ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 2003 - Blog bejegyzés

június 30

PHP Weekly - 143.

Granc Róbert · 2003. Jún. 30. (H), 12.01
A Zend szokásos heti hírlevelének 143. számából:

PHP 5 teszt béta - Sterling Hughes - mint megígérte - megjelentette a PHP 5 teszt/előzetes bétaváltozatát.
Kérjük vegyék figyelembe, hogy ez a változat néhány teszten még mindig elbukik a minőségellenőrzési csoport tesztjeiben (mint azt Sterling a bejelentésében is megemlíti), és ez csak a legelső a várhatóan számos béta közül.
Letudva ezt a figyelmeztetést, mindenki előtt itt a lehetőség a PHP új funkcióinak korai megtekintésére.
Itt tölthető le mind a forráskód, mind a windowsos bináris telepítő.
Apache 2 támogatás - A "mikortól nem lesz már kísérleti az Apache 2 támogatás?" kérdés válaszára váró felhasználóknak kicsit tovább kell várniuk.
Úgy tűnik, hogy a kérdés megválaszolásához a fejlesztőknek össze kellene ülniük, és át kellene vizsgálniuk minden lehetséges könyvtárat, amellyel a PHP linkelhető (minden egyes platformon!) a szálbiztonság érdekében. Ha odakinn bárkinek vannak tapasztalatai az ilyen munkával, és szeretné önként felajánlani az idejének egy részét az alapfunkciók egyeztetésére, ne habozzon felvenni a kapcsolatot a listával!

PHP 5.0.0 Beta 1

Granc Róbert · 2003. Jún. 30. (H), 09.32
[ PHP.net] "A PHP fejlesztői közösség büszkén jelenti be a PHP 5 első bétájának megjelenését. Mind a forráskód, mint a Windowsos bináris letölthető a Letöltések lapról. A ChangeLog fájl tartalmazza a változások listáját, amelyek közül a következőket emelnénk ki:
  • A PHP 5 a Zend Engine 2-re épül. A Zend Engine 2 változásainak listájához látogasson ide
  • Az XML támogatás teljesen új a PHP 5-ben, minden, az XML-lel kapcsolatos kiegészítő a kitűnő libxml2 könyvtár köré épül (http://www.xmlsoft.org/)
  • A PHP-vel az SQLite adatbázismotor érkezik csomagolva. Bővebb információkért az SQLite-tal kapcsolatban, látogasson el honlapjukra.
  • A Streams sokban javult, beleértve az alacsonyszintű socket operációk elérésének képességét is.

Megjegyzés: ez egy bétaváltozat. Nem szabad éles kiszolgálókon használni. Ismert hibákkal rendelkezik, valamint egyes funkciók meg is változhatnak a jövőben (a visszajelzések alapján). Arra bátorítunk mindenkit, hogy töltse le és játsszon vele (és jelentse a talált hibákat!), de egyelőre ne cseréljék le vele az éles PHP 4-et."
 

Netscape - lesz folytatás

Bártházi András · 2003. Jún. 30. (H), 07.21
Az Inquirer magazinban jelent meg egy rövid hír arról, hogy a Netscape előrendeléseket vesz fel a 7.1-es verzióra. A hír azért jelentős, mert azt jelzi, hogy az AOL-Microsoft megegyezés ellenére mégsem zárják be a boltot.

június 29

További SSH/SCP/SFTP kliensek

Bártházi András · 2003. Jún. 29. (V), 11.47
Nos, gondoltam egy kicsit körbejárom a kérdést, milyen lehetőségeink vannak eme protokollhármas használatára különböző programokban. A Putty, Total (Windows) Commander, FAR Manager és Midnight Commander környékén néztem körül.

június 28

WinSCP 3.0 béta

Bártházi András · 2003. Jún. 28. (Szo), 17.02
A tegnapi nap folyamán megjelent a WinSCP 3.0-ás béta változata. Hogy mire is szolgál a program? Sokszor előfordul, hogy egy távoli gépen szeretnénk matatni, felmásolni, letölteni onnan dolgokat. Általában erre az FTP-t szokás használni, de az mint tudjuk, nem a biztonság netovábbja. Erre született meg a secure copy és a secure ftp páros. Amennyiben van shell loginünk egy gépre, akkor egy biztonságos alternatívát tudnak nyújtani. Nos, a WinSCP ezt teszi számunkra lehetővé Windows alatt, Commanderes és Exploreres interfészt nyújtva a hozzáféréshez.

