ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 162.

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 28. (P), 08.17
A PHP Weekly heti száma sok érdekességgel szolgál, s ezek közül talán a legfontosabb, hogy a PHP 5-ösbe bekerült egy E_STRICT hibaszint, ami minden eddiginél több szabályt kényszerít a fejlesztőkre. Olyan hibák esetén jelez, mint a függvényhívásnál a definíciótól eltérő kis- és nagybetűk, vagy karaktersorozatok elemeinek elérése a [] operátorral a {} helyett. Ez a hiba kategória tehát a PHP fejlesztők által "legjobb módszereknek" tartott nyelv használatot próbálja meg a programozóra kényszeríteni. Természetesen alapbeállításban nem lesz bekapcsolva.

Szintén a 162-es szám által jelzett újdonság a Win32Std kiterjesztés, melynek PHP-be kerülését Eric Colinet javasolta. Ezzel a kiterjesztéssel PHP-ből közvetlenül olvashatóvá válnak az exe és dll állományokba fordított erőforrások, elérhető lesz a registry, és gyakori Windows dialógus dobozokat is fel tudnak majd dobni a PHP programok (állomány megnyitása, állomány mentése, üzenetek). A javasolt kiterjesztés végül a PECL-be került.

Egyéb rövidhírek melett szintén érdekes a php_check_syntax() és a php_strip_whitespace() függvények bevezetése, melyek elsősorban programozott végrehajtásra és publikálásra használhatóak. Az előbbi függvény például feltételes includeokra használható, elkerülve a betöltött állományok által esetlegesen okozott szintaxis hibát. Ezzel majdnem kezelhetővé válik a korábban lekezelhetetlen parse error hiba is.