ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 2003

október 1

Böngészők minden mennyiségben

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 30. (K), 23.04
A böngésző archívum oldalait elnézve elgondolkodtató, hogy miként mehetett mégis minden úgy félre, hogy a böngészők piacán ma egy uralkodó szereplő van jelen. Az archívumban ugyanis számtalan böngésző különböző verzióit lehet beszerezni...

Kereső pozícionálás ellenőrzése

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 30. (K), 23.04
Sokan küzdenek különböző weboldalak elkészítése után, hogy megfelelő kulcsszavakkal, kellően elhelyezett linkekkel és fejlécekkel erősítsék a keresőkben elért helyezésüket. Minél feljebb kerül egy oldal a keresők találati listájában, annál jobb - a "világméretű játék" folyamatosan tart. Nézzük, hogyan segíthet nekünk egy PHP alkalmazás ebben az esetben is.

Melyik PHP felhasználásról szeretnél többet olvasni?

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 30. (K), 20.04
web alkalmazás
62% (41 szavazat)
parancssoros
8% (5 szavazat)
szerver írás PHP-ben
9% (6 szavazat)
ablakozós felületek
14% (9 szavazat)
időzített háttér feladatok
8% (5 szavazat)
egyéb
0% (0 szavazat)
Összes szavazat: 66
 

PriadoBlender - PHP-ből .exe

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 30. (K), 18.52
Réges-régen elérhető volt egy program, amely segítségével PHP állományainkat önmagukban is működő Windows .exe programok formájában is tudtuk terjeszteni. Eme program megszűnésével keletkezett űrt most hosszú idő után úgy tűnik a PriadoBlender nevű eszköz fogja kitölteni.

XML-kezelő függvénytár

Török Gábor · 2003. Szep. 30. (K), 10.01
Nemrég jelent meg a PHP Classes oldalon a Troels Knak-Nielsen által publikált xmllib függvénytár, amely lehetőséget teremt számunkra XML dokumentumok feldolgozására, kiértékelésére a PHP beépített funkcióinak alternatívájaként. Hasznos lehet olyan megosztott szervereken, ahol nem tudjuk elérni, hogy valamely XML feldolgozó kiterjesztést telepítsék számunkra.

Lekerekített fülek készítése

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 30. (K), 06.32
Eric Meyer legújabb ismertetője arról szól, hogy miként érdemes kevés HTML kóddal és CSS-el lekerekített sarkú füleket készíteni menünk számára. Bemutatja a sarkokba küldhető képek módszerét és a Mozilla lekerekítő képességeit is.

szeptember 29

Szöveges kalandjáték PHP-ben

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 29. (H), 17.26
"A verőfényes napsütésben állsz éppen egy nagy sötét barlang bejáratánál. A közelben egy ragyogó árkádsor áll elválasztva téged az univerzum egyéb részeitől." Ezzel kezdődik a PHPAdventure 1.0 bemutató játéka, mely a lapozgatós könyvek és a karakteres képernyős felfedező játékok világát idézi.

Nyugati civilizáció - rengeteg hasznos CSS anyag

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 29. (H), 12.19
A Western Civilisation oldalán több hasznos CSS forrás is található, többek között kiterjedt CSS leírás és böngésző kompatibilitási referencia. Ráadásul nemrég jelent meg a Style Master 3 nevű programjuk, mely a CSS stíluslapok vizuális szerkesztéséhez kiváló eszközt ad.

Másolt webhelyek gyűjteménye

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 29. (H), 07.44
Bizonyára jópár olvasónk esett már annak a problémának áldozatul, hogy a webhelyének megjelenését / elrendezését engedély nélkül lemásolták, és egy másik weboldalon újra felhasználták. Ez ma már sajnos akármilyen oldallal előfordulhat, és nem csak a legprofibb webhelyeket másolják egyes ötletek híján tengődő grafikusok.

szeptember 28

A link sorszámának elküldése PHP függvénybe

Jac · 2003. Szep. 28. (V), 15.42
Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy hogyan lehet azt megállapítani, hogy melyik linken kattintott az oldalra belépett regisztrált felhasználó, majd ezt a számot elküldeni egy php függvénynek, ami eltárolja az adatbázisba. Az adatbázis kezelés megy, de pl: ha <a href="/arlista1.xls"> linkre kattintok hogyan tudok meghívni egy php függvényt ugyanazon a php oldalon, hogy átadhassam neki a link sorszámát?

Köszönöm!