június 27

eZ publish 3.1

Granc Róbert · 2003. Jún. 27. (P), 10.09
Hosszú tesztelés után megjelent a norvég eZ csoport által fejlesztett tartalomkezelő rendszer, az eZ publish stabil 3.1-es változata.
Az eZ publish számos fejlett képességgel rendelkezik, mint: teljesen testreszabható, rugalmas tartalom-mezők, sablonrendszer, szerep-alapú jogosultságkezelő rendszer, munkafolyamatok és kiegészítők, több nyelv támogatása, verziókövetés, keresőmotor, e-kereskedelmi megoldások, csoportmunkafunkciók.
Az eZ publish-t bizonyos Szabó Zoltán már magyar nyelvre is lefordította.
A forráskód mellett előre összeállított telepítőcsomagok is letölthetők a honlapról, amelyek telepítik az Apache-ot, a PHP-t, a MySQL-t és az ImageMagickot is, így a legtöbb platformon percek alatt üzembe lehet helyezni az eZ publish-t futtató kiszolgálót.
Honlap és letöltés: http://www.ez.no/developer/ez_publish_3
 

Nemzetközi PHP magazin

Granc Róbert · 2003. Jún. 27. (P), 09.30
[ PHPDeveloper.org ] Megjelent az International PHP Magazine legújabb angol kiadása. (Ha valaki látja esetleg egy újságosnál Budapesten, jelezze! Bár nem tartom valószínűnek, mert a honlapjukon nincs Magyarország felsorolva a terjesztési országok között.)
A tartalomból: "A PHP programozása (az Open Office Impress fájljainak átalakítása PHP prezentációs rendszerré), tippek és trükkök, interjúk (pl. Zak Greanttal a MySQL klienskönyvtárak licencváltozásáról), PHP alapú sablonrendszerek (összehasonlító teszt), Biztonságos programozás, Hibakezelés, A Zend Engine 2 objektumkezelése, Webkiszolgáló konfigurálása az IISfunc segítségével, A cURL használata, Az XML-RPC bemutatása, Azonnali üzenetküldés a PHP és a Jabber kombinálásával, A BLOB visszatérése".
 

június 26

A MySQL támogatás nem alapértelmezett a PHP5-ben

Granc Róbert · 2003. Jún. 26. (Cs), 10.40
A svéd MySQL AB a közelmúltban a GPL licenc alá helyezte ingyenes, nyílt forráskódú adatbáziskezelőjét, a MySQL-t. Ez a lépés a PHP számos fejlesztője szerint ellentétes a sokkal szabadabb, kevesebb korlátozást tartalmazó BSD-stílusú PHP terjesztési elképzeléseivel, ezért Sterling Hughes már el is távolította a PHP 5 forrásából a beépített MySQL támogatást. Természetesen a PHP 5 támogatni fogja a MySQL-t is, azonban azt külön kell majd konfigurálni a PHP 5 telepítése után.

Új Windowsos telepítőkészlet

Granc Róbert · 2003. Jún. 26. (Cs), 09.56
Azok számára, akik még mindig szenvednek a PHP telepítésével Windows alá (de persze azoknak is, akik egyszerűen csak kényelmesek), itt van John Lim (az ADOdb készítője) vadonatúj telepítőkészlete.
A program jelenlegi változata teljesen automatizálja a 4.3.2-es PHP telepítését Apache 1.3 illetve 2.0, és a Microsoft IIS alá, Windows 2000, XP és 2003 rendszereken lett tesztelve, tartalmazza a Turck MMCache támogatást a teljesítmény akár tízszeres növelése érdekében, a FastCGI támogatást az IIS számára, amely atomstabillá és jelentősen gyorsabbá teszi a PHP-t az IIS alatt, a PEAR és ADOdb osztályokat, tesztszkripteket a PHP futásának ellenőrzésére, PHP szkripteket, amelyek segítenek áttérni FastCGI módból CGI módba, ha valakinek kompatibilitási gondjai lennének, illetve fájl-alapú munkamenet- (session) és fájlfeltöltési támogatást is.
A program honlapja: http://php.weblogs.com/easywindows
Letöltés: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=75482 (6.9 MB)
Figyelem! A program a kiszolgálót (Apache vagy IIS) NEM telepíti, azt előtte külön kell telepíteni!
 

június 25

Közeleg a Mozilla 1.4, itt az rc3

Bártházi András · 2003. Jún. 25. (Sze), 19.52
A Mozilla legújabb változata hamarosan várható, folyamatosan jelennek meg az újabb release candidate verziók, most éppen (tegnap) az 1.4rc3-as verzió. A számos kisebb-nagyobb újdonság listája itt érhető el.