ugrás a tartalomhoz

Jelentős változások a PHP.net működésében

Hojtsy Gábor · 2003. Május. 23. (P), 23.16
Mivel a PHP.net kiszolgáló jelentős terhelésnek volt kitéve az utóbbi időben, elkerülhetetlenné vált a tükörszerverek agresszívabb "reklámozása". A PHP.net kiszolgáló most már sok esetben tükörszerverekre fogja irányítani a látogatót, ha a terhelése egy bizonyos szintet meghalad.

A megfelelő tükörszervert a korábban bevezetett, és eddig szinte panasz nélkül üzemelő Directi ip-to-country szolgáltatás segítségével választja ki a szerver.

Szintén érdekes változás, hogy most (egy ideig) a Google a PHP.net keresője a tükörszervereken is. Jelenleg is folyik a vita hogy ez jó megoldás-e, vagy ennél jobb szolgáltatás is elérhető egy helyi kereső használatával.

Szemfülesebbek talán észrevették, hogy a képeket és egyéb statikus fileokat a www.php.net helyett egy ideje immár a static.php.net szerver szolgálja ki, melyen PHP nem fut, csak statikus tartalom kiszolgálására alkalmas.

A továbbiakban még több érdekes teljesítmény növelő trükk lesz észlelhető a szerveren, a rövid URL-ek [php.net/echo] például azonnal meg fogják jeleníteni a tartalmat mindenféle atirányítás nélkül (megfelezve ezzel a rövid URLek miatt nyíló Apache folyamatok számát), ám ehhez még valamennyi előkészítő munka szükséges.

Ezeken kívül rengeteg egyéb apróságon dolgozik és ötletel a rendszert karbantartó csapat. A webhely forráskódjában is számos hatékonyságnövelő változás jelent meg, mely a kód szépségét nem feltétlenül növeli, de a működést gyorsítja.