ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 2003 - Blog bejegyzés

május 30

Megjelent a PHP 4.3.2

Granc Róbert · 2003. Május. 30. (P), 00.27
Végre, négy béta kiadás után megjelent a végleges 4.3.2-es változat. Mivel igen nagyszámú hibajavítást tartalmaz, a fejlesztők erősen ajánlják mindenkinek a frissítést erre a verzióra. A legfontosabb újdonságok: néhány potenciálisan veszélyes egészszámos és puffertúlcsordulási hiba javítása, 64-bites gondok javítása, új Apache 2 SAPI modul (a sapi/apache2handler), az új session_regenerate_id() funkció, fejlesztések a dba kiegészítőben és a thttpd SAPI modulban, az 1.x.x GDLIB könyvtár támogatásának megszűnése Windowson, unix man oldal a CLI verzióhoz, új "disable_classes" opció a php.ini fájlban, amely lehetővé teszi az adminisztrátoroknak, hogy egyes osztályokat biztonsági okokból kikapcsoljanak, valamint hatalmas mennyiségű egyéb hibajavítás.
A változtatások teljes listája: http://www.php.net/ChangeLog-4.php
Letöltés a php.net tükörkiszolgálóiról: http://hu.php.net/getphp és http://hu2.php.net/getphp
 

május 28

MySQL és SAP

Granc Róbert · 2003. Május. 28. (Sze), 08.45
A svéd MySQL AB, a PHP-vel leggyakrabban használt adatbáziskiszolgáló, a MySQL készítője szerződést kötött a világ vezető vállalatirányítási rendszerét fejlesztő német SAP AG-vel az SAP DB adatbázis átvételéről és fejlesztéséről.
Az SAP DB átvételével a MySQL AB kiszélesíti nyílt forrású adatbáziskínálatát. Az SAP DB-t várhatóan 2003 negyedik negyedévétől teszi majd elérhetővé, egyelőre ismeretlen új néven. A cég ezzel három különböző adatbáziskiszolgálót kínál, három jól elkülöníthető célra: a MySQL Classic-ot a weboldalak kiszolgálására, loggolásra és beágyazott használatra, ahol az alacsony erőforrásigény és a nagyon gyors írás és olvasás a kulcs, a MySQL Pro-t nagyteljesítményű tranzakciótámogatással, valamint az átnevezett SAP DB-t a nagy SAP R/3 környezetek és egyéb, nagyvállalati szintű RDBMS funkcionalitást igénylő alkalmazások számára.
Az eredeti sajtóközlemény
 

PostgreSQL 7.3.3

Granc Róbert · 2003. Május. 28. (Sze), 08.10
Bár ez a kiadás csak kisebb változásokat jelent, hiszen a fejlesztők inkább a közelgő 7.4 fejlesztésére összpontosítanak, mégis érdemes megemlíteni, hiszen ezelőtt három hónappal tették elérhetővé az utolsó változatot a kedvelt adatbáziskiszolgálóból.
A forráskód elérhető a ftp://ftp.postgresql.org/pub/sources/v7.3.3 címen.
 

május 28

Ki használja a PHP-t?

Hojtsy Gábor · 2003. Május. 27. (K), 22.09
Hazánkban nem készült még felmérés arról, mely cégek használják a PHP-t, sokan nem szívesen nyilatkoznak arról, pontosan milyen technológiával dolgoznak.

Mindenesetre apró információmorzsákból igen kellemes képet tudunk összerakni. Ha meglátogatjuk például hazánk egyik legnagyobb web-alkalmazás fejlesztőjének, a Kirowskinak a honlapját, és a CMS megoldások után érdeklődünk, érdekes dologra derül fény.

május 24

Jelentős változások a PHP.net működésében

Hojtsy Gábor · 2003. Május. 23. (P), 23.16
Mivel a PHP.net kiszolgáló jelentős terhelésnek volt kitéve az utóbbi időben, elkerülhetetlenné vált a tükörszerverek agresszívabb "reklámozása". A PHP.net kiszolgáló most már sok esetben tükörszerverekre fogja irányítani a látogatót, ha a terhelése egy bizonyos szintet meghalad.

