ugrás a tartalomhoz

Másolt webhelyek gyűjteménye

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 29. (H), 08.44
Bizonyára jópár olvasónk esett már annak a problémának áldozatul, hogy a webhelyének megjelenését / elrendezését engedély nélkül lemásolták, és egy másik weboldalon újra felhasználták. Ez ma már sajnos akármilyen oldallal előfordulhat, és nem csak a legprofibb webhelyeket másolják egyes ötletek híján tengődő grafikusok.

A Pirated-Sites.com oldal éppen az ilyen esetek összegyűjtésére szolgál. A honlapon rögtön két kiemelt "oldalpárt" találunk, melyek felugró ablakokban megmutatják nekünk hogy valóban mennyire hasonló a két webhely. Az összehasonlítást képek segítségével tehetjük meg, hiszen az oldalra kerülés óta már megváltoztathatták az egyik webhely megjelenését, ettől azonban a korábbi másolás ténye nem változik meg. Az archívumban számos korábbi kiemelt oldal képernyőképeit láthatjuk.

Természetesen lehetőségünk van bővíteni a gyűjteményt, ha még eddig fel nem fedezett másolatot találunk.
 
1

Re: Másolt webhelyek gyűjteménye

Anonymous · 2003. Szep. 29. (H), 15.05
Ez érdekes, ha egy php programozó például Smarty-t használ, akkor azt büszkén vállalja, és valószínű a Smarty készítői is őrülnek a rendszerük sikerének, ezzel szemben a grafikusok, egy kis hasonlóság után már hajbakapnak...
Na és amikor nem is kicsi az a hasonlóság. :)

Isolate.cz -n is sokáig gyüjtőgették a hasonló oldalakat, majd miután sok vita történt, amiatt, hogy valóban másolás történt-e vagy csak egyszerű véletlenek következtében lettek hasonlóak, inkább fórummá változtatták az oldalnak ezt a részét: http://www.isolate.cz/ripoffs.html
2

Re: Másolt webhelyek gyűjteménye

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 29. (H), 15.35
Az a különbség az általad összehasonlított két eset között, hogy a Smarty úgy készül, hogy másolják az emberek. Egy webhely megjelenése viszont éppen ellenkezőleg egy céges megjelenést (corporate identity) sugároz. Azaz annak egyedileg a céghez tartozó arculati jelentése van. Nyilvánvaló, hogy a cégek nem szeretik, hogy másolják a megjelenésüket.

Most gondolj bele milyen gondokat okoz a Microsoft céges megjelenését utánzó levelek áramlata, melyek hibajavító csomagot ígérnek, és vírust adnak. Éppen azt használják ki, hogy ahhoz a megjelenéshez te mást társítasz, mint egy vírus terjesztőjét... Vagy ha beregisztrálja valaki az lndex.hu címet ("L" betűvel kezdődik!), és küld neked egy levelet a rámutató címmel. Te odamész, látod hogy úgy néz ki, mint az index, belépsz az indexmail azonosítóddal és kész a baj.

A website grafikák, sőt az elrendezések is egy kreatív munka eredményét képezik (persze ha nem másoltak), ezért ugyanolyan védelem illeti meg őket, mint a szöveget, amit kiegészítenek.
3

Re: Másolt webhelyek gyűjteménye

Anonymous · 2003. Szep. 30. (K), 19.55
> Isolate.cz -n is sokáig gyüjtőgették a hasonló oldalakat,
> majd miután sok vita történt, amiatt, hogy valóban
> másolás történt-e vagy csak egyszerű véletlenek
> következtében lettek hasonlóak,
Amik itt vannak nem egyszerűen hasonlóak :)
Sok tök egyforma van. OK azon el lehet vitatkozni ki kiről másolta.