ugrás a tartalomhoz

Netscape - lesz folytatás

Bártházi András · 2003. Jún. 30. (H), 07.21
Az Inquirer magazinban jelent meg egy rövid hír arról, hogy a Netscape előrendeléseket vesz fel a 7.1-es verzióra. A hír azért jelentős, mert azt jelzi, hogy az AOL-Microsoft megegyezés ellenére mégsem zárják be a boltot.

Nemrégiben olvashattuk a hírt, hogy az AOL és a Microsoft megegyezett: ezentúl a Microsoft Internet Explorer licenceket bocsát az AOL rendelkezésére egy megállapodás keretében. Sokan megkongatták a vészharangot, hogy akkor ez valószínűleg a Netscape böngészők végét jelenti majd. Nos, úgy tűnik, hogy mégsem ez a helyzet - bár eléggé egy érdekes szituáció...

Ami biztos, hogy a Mozilla projektnek már szerencsére sikerült eljutnia abba a stádiumba, hogy ha megtörténne vele a legrosszabb, és valóban nem támogatná többet az AOL (a fejlesztők nagy részét, vagy legalábbis a fizetésüket elvonva), akkor is egy stabil, széleskörűen használható alkalmazásgyűjtemény maradna a közösségre, aminek a továbbfejlesztésére a továbbiakban is lenne erőforrás - talán nem ennyire gyorsan, hatékonyan, de lenne.

A 7.1-es verzióról annyit lehet tudni, hogy a Mozilla 1.4-re fog épülni, és egyes hírek szerint nem lesz annyira lebutítva, mint a 7.0-ás. Ellenkezőleg, a benne levő különböző extrákkal (AIM és ICQ kliens az IRC kliens mellett, a kereskedelmi helyesírásellenőrzővel és szűrőkkel felvértezett levelező, a netscape.net és aol.com online levelezőkkel való kompatibilitás, stb.) értékes alternatívát tud nyújtani a Mozilla verzióknak is.

A CD ára 2.99 dollár (bár mostanában nem lehet tudni, de kb. 750-1000 Ft!), illetve kézikönyvvel együtt 9.99 dollár (azaz 2500-3000 Ft!). Meg talán a postaköltség. Az egy másik kérdés, hogy éppen úgy tűnik nem működik a megrendelés, de remélhetőleg kijavítják majd.