Hordozható adatbázislétrehozó felület

Granc Róbert · 2003. Május. 23. (P), 16.42
[ PHP Everywhere ] John Lim ezt írja róla: "Évek óta azt mondogatom az embereknek, hogy a legjobb módszer többfajta kiszolgálón is használható adatbázisok elkészítésére az ER-Win-hez vagy DeZignhez hasonló modellezőeszközök használata.
Néhány hónappal ezelőtt, a kitartó ADOdb felhasználók nyomásának engedve végül beleegyeztem egy hordozható adatbázislétrehozó réteg megírásába az ADOdb számára. Én személyesen nem láttam hasznát saját magam számára, de intellektuális kihívásnak fogtam fel a dolgot."

május 22

Újabb tartalomkezelő rendszer/keret: PHPseagull

Granc Róbert · 2003. Május. 22. (Cs), 11.09
"A PHPseagull (seagull: sirály) nagyon sirály :) rendszer lesz" írtam volna legszívesebben, de ez azért nem igazán illik a profilunkba. Vagy igen?
Demian, a PHPkitchen szerkesztője fejleszti már egy ideje a jelenleg 0.1.3-as verziójú, azaz még sok mindenben fejlesztendő rendszert. A PHPseagull rendszer számtalan alapvető funkció megvalósításával segíti a fejlesztőket, mint például a felhasználók és csoportok kezelése és azonosítása, a sablonok kezelése, a munkafolyamatok, a gyors alkalmazásfejlesztés, tartalomkezelés, dokumentumkezelés, üzenetkezelés, hibakezelés, stb.
A PHPseagull szinte teljes egészében a PEAR különböző könyvtárait használja: a DB_DataObject, a HTML_Quickform, a HTML_TreeMenu, a DB, a DB_Pager, a HTML_Template_Flexy, a PHPdocumentor, a Validate és a Benchmark osztályokat.
Bővebb információk és letöltés: http://www.phpkitchen.com/phpseagull/
 

Okos űrlapok PHP-vel

Granc Róbert · 2003. Május. 22. (Cs), 11.00
Az evolt.org egy rövid de érdekes cikket tett közzé a gyakran csak feleslegesen időrabló űrlapok elkészítésének leegyszerűsítéséről. A szerző letölthetővé tette az általa összeállított, az űrlapot megjelenítő, kitöltését ellenőrző és a felhasználónak visszajelzést nyújtó rövid szkriptet is, a mintapéldával együtt.
Az [angol nyelvű] leírás elolvasható, valamint a szkriptek letölthetőek a http://www.evolt.org/ article/Clever_forms_with_PHP/ 17/60143/index.html címről.
 

PHP 4.3.2 RC4

Granc Róbert · 2003. Május. 22. (Cs), 10.44
Mégsem az RC3 volt az utolsó előzetes a PHP legújabb verziója előtt: itt az RC4, amely az RC3-ban felfedezett hibákat javítja a végleges kiadás előtt.
A minőségellenőrzési csoport ismét azt kéri, hogy aki tudja, tesztelje ezt a kiadást és ha hibára bukkanna, azonnal jelezze annak érdekében, hogy azt minél hamarabb ki lehessen javítani.
A forráskód és a bináris a szokásos helyről tölthető le: http://qa.php.net/
Változások teljes listája a CVS-ből itt.
 

május 20

A tavaszi PHP konferencia anyagai

Hojtsy Gábor · 2003. Május. 20. (K), 20.09
A tavaszi amszterdami PHP konferencia előadásainak anyagai már elérhetőek a konferencia archívumában.

Jópár érdekes kép is készült a résztvevőkről és a rendezvényről, amelyek némelyike Amszterdam szépségeit is hangsúlyozza. Érdemes Derick Rethans galériáját nézegetni például ha bringázó és görkorcsolyázó PHP fejlesztőket szeretne valaki látni.