ugrás a tartalomhoz

Nyugati civilizáció - rengeteg hasznos CSS anyag

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 29. (H), 13.19
A Western Civilisation oldalán több hasznos CSS forrás is található, többek között kiterjedt CSS leírás és böngésző kompatibilitási referencia. Ráadásul nemrég jelent meg a Style Master 3 nevű programjuk, mely a CSS stíluslapok vizuális szerkesztéséhez kiváló eszközt ad.

Legtöbb olvasónk valószínűleg nem a tegnap említett furcsa banánnal készítené weboldalainak megjelenését, hanem inkább egy jól használható fejlesztőeszközt keres. A Style Master 3 éppen egy ilyen program. Az összes CSS tulajdonsághoz egyedileg tervezett tulajdonság szerkesztőt biztosít, a szöveges szerkesztésben kódszínezést, hibafelismerést, automatikus kiegészítést biztosít. Figyelmeztet a különböző tulajdonságok lehetséges kompatibilitási problémáira, komplett CSS leírást és kompatibilitási táblát tartalmaz. Lehetővé teszi a gépen található beágyazott megjelenítésre alkalmas böngészőkben való tesztelést. Akik háklisak a szóközök számára, tabulátor használatára nézve, azok egy mintával be tudják tanítani a programot a saját kódolási stílusukra. Kezdetben varázsló használható az alapvető stílusok tervezésére, később sablonokkal is lehet könnyíteni az újabb stíluslapok készítését. Az csak hab a tortán hogy nem csak Windows hanem Mac rendszerekre is elérhető. A fenti funkció választékot sajnos nem adja ingyen a cég, egy 30 napos próbaverziót azonban letölthetünk.

Bizonyára többen lesznek olvasóink között akik inkább megszokott szerkesztőjüknél maradnak, ám a kompatibilitási információkra azért kiváncsiak lennének. A Western Civilisation oldalon szerencsére egy "The Complete CSS Guide" nevű dokumentumot is olvashatunk, mely valóban rászolgál a nevére. Nemcsak leírja a különböző CSS tulajdonságok, kiválasztók és egyéb jelölések jelentését, hanem böngésző kompatibilitási táblázatot is tartalmaz.

Érdemes még körülnézni ezen az oldalon, hiszen egy olyan programot is kínál, amely a nálunk is felmerült réteg-szerkesztési porblémára ad megoldást. A Layout Master a különböző layerek elrendezését teszi lehetővé vizuális megjelenítéssel, ugyanakkor pixel pontosságú irányítási lehetőséggel. Ez a program még nem annyira kiforrott, mint a fent említett társa, 1.1-es változata vásárolható meg.