ugrás a tartalomhoz

WinSCP 3.0 béta

Bártházi András · 2003. Jún. 28. (Szo), 17.02
A tegnapi nap folyamán megjelent a WinSCP 3.0-ás béta változata. Hogy mire is szolgál a program? Sokszor előfordul, hogy egy távoli gépen szeretnénk matatni, felmásolni, letölteni onnan dolgokat. Általában erre az FTP-t szokás használni, de az mint tudjuk, nem a biztonság netovábbja. Erre született meg a secure copy és a secure ftp páros. Amennyiben van shell loginünk egy gépre, akkor egy biztonságos alternatívát tudnak nyújtani. Nos, a WinSCP ezt teszi számunkra lehetővé Windows alatt, Commanderes és Exploreres interfészt nyújtva a hozzáféréshez.

Az új verzió (bár még béta de az alapfunkciókat kipróbálva benne nem találtam hibát) számos újdonságot kínál számunkra.

Az egyik legfontosabb újdonság, az SFTP protokoll 3-as verziójának támogatása, mellyel pár olyan dolgot is megtehetünk, amit az SCP-vel nem (pl. folytatása a megszakadt le/feltöltéseknek). A WinSCP ráadásul keverten is tudja használni az SCP és SFTP protokollokat, mindig a lehető legjobb alternatívát nyújtva a számunkra.

Az új verzió (egyszerű, a notepadnél egy kicsit többet tudó) beépített editorral is rendelkezik , távoli file-okat tud végrehajtani (letölti, futtatja/megnyitja, ha változott, akkor feltölti), állítható az átvitel sebessége (lehet lassítani). A teljes listája az újdonságoknak megtalálható itt.

Lehet, hogy nem közismert az a tény sem, hogy nem csak Linuxos gépekhez tudunk csatlakozni a programmal, hiszen Windowsra is létezik SSH szerver, ami távolról történő biztonságos parancsvégrehajtást, és persze a fenti funkciókat is támogatja. Lehet, hogy sokszor biztonságosabb ezt használni, mint a Microsoft egyéb megoldásait... Az OpenSSH projekt Windowsos otthon itt érhető el.

Végül megemlíteném, hogy szerintem a program kicsit szebb is lett, mint eddig volt - bár sohasem ennek kellene lennie az elsődleges szempontnak, de azért valljuk be, ez is számítani szokott...
 
1

Re: WinSCP 3.0 béta

Anonymous · 2003. Jún. 28. (Szo), 21.13
Mondjuk bele lehetett volna rakni egy linket a program weblapjára, így "csak" két kattal tudok eljutni hozzá... :)

http://winscp.vse.cz/eng/protocols.php
2

Re: WinSCP 3.0 béta

Bártházi András · 2003. Jún. 29. (V), 01.27
A WinSCP szóra raktam egy linket... Gyors voltam? ;)
3

WinSCP

Anonymous · 2006. Ápr. 27. (Cs), 18.18
Üdv!

Kicsi és jó kis program. Viszont fogalmam sincs a működéséről. Aki ráér, segíthetne egy leírással. Amit én akarok, az az, hogy az interneten keresztül tudjak másolni file-okat 2 gép között. Azaz az egyik gépről elérjem a másik gép 1 könyvtárát és ott tudjak módosítani. Mit kell tennem? A progit felraktam, megnéztem s amit kér, az egy cím és egy login. Mi lehet a cím? Az IP cím?

Úgy vettem ki, hogy a másik gépre szervert kellene telepítenem, s azon megadni login/password-öt. Ez a megoldás?

Köszönöm!
biktop##kukac##mir.hu <--
4

Igen

Granc Róbert · 2006. Ápr. 28. (P), 07.08
Igen, az utolsó mondatodban megadtad a választ, ezzel egy szerverhez, kiszolgálóhoz tudsz kapcsolódni.

Persze a szerver "csak" egy programot jelent, tehát ha a két általad említett gép közül bármelyiken fut SSH szerver (mint például a freeSSHd), akkor a másikról tudsz hozzá kapcsolódni a WinSCP-vel (vagy bármilyen más SFTP/SCP kliensprogrammal).

/robi