ugrás a tartalomhoz

Archívum - Dec 2003 - Blog bejegyzés

december 31

Új kellékek a GooglePlexben

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 31. (Sze), 07.36
Habár webhelyünk témájához kevéssé kapcsolódik, úgy gondoltam így szilveszter közeledtével ennél komolyabb hírrel nem érdemes fárasztani azokat, akik valami megmagyarázhatatlan okból mégis erre tévednének :) A Google főhadiszállás új kellékei konkrétan a toalettben jelentek meg: minden kényelmi elemmel felszerelt távirányítós bidékről van szó. Nem semmi...

december 30

Megjelent a FeedDemon 1.0

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 30. (K), 12.39
Egyre nehezebb a sok hasznos információforrással tartani az iramot. Minél több információ áll rendelkezésünkre, és lehetőleg minél kevesebbről szeretnénk lemaradni. Ebben segíti a felhasználókat az RSS formátum, melyben egyre több webhely elérhetővé teszi információit. Korábban is írtunk arról, hogy lassan már a hírleveleket is helyettesíti az RSS, mint a spamszűrést megkerülő, kifejezetten igényelendő információfolyam. Nemrég jelent meg a FeedDemon 1.0-ás végleges verziója, mely az egyik legjobb Windows rendszerre készült RSS olvasó.

PHP Magazine 2004/1 - két ingyenes cikkel

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 30. (K), 09.19
A PHP Magazine 2004-es első kiadása már az újságosok polcain van, de sajnos csak azokban az országokban, ahol erre megfelelő kereslet mutatkozik, illetve ahol jelentkezik disztribútor, aki elvállalja a terjesztést. Nos, nekünk terjesztő híján és a webes megrendeléstől tartva az ingyenes cikkek maradnak. Ezek ez alkalommal két érdekes témát feszegetnek.

december 29

Nova állománycserélő - és mégis mozog a PHP-GTK

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 29. (H), 17.22
Érdekes, és ugyanakkor sokat mutató kezdeményezés a SourceForge szerverein fejlesztett Nova nevű állománycserélő kliens, mely a Gnutella nyílt protokollt használó hálózaton működik, annak klienseként funkcionál. A PHP-GTK felhasználásával fejlesztett program egy .exe állományként tölthető le. A csomagban megkapjuk a forráskódokat is, tehát kémfunkciók beépítésének lehetősége kizárható.

december 29

Megjelent a 2004-es 5k compo kiírása!

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 28. (V), 23.15
Az NJSZT-WFSZ szervezésében megrendezésre kerülő PHP konferencia idén is egy 5k compo kíséretében valósul meg, azonban a szabályok némileg változtak az előző megmérettetés óta. A kiírás a következőképpen kezdődik: Nálunk is járt a Mikulás, és itt hagyott egy rakás betűt meg számot, amiből ki kellett raknunk az idei compo kiírást. Nos, mostanra sikerült is. Lássuk, mit várunk a legjobb bitszakácsoktól!
 

A három-klikk szabály megkérdőjelezése

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 28. (V), 11.52
Széles körben elterjedt nézet, hogy web-felületek kialakításakor minden fontos információnak három kattintásra kell lennie a felhasználótól. Ez olyan tervezési következményekhez vezet, mint, hogy a minden oldalon megjelenő globális navigáció számos elemet kell tartalmazzon, vagy hogy a kategóriák és egyéb navigációs rendszerek inkább "laposak" kell legyenek, mint "mélyek". A User Interface Engineering oldal szerkesztői ezt a szabályt vették górcső alá.

december 27

PHP Antológia

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 27. (Szo), 10.22
A Sitepoint.com legújabb kiadványa éppen karácsony előtt jelent meg (angol nyelven) Harry Fuecks tollából. A kétkötetes PHP Antológia az alapoktól vezeti be a PHP használatába az olvasót. Ami mindenképpen komoly újdonságot jelent a könyvvel kapcsolatban, hogy egészen rövid bevezető után (tehát valamilyen programozási előismeretet feltételezve) rögtön az OOP szépségeire terelődik a szó, a könyvben pedig szinte minden feladat OOPs módon kerül megoldásra. Mindkét kötetből jelentékeny darabot ingyenesen letölthetővé tett a kiadó.

december 27

MySQL 5.0 - megjelent az alpha változat

Bártházi András · 2003. Dec. 26. (P), 23.01
Úgy tűnik, nem mindenki ünnepli a Karácsonyt a MySQL-nél :) (mint ismeretes, nemzetközi cégről van szó), ezt bizonyítja a 24-n megjelent bejelentésük is: megjelent a MySQL 5.0, a szabad forrású, szabad adabázis szerver első alpha változata (eddig csak CVS-ből lehetett hozzáférni). A program forrás és bináris változatban is elérhető.

december 24

Boldog karácsonyt!

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 24. (Sze), 11.50
Az ünnepek már az ajtón kopogtatnak, ezért a Weblabor szerkesztői is egy kicsit visszavonulnak, és több időt szentelnek szeretteikre, barátaikra. Reméljük hogy olvasóinknak is megadatik a lehetőség, hogy kicsit lelassuljanak az ünnepekre és félretegyék a mindennapi rohanás kergető szellemeit.

A Weblabor szerkesztői és az NJSZT-WFSZ tagjai nevében boldog, békés ünnepeket kívánunk!
 

december 23

Az Atom azonosításról

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 23. (K), 11.46
Korábban már hírt adtunk arról, hogy az egyre inkább kikristályosodó Atom API-ról Mark Pilgrim előadásokat és cikkeket jelentet meg. Megérkezett a háromrészesre tervezett cikksorozat második része, mely az Atom authentikáciróról szól. A teljes Atom megvalósításhoz hűen itt is az alapnak tekintett HTTP szabvány kiterjeszthetőségét használják ki az Atom alakítói. A megoldás érdekes lehet bárkinek, aki korrektül titkosított kliens-azonosítósra vágyik komolyan megszorított körülmények között.