ugrás a tartalomhoz

A MySQL támogatás nem alapértelmezett a PHP5-ben

Granc Róbert · 2003. Jún. 26. (Cs), 10.40
A svéd MySQL AB a közelmúltban a GPL licenc alá helyezte ingyenes, nyílt forráskódú adatbáziskezelőjét, a MySQL-t. Ez a lépés a PHP számos fejlesztője szerint ellentétes a sokkal szabadabb, kevesebb korlátozást tartalmazó BSD-stílusú PHP terjesztési elképzeléseivel, ezért Sterling Hughes már el is távolította a PHP 5 forrásából a beépített MySQL támogatást. Természetesen a PHP 5 támogatni fogja a MySQL-t is, azonban azt külön kell majd konfigurálni a PHP 5 telepítése után.

A php|architect weblogja véleményem szerint nagyon jó pontokat vet fel (részben talán Rasmus Leerdorf levele alapján) : mivel a PHP felhasználóinak jó része (nem a haladók!) szinte csak a MySQL-t ismeri, nagyon fontos ennek a változásnak a megfelelő megismertetése a felhasználókkal, különben nagyon sok gondot okoz majd ez a lépés.
Sterling egyébként a jóval szabadabb licenccel rendelkező, szintén többplatformos SQLite alapértelmezetté tevését támogatja, amivel (úgy tűnik) számosan egyetértenek.
 
1

Re: A MySQL támogatás nem alapértelmezett a PHP5-ben

Anonymous · 2003. Jún. 26. (Cs), 20.02
No, ez megint egy olyan dolog, amivel kihúzza a saját lába alól a talajt a PHP... Nem értem őket, nem foglalkoznak a visszafele kompatibilitással verzióváltáskor (még ma is az van, hogy minden kezdő csak néz, hogy nem megy neki az itt-ott olvasott példaprogramja és egyéb ilyen dolgok)... Más nyelveknél ez valahogy sohasem gond, a PHP-nél pedig mindig egy (kötelező) óriási szívás a verzióváltás mindenkinek.
2

Re: A MySQL támogatás nem alapértelmezett a PHP5-ben

Granc Róbert · 2003. Jún. 27. (P), 09.17
Nana! Azért az a "mindig" kicsit túlzás: miért, a register_globals-on kívül mi volt még, ami nem volt visszafelé kompatibilis?
Valamint mit jelent az neked, hogy visszafele kompatibilitás? A MySQL támogatás nem veszik el, csak alapértelmezettként nem lesz benne.
Abban természetesen egyetértek veled és Rasmusszal, hogy ez valóban döcögőssé teszi majd a dolgot, de semmiféleképp sem a PHP fejlesztőinek vetném ezt a szemükre.

A licencekkel kapcsolatban: bár Magyarországon egyelőre (sajnos) nagyon sokan nem igazán törődnek a szerzői jogokkal, a licencelési kérdésekkel, stb., de azért oda kell figyelni, miért is vették ki a MySQL-t a PHP disztribúcióból: ha jól értelmezem, ha benne maradna, a MySQL-t használó programokat onnantól nem lehetne eladni, csak GPL licenc alatt értékesíteni tovább. Ez (a licencelés változása) szerinted akkor visszafelé kompatibilis?

Robi
3

Re: A MySQL támogatás nem alapértelmezett a PHP5-ben

Anonymous · 2003. Jún. 29. (V), 00.56
Én inkább úgy értelmezem, hogy mivel a MySQL kliens könyvtárak licence ezentúl GPL lett, a PHP-é pedig szabadabb, nem lehet a PHP-t MySQL-lel terjeszteni, mivel az egész csomagról kellene kijelenteni, hogy "szabadabb", és ezt nem lehet. Az, hogy nem kerül bele a csomagba, egyszerűen lehetővé teszi, hogy készítsenek egy ittvanezamysql csomagot, ami mellé már oda lehet írni a licencét.

Viszont ha jól értem, ezentúl nem lehet belefordítani nem GPL kódba a MySQL klienst, csak ha licenceli az ember.
4

Re: A MySQL támogatás nem alapértelmezett a PHP5-ben

Anonymous · 2003. Dec. 4. (Cs), 12.10
...És mindezt csak azért mert ők baromora meg vannak sértődve.....!
5

Re: A MySQL támogatás nem alapértelmezett a PHP5-ben

Anonymous · 2004. Feb. 26. (Cs), 14.31
Egy példa a GPL korlátozásaira (Angolból szabadon): A GPL licensz alatti szoftver forrását fizikailag is el kell juttatni a megrendelőhöz, ezzel biztosítva, hogy ő azt teljes egészében megkapta. Tehát: pénzbe kerül a forráshoz jutás, mert az FTP-s letöltés mellett a terjesztőnek el is kell juttatni azt pl. postai úton a megrendelőhöz.

Üdv, Peter kukac slambuc pont com