ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 2003

május 30

Megjelent a PHP 4.3.2

Granc Róbert · 2003. Május. 30. (P), 00.27
Végre, négy béta kiadás után megjelent a végleges 4.3.2-es változat. Mivel igen nagyszámú hibajavítást tartalmaz, a fejlesztők erősen ajánlják mindenkinek a frissítést erre a verzióra. A legfontosabb újdonságok: néhány potenciálisan veszélyes egészszámos és puffertúlcsordulási hiba javítása, 64-bites gondok javítása, új Apache 2 SAPI modul (a sapi/apache2handler), az új session_regenerate_id() funkció, fejlesztések a dba kiegészítőben és a thttpd SAPI modulban, az 1.x.x GDLIB könyvtár támogatásának megszűnése Windowson, unix man oldal a CLI verzióhoz, új "disable_classes" opció a php.ini fájlban, amely lehetővé teszi az adminisztrátoroknak, hogy egyes osztályokat biztonsági okokból kikapcsoljanak, valamint hatalmas mennyiségű egyéb hibajavítás.
A változtatások teljes listája: http://www.php.net/ChangeLog-4.php
Letöltés a php.net tükörkiszolgálóiról: http://hu.php.net/getphp és http://hu2.php.net/getphp
 

május 28

MySQL és SAP

Granc Róbert · 2003. Május. 28. (Sze), 08.45
A svéd MySQL AB, a PHP-vel leggyakrabban használt adatbáziskiszolgáló, a MySQL készítője szerződést kötött a világ vezető vállalatirányítási rendszerét fejlesztő német SAP AG-vel az SAP DB adatbázis átvételéről és fejlesztéséről.
Az SAP DB átvételével a MySQL AB kiszélesíti nyílt forrású adatbáziskínálatát. Az SAP DB-t várhatóan 2003 negyedik negyedévétől teszi majd elérhetővé, egyelőre ismeretlen új néven. A cég ezzel három különböző adatbáziskiszolgálót kínál, három jól elkülöníthető célra: a MySQL Classic-ot a weboldalak kiszolgálására, loggolásra és beágyazott használatra, ahol az alacsony erőforrásigény és a nagyon gyors írás és olvasás a kulcs, a MySQL Pro-t nagyteljesítményű tranzakciótámogatással, valamint az átnevezett SAP DB-t a nagy SAP R/3 környezetek és egyéb, nagyvállalati szintű RDBMS funkcionalitást igénylő alkalmazások számára.
Az eredeti sajtóközlemény
 

PostgreSQL 7.3.3

Granc Róbert · 2003. Május. 28. (Sze), 08.10
Bár ez a kiadás csak kisebb változásokat jelent, hiszen a fejlesztők inkább a közelgő 7.4 fejlesztésére összpontosítanak, mégis érdemes megemlíteni, hiszen ezelőtt három hónappal tették elérhetővé az utolsó változatot a kedvelt adatbáziskiszolgálóból.
A forráskód elérhető a ftp://ftp.postgresql.org/pub/sources/v7.3.3 címen.
 

május 28

MySQL UTF-8, nem megfelelő keresés

ficko · 2003. Május. 27. (K), 22.59
Hali

hasznalt mar valaki utf8-at mysqlhez.

nekem a tarolas es a visszaolvasas ok, csak a keresessel van gondom.
nem talal meg szavakat.

ficko
 

Ki használja a PHP-t?

Hojtsy Gábor · 2003. Május. 27. (K), 22.09
Hazánkban nem készült még felmérés arról, mely cégek használják a PHP-t, sokan nem szívesen nyilatkoznak arról, pontosan milyen technológiával dolgoznak.

Mindenesetre apró információmorzsákból igen kellemes képet tudunk összerakni. Ha meglátogatjuk például hazánk egyik legnagyobb web-alkalmazás fejlesztőjének, a Kirowskinak a honlapját, és a CMS megoldások után érdeklődünk, érdekes dologra derül fény.

Mysql php datum

Npohos · 2003. Május. 27. (K), 13.20
php + mysql
A problema a kovetkezo
Kinyerem a sysidot $sysido=date(Y/m/d);
Az adatbazisban is tarolok egy datumot.
Mikor
SELECT * FROM tabla where ('datum'-$sysido< 14)
akkor muxik. De nekem egyezes kellene. Tehat ez:
SELECT * FROM tabla where ('datum'-$sysido = 14)
Ez nem megy vajon miert?
Eddigi probalkozasaim. A $sysido-ben a sec-t, min-t, h-t
0-ra allitottam a mktime-val.
A mysql-ben a datum date tipus nem datetime.
Szoval megfottem Tud vki segiteni egy kis otlettel?
Elore is koszonom

Npohos
 

május 24

Biztonságos beléptetés

Angel · 2003. Május. 24. (Szo), 09.14
Sziasztok!

Szeretnem, ha nem férhetene hozzá mindenki az oldalaimhoz. Hogyan tudnék "biztonságos" beléptető rendszert csinálni? Próbáltam mysql adatbázist létrehozni (felhasználó, jelszó), de hogy tudom azt megakadályozni, hogy elérhetóvé váljon ez az adatbázis?
 

május 24

Jelentős változások a PHP.net működésében

Hojtsy Gábor · 2003. Május. 23. (P), 23.16
Mivel a PHP.net kiszolgáló jelentős terhelésnek volt kitéve az utóbbi időben, elkerülhetetlenné vált a tükörszerverek agresszívabb "reklámozása". A PHP.net kiszolgáló most már sok esetben tükörszerverekre fogja irányítani a látogatót, ha a terhelése egy bizonyos szintet meghalad.

Fatal error: Call to undefined function: themeheader() in

szunti · 2003. Május. 23. (P), 19.33
:( :( :(
Heló!

Ez a hiba jön ki:

Fatal error: Call to undefined function: themeheader() in

/mnt/hda2/virtual/bixerver.com/s/szunti/header.php on line 189

Azt csináltam, hogy a themeket állítot1tam, de amikor beállítottam ez

jön ki. Már nem tudom visszaállítani. MI lehet a hiba???

Előre is köszi!
Nagyon fontos lenne
:( :( :(
 

Hordozható adatbázislétrehozó felület

Granc Róbert · 2003. Május. 23. (P), 16.42
[ PHP Everywhere ] John Lim ezt írja róla: "Évek óta azt mondogatom az embereknek, hogy a legjobb módszer többfajta kiszolgálón is használható adatbázisok elkészítésére az ER-Win-hez vagy DeZignhez hasonló modellezőeszközök használata.
Néhány hónappal ezelőtt, a kitartó ADOdb felhasználók nyomásának engedve végül beleegyeztem egy hordozható adatbázislétrehozó réteg megírásába az ADOdb számára. Én személyesen nem láttam hasznát saját magam számára, de intellektuális kihívásnak fogtam fel a dolgot."