ugrás a tartalomhoz

Archívum - Nov 2003

november 30

Rövid url a cím mezőben...

johnny_14 · 2003. Nov. 30. (V), 20.11
Sziasztok!

Van egy kérdésem:
- hogyan lehet levágni egy url-ből a .hu (.com, stb) utáni részt, hogy ne írja ki. hogy épp mondjuk az index.php?func=letoltes&cat=6...stb oldalt nyitjuk meg. Magyarul úgy, mint a www.weblabor.hu-n is müxik...:)

Remélem elég érthetően fogalmaztam....:)))
Köszi előre is!!!
 

Webhelyünk a Safari böngésző szemével

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 30. (V), 12.32
Nyár végén adtunk hírt a browsercam szolgáltatásról, mely képernyőfotókat készít Windows és Linux rendszereken különböző böngészők eltérő verzióinak használatával. Egy bizonyos Daniel Vine most elkészítette az iCapture webhelyet, mely lehetővé teszi, hogy ugyanezt egy MacOS alatt futó Safari 1.1-es böngészővel is meg tudjuk tenni díjmentesen. A fotók készítésére használat iMac gépe a nappaliban csak ezeken a feladatokon dolgozik, a honlapon a masina egyéb paramétereivel és fotójával is találkozhatunk.
 

november 29

Mit tehetünk, ha hirtelen nem elérhető az Internet?

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 29. (Szo), 09.17
A "The Toque Entertainment" oldalán jelent meg a napokban tíz hasznos tanács, hogy mégis mit tehetünk, ha hirtelen elérhetetlenné válik a világháló. Bár a tanácsokat amerikai állampolgárok számára szabták testre, tanulhatunk belőlük. Az egyik tanács például így kezdődik: Az Internet előtti időkben az emberek "könyv" és "magazin" nevű nyomtatott formátumú irományokat olvastak, hogy múlassák az időt. Néhány elektronikus könyv is elérhető nyomtatott formában. Ezek rövid távon megoldást jelenthetnek, amíg az áramellátás és/vagy a szélessávú kapcsolat helyreáll.

november 28

Smarty 2.6.0

dzsoni · 2003. Nov. 28. (P), 12.26
Hét hónapos fejlesztés és tesztelés után megjelent a népszerű sablonmotor 2.6-os verziója. A szokásos hibajavításokat, kód optimalizálást, sebesség javítást és új funkciókat emlegető verzió leírásból kiderül, hogy mindezek mellett komoly architektúrális változáson esett át a Smarty.

PHP Weekly - 162.

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 28. (P), 08.17
A PHP Weekly heti száma sok érdekességgel szolgál, s ezek közül talán a legfontosabb, hogy a PHP 5-ösbe bekerült egy E_STRICT hibaszint, ami minden eddiginél több szabályt kényszerít a fejlesztőkre. Olyan hibák esetén jelez, mint a függvényhívásnál a definíciótól eltérő kis- és nagybetűk, vagy karaktersorozatok elemeinek elérése a [] operátorral a {} helyett. Ez a hiba kategória tehát a PHP fejlesztők által "legjobb módszereknek" tartott nyelv használatot próbálja meg a programozóra kényszeríteni. Természetesen alapbeállításban nem lesz bekapcsolva.

november 27

Könyvtártartalom kiolvasása ... (segítsetek!)

tlaci · 2003. Nov. 27. (Cs), 17.01
Sziasztok!

A segítségetekre lenne szükségem. Van a következő php kódom, amely egy legördülő menübe belerakja az upload könyvtár tartalmát.Működik is, viszont a kiválasztott fájl nevet egy adatbázis táblába szeretném rakni.Aki tud, az kére, hogy segítsen.Előre is köszi.
A kód ami a <body></body> között van :

<?PHP

function konyvtar_lista(){
echo '<select name="fajlok">';
$szaml = "0";
$upload = opendir("./upload");
while($dir = readdir($upload)) {
if ($dir[0] != "." && $dir[0] != ".." ) {
echo "<option value=\"$dir\">$dir</option>";
$szaml++;
}
}
echo '</select>';
closedir($upload);
echo "A könyvtár $szaml fájlt tartalmaz.";
}

// HTML Form
?>
<form name="form1" method="post" action="rogzit.php" value="dir">
Fájl kiválasztás
<?PHP
konyvtar_lista();

?>
<input type="submit" name="Submit" value="Elküldeném">
</form>

Ez működik is, és a rogzit.php fájlal szeretnem berakni a kiválasztott tartalmat.
// rogzit.php //
<?php
mysql_connect("localhost","root","");
mysql_select_db (adatbazis);
$query = "INSERT INTO directory(dir)
VALUES('$dir')";
$result = mysql_query($query);
echo 'Beillesztve az adatbázisba.';
?>
 

PHP-vel támogatott XUL alkalmazásfejlesztés

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 27. (Cs), 13.32
Harry Fuecks PHPPatterns nevű oldalán jelent meg nemrég egy cikk (ezúttal Mike Hostetler jóvoltából), mely a webhely hagyományaihoz híven a XUL egyszerűségének megismertetésére vállalkozik. A cikk során elkészített beléptető alkalmazás XUL felületet használ a felhasználói név és jelszó bekérésére, illetve PHP-vel dolgozza fel a beadott információkat a szerver oldalon.

Megjelent a MySQL Front 3.0 Beta

quasimidi · 2003. Nov. 27. (Cs), 08.16
Bizonyára sokan ismerik és használják/használták a "MySQL Front" nevű adatbázis-adminisztrációs programot, ami mindamellett hogy ingyenes, nagyon sokrétű szolgáltatásaival vívta ki a felhasználók kegyeit. Sajnos a fejlesztője két éve elállt további verziók kiadásának szándékától, a napokban azonban meglepte a felhasználókat egy 3.0-ás béta verzióval.

november 26

PHP 5 megjelenési tervek

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 26. (Sze), 12.36
A PHP 5 megjelenésére sosem volt konkrét időpont, illetve amik elhangzottak, azok is csak igen bizonytalan dátumként jelentek meg és végül teljesíthetetlennek bizonyultak. A jelenlegi helyzetben a fejlesztők szerint november végére várható a harmadik béta verzió, amelyet követően befagyasztásra kerül a szolgáltatáskészlet, és csak hibajavítások kerülhetnek a PHP magjába.

Cikkbeküldő verseny eredménye

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 26. (Sze), 09.38
A 2004-es PHP Konferencia előkészítése és szervezése mellett természetesen nem feledkeztünk meg a már lezárult cikkbeküldő verseny értékeléséről sem. A cikkek megjelentetésére és közösségi befogadására (hozzászólásokra) alkalmas felület kiakakításán még dolgozunk, mert úgy gondoljuk, hogy a beérkezett értékes cikkek méltó környezetet érdemelnek.