ugrás a tartalomhoz

Archívum - Ápr 2003 - Blog bejegyzés

április 29

PHP 4.3.2 RC2

Granc Róbert · 2003. Ápr. 29. (K), 17.01
Ma megjelent a PHP 4.3.2 második előzetese, a forráskód bzippel és gzippel tömörítve, illetve a Windowsos bináris is letölthető a http://qa.php.net/ honlapról. Bár valószínűleg nem található már benne jelentősebb hiba, a minőségbiztosítási csapat ennek ellenére kéri, hogy aki tudja tesztelje minél változatosabb körülmények között, és várják a visszajelzéseket!
 

április 27

Mozilla használata webhelyek fejlesztésekor

Hojtsy Gábor · 2003. Ápr. 27. (V), 17.15
A PHP Everywhere oldalon leltem egy hivatkozásra mely a Mozilla webfejlesztés során történő használatának előnyeit ecseteli.

Bár a Mozilla böngésző önmagában nem túl hasznos webfejlesztésre (a Composer nem sokat tud, valljuk be őszintén), kiegészítő eszközként kiválóan használható.

Ingyenes vizuális adatbázis tervező

Hojtsy Gábor · 2003. Ápr. 27. (V), 15.02
MySQL adatbázisok adminisztrálására legtöbben a PHPMyAdmint alkalmazzák annak kényelme, és távoli használhatósága miatt. Egy nagyobb adatbázis felépítéséhez azonban a vizuális megjelenítés nagyon sokat segíthet, amit a PHPMyAdmin nem tud biztosítani.

április 26

Új "My PHP.net" szolgáltatás

Hojtsy Gábor · 2003. Ápr. 26. (Szo), 16.52
A PHP.net új My PHP.net szolgáltatása lehetővé teszi az oldal nyelvekkel kapcsolatos akciókban használt beállításainak követését és átállítását.

A PHP.net alap nyelve az angol, de ezen felül minden tükörszervernek saját alapértelmezése van. Sokáig ezt alkalmazta minden kiszolgáló a rövid URLek feldolgozásához. A böngészők Accept-language beállításának felismerésével nyitott először az automatika a felhasználók felé.

április 24

PEAR Windows alatt

Granc Róbert · 2003. Ápr. 24. (Cs), 13.18
A PEAR honlap heti hírei között a múlt héten elsődleges hírként szerepelt, hogy végre (több hónapos várakozás után) a PEAR telepítő- és kezelőeszközök elérhetőek és teljesen működőképesek Windows platformon is. A go-pear telepítőszkriptet jórészt átírták, valamint alaposan tesztelték az elérhető Windows verziókon.
Annak érdekében, hogy a PEAR szkriptek minél több ember számára elérhetőek legyenek, a PHP a 4.3.2 változattól kezdődően tartalmazni fogja majd a PEAR könyvtárat is, a go-pear.bat parancsállomány indítja majd el a telepítőt.
Bővebb információk: http://pear.php.net/weeklynews.php
 

MySQL 4.1.0 alpha

Granc Róbert · 2003. Ápr. 24. (Cs), 13.08
Április 7-én tette közzé a developer.com honlap, hogy olvasóik a 2002. év legjobb adatbáziskezelőjének a MySQL-t választották olyan termékek előtt, mint az Oracle9i, a PostgreSQL, a Microsoft SQL Server 2000 vagy a DB2 V8.
További információk

Április 9-én pedig már a MySQL 4.1 első kipróbálható változatát mutatta be a világnak a MySQL AB.

április 23

Dinamikus menü PHP-vel (is)

Granc Róbert · 2003. Ápr. 23. (Sze), 15.13
Chip Chapin készített egy összehasonlító elemzést a különböző (dinamikus- ill. statikus-) menüket készítő PHP szkriptekről, illetve a nem PHP alapú dinamikus menüket készítő eszközökről is. Az összehasonlítás bármely honlapkészítő számára hasznos lehet, hiszen a legtöbb bemutatott eszköz ingyenes, szabadon felhasználható, gyors módszert kínál jó kinézetű, alaposan megtervezett, böngészőfüggetlen megoldások alkalmazására honlapunkon.
http://www.chipchapin.com/WebTools/MenuTools/
 

április 22

XHTML migrációs kérdések

Hojtsy Gábor · 2003. Ápr. 22. (K), 13.54
Két érdekes cikk is megjelent az XML.com oldalon az XHTML-re való áttéréssel kapcsolatban, és ezeket várhatóan továbbiak követik.

Az első cikk azt a tényt tárja fel, és járja körbe, hogy a legtöbb XHTML oldal nem is XHTML oldalként kerül a böngészőkhöz a MIME típus beállítások miatt. Érdemes már foglalkozni a kérdésssel, ahogy minden böngésző egyre közelebb kerül a szabványok helyes kezeléséhez. Az írás kitér az XHTML és a CSS illetve a JavaScript kapcsolatára is.

április 17

YAML kiterjesztés

Hojtsy Gábor · 2003. Ápr. 17. (Cs), 17.47
Új kiterjesztés készül a PHPhez, amely az új YAML formátumban adott szöveges állományok könnyű feldolgozását teszi lehetővé, és majdan létrehozásukra is eszközt ad.

A YAML (YAML Ain't Markup Language) egy olyan szöveges állomány formátum, amely struktúrált adatok reprezentálását teszi lehetővé emberek számára is jól olvashatóan.

Újabb ingyenes magyar szerver PHP + MySQL támogatással

Anonymous · 2003. Ápr. 17. (Cs), 17.17
Újabb ingyenes magyar szerver indult PHP és MySQL támogatással. Egyelőre csak teszt üzemmódban működik, cserébe viszont reklámmentes.