internet Explorer helyett az új 1.5-ös Firefoxot ajánlja.
35

Firefox 1.5

Anonymous · 2005. Dec. 23. (P), 23.35
Az 1.07-es változatot használom, mert az új verzió sokszor lefagy és a flash animációkat is szaggatottabban futtatja.
36

Kiterjesztések, beállítások

Bártházi András · 2005. Dec. 24. (Szo), 00.02
Ez nem általános jelenség, nálad lehet valami (elég stabil az új verzió). A kiterjesztések és beállítások teljes törlése (Docuemnts & Settings-ben Application Data-n belül a Mozilla Firefox könytárat kell törölni - vigyázz, tényleg minden beállításod elveszik) biztos vagyok benne, hogy megoldja a problémát. Ha nem, akkor valami konkrétabbat kellene leírni, mert így sajna nehéz segíteni.

-boogie-