ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 2003 - Blog bejegyzés

szeptember 30

PriadoBlender - PHP-ből .exe

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 30. (K), 19.52
Réges-régen elérhető volt egy program, amely segítségével PHP állományainkat önmagukban is működő Windows .exe programok formájában is tudtuk terjeszteni. Eme program megszűnésével keletkezett űrt most hosszú idő után úgy tűnik a PriadoBlender nevű eszköz fogja kitölteni.

XML-kezelő függvénytár

Török Gábor · 2003. Szep. 30. (K), 11.01
Nemrég jelent meg a PHP Classes oldalon a Troels Knak-Nielsen által publikált xmllib függvénytár, amely lehetőséget teremt számunkra XML dokumentumok feldolgozására, kiértékelésére a PHP beépített funkcióinak alternatívájaként. Hasznos lehet olyan megosztott szervereken, ahol nem tudjuk elérni, hogy valamely XML feldolgozó kiterjesztést telepítsék számunkra.

Lekerekített fülek készítése

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 30. (K), 07.32
Eric Meyer legújabb ismertetője arról szól, hogy miként érdemes kevés HTML kóddal és CSS-el lekerekített sarkú füleket készíteni menünk számára. Bemutatja a sarkokba küldhető képek módszerét és a Mozilla lekerekítő képességeit is.

szeptember 29

Szöveges kalandjáték PHP-ben

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 29. (H), 18.26
"A verőfényes napsütésben állsz éppen egy nagy sötét barlang bejáratánál. A közelben egy ragyogó árkádsor áll elválasztva téged az univerzum egyéb részeitől." Ezzel kezdődik a PHPAdventure 1.0 bemutató játéka, mely a lapozgatós könyvek és a karakteres képernyős felfedező játékok világát idézi.

Nyugati civilizáció - rengeteg hasznos CSS anyag

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 29. (H), 13.19
A Western Civilisation oldalán több hasznos CSS forrás is található, többek között kiterjedt CSS leírás és böngésző kompatibilitási referencia. Ráadásul nemrég jelent meg a Style Master 3 nevű programjuk, mely a CSS stíluslapok vizuális szerkesztéséhez kiváló eszközt ad.

Másolt webhelyek gyűjteménye

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 29. (H), 08.44
Bizonyára jópár olvasónk esett már annak a problémának áldozatul, hogy a webhelyének megjelenését / elrendezését engedély nélkül lemásolták, és egy másik weboldalon újra felhasználták. Ez ma már sajnos akármilyen oldallal előfordulhat, és nem csak a legprofibb webhelyeket másolják egyes ötletek híján tengődő grafikusok.

szeptember 28

Furcsa banán

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 28. (V), 11.41
A furcsa banán (StrangeBanana) bemutatja, hogy mennyire jó lehet egyes esetekben egy automatikusan generált weboldal megjelenés. Az oldal generátora egy adott HTML kódhoz állít elő CSS stílusokat, véletlenszerűen, melyek időnként meglepően jól sikerülnek.

Cikkbeküldési lehetőség meghosszabbítva

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 28. (V), 11.22
Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a cikk- és hírbeküldő verseny eredeti kiírásához képest az utóbbi időszakban beérkezett cikkek hatására egy hónappal meghosszabbítottuk a cikkek beküldési lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy a verseny mindkét tartalmat illetően október 15-ével zárul majd.
 

szeptember 27

NJSZT-WFSZ verseny második forduló eredményei

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 27. (Szo), 19.09
A kihirdetetteknek megfelelően szeptember 26-án tartottuk a WFSZ tartalombeküldő verseny második fordulójának eredményhirdetését és sorsolását. A találkozón a vártnál kevesebben jelentek meg, de ezzel együtt nagyon jó hangulatú beszélgetést folytattunk. Beszámolónkban a nyertesek nevei is olvashatóak...

PHP komponens modell

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 27. (Szo), 09.01
A Sebastian Bergmann által elindított PCOM (PHP Component Model) kezdeményezés olyan szabvány kifejlesztésére szolgál, amely követésével PHP-ban fejlesztett újrahasznosítható modulok készítésére nyílna lehetőség. A modulok bármilyen ezt a modellt támogató IDE-ben lehetővé tennék varázslók seítéségével összeállított alkalmazások készítését.