ugrás a tartalomhoz

További SSH/SCP/SFTP kliensek

Bártházi András · 2003. Jún. 29. (V), 11.47
Nos, gondoltam egy kicsit körbejárom a kérdést, milyen lehetőségeink vannak eme protokollhármas használatára különböző programokban. A Putty, Total (Windows) Commander, FAR Manager és Midnight Commander környékén néztem körül.

PuTTY

Aki még nem ismerné, mindenképpen ajánlom figyelmébe a PuTTY nevű programot (de magyarosan csak simán "putty"-ként ejtendő). Ez egy SSH és Telnet kliens, továbbá konzolos módban SCP, SFTP kliensek, belépési lehetőség áll rendelkezésünkre (és még pár program). A program segítségével úgynevezett tunnel-eket is létrehozhatunk, amik egy biztonságos csatornát tudnak nyitni gépünk és a szerver között. Ennek egyik tipikus alkalmazási lehetősége, mikor a szerveren levő SQL szervert helyben elérhetővé tesszük: a kommunikáció titkosan fog zajlani a két gép között, a kliensprogram viszont nem vesz észre semmi változást, csak annyit, hogy localhost-ot kell beírnunk és nem a távoli gép címét.

Talán nem nagyon ismert az a tény sem, hogy a PuTTY-ot Linux és más UNIX-ok alatt is be tudjuk izzítani, és egy teljesen ugyanolyan klienst kapunk, mint Windows alatt. Töltsük le a program forrását, lépjünk a unix könyvtárba, majd a szokásos ./configure, make parancsokat kiadva máris elkészültek a fent is említett programok. Egy make install-t még kiadva root-ként minden felhasználó számára elérhetővé is vállnak.

A PuTTY honlapjának címét nem hiszem, hogy bárki is megjegyezné. No, nem azért, mert hogy változni szokott, inkább arról van szó, hogy nem egy egyszerű címről van szó. Az elterjedt megoldás a honlapra navigálásra a Google-ba beírni, hogy "putty", majd a 19-re lapot húzok (i'm feeling lucky) gomb lenyomása. Ha egyszerűen csak le szeretnénk tölteni, akkot pedig "putty download", majd a gomb lenyomása. Elég könnyű megjegyezni, és ha úton vagyunk és hirtelen be akarunk lépni, elég gyorsan kivitelezhető a dolog.

Total Commander

Nos, ezzel a jószággal igazából nem rendelkezem, így kipróbálni nem nagyon tudtam a hozzávaló plugin-t, amit találtam, be bíztatónak tűnik. Egy "egyszerű" SFTP pluginről van szó, ami kiegészítve Commanderünket lehetővé teszi az FTP-hez nagyon hasonló belépést a távoli gépre. Mellesleg ez a program is a PuTTY-ra épül. A plugin "Open Source és Freeware".

FAR Manager

A népszerű konzolos Norton Commander klónhoz is természetesen elkészült egy megoldás, ebben az esetben egy SCP kliensről van szó. A dolog érdekessége, hogy egy magyar úriember, Békefi András írta a plugint. A legújabb FAR verzióval használható, de igényli azt, hogy a PuTTY fennt legyen a gépünkön (a parancssori pscp programot használja). A program honlapja itt található meg.

A programot már alkalmam volt kipróbálni régebben, s bár használható a célra, de a kapcsolatot nem tudja fenntartani a külső program használata miatt, ezért minden könyvtár lekérdezéskor, file műveletkor csatlakoznia kell, és a kulcscsere döcögőssé tudja tenni a programot.

Midnight Commander

A Midnight Commander újabb verzióiban megtalálható egy úgynevezett fish filerendszer. Egy SSH kapcsolaton keresztül be tud lépni a távoli szerverre, és megjeleníteni a panelon. A "Bal" vagy "Jobb" menüpontnál válasszuk ki a "Shell-kapcsolat" menüpontot, majd egyszerűen írjuk be felhasználó@gépneve formában felhasználói nevünket és a távoli gép nevét. További paraméterként megadhatjuk a távoli könyvtárat (pl. felhasználó@gépneve/home/usernév) formában, továbbá egy C kapcsoló is rendelkezésünkre áll, amennyiben tömöríteni szeretnénk az adatforgalmat (felhasználó@gépneve:C, illetve felhasználó@gépneve:C/home/usernév formátumban kell beírnunk). A program kiválóan működik, és egy kicsit egyszerűbb a használata, mint a parancssori scp-nek. ;) A fish filerendszer a Midnight Commander része, ezért nem igényel külön telepítést.

További programok

Amennyiben valaki tud további programokról, szívesen veszem, ha hozzászól, és jelzi ezeket. Mint már az eddigiekből is látható, elég nagy választékünk van ezekből az FTP-hez képest sokkal biztonságosabb megoldásokból, így mindenki kiválaszthatja, hogy neki melyik jön be jobban. Használjuk inkább ezeket!
 
1

Re: További SSH/SCP/SFTP kliensek

Phanatic · 2003. Jún. 29. (V), 22.12
itt van az iXplorer GPL valtozata (van Pro is, ami tobbet tud, de azert fizetni kell):
http://www.i-tree.org/gpl/ixplorer.htm
2

Re: További SSH/SCP/SFTP kliensek

Bártházi András · 2003. Jún. 29. (V), 22.37
Köszi!
3

Re: További SSH/SCP/SFTP kliensek

quasimidi · 2003. Jún. 30. (H), 16.19
van egy Filezilla nevezetű okosság is Win alá, ami elég jó és az sftp-t használja ssh-n keresztüli ftpzésre. Szerintem jó.
4

Re: További SSH/SCP/SFTP kliensek

Anonymous · 2003. Jún. 30. (H), 18.44
Köszi, hogy gondoltál az MC-re ;)
Linuxon még a gFtp is használható.
5

Re: További SSH/SCP/SFTP kliensek

Bártházi András · 2003. Júl. 3. (Cs), 22.11
Az az igazság, hogy elsőként gondoltam rá, mivel én ezt használom... ;) A FAR-t használtam, a WinSCP-t a barátnőm használja, a Total Commander-t pedig nem lehetett kihagyni ;).
6

Re: További SSH/SCP/SFTP kliensek

Anonymous · 2003. Aug. 29. (P), 11.57
Hi all!

Szvsz linux alá nem feltétlen kell a putty, mert az
ssh, scp, sftp ott alapban van... (na jó majdnem alapban) :)

Wines kliensek közül szerintem a winSCP a best.
( itt van a honlapja ) .

ennek is kell a putty. tudja az ssh1 és az ssh2 protokollt is.

best regards:

mrbond waz hir
7

winscp gondok

Anonymous · 2004. Aug. 31. (K), 16.00
azért a winscp-vel az a gond megvan (és minden más putty-ra épülő scp kliensel), hogy kb 10-ed annyi az átviteli sebessége. Tud valaki openssh alapú scp klienst ami nem parancssoros?

Thx
Vlad
8

Ezt mire építed?

Bártházi András · 2004. Aug. 31. (K), 17.52
Hát nem tudom, de nálam semmi gond sincsen vele. Mihez képest gondolod, hogy tized annyi lenne a sebessége? Nekem a max. lehetséges sebességgel képes hasítani.

-boogie-