ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jan 2003 - Blog bejegyzés

január 31

Interjú Rasmus-szal

Bártházi András · 2003. Jan. 31. (P), 10.09
A builder.com ausztrál szekciója egy interjút készített Rasmus Lerdoffal, a PHP vezető fejlesztőjével. Megkérdezték tőle, mit gondol a PHP sikerességéről, a szabad forráskód egyre nagyobb sikereiről, a többi szkript nyelvről, és a szkript nyelvek következő generációjáról. Szó esik az interjúban még az Apache 2.0-ről, az ASP.NET-ről, és a doksikról is. Tessék elolvasni: builder.com.
 

január 30

A jEdit 4.1pre9 letölthető

Bártházi András · 2003. Jan. 30. (Cs), 11.23
Letölthető a jEdit 4.1pre9 változata. Az editor továbbfejlesztett kódszínezést, és rengeteg hibajavítást tartalmaz. A fejlesztők arra kérik a 4.0-ás verziót használókat, hogy vessenek egy pillantást erre a verzióra és jelezzék, ha hibát találnak: így egy "ultra-stabil" verzió lehet a 4.1-es végső változatából.
 

Megjelent az ADODB 3.10

Bártházi András · 2003. Jan. 30. (Cs), 10.44
Az ADODB 3.10-es változata a következő újdonságokkal rendelkezik: lehetőség 1901-2038 éveken kívüli dátumok kezelésére is, bevezették az Informix-hoz a BLOB támogatást és az ExecuteCursor() eljárást és az ODBC meghajtót is továbbfejlesztették.

Az ADODB honlapja: http://php.weblogs.com/ADODB
 

január 30

Megjelent a mySQL 3.23.55

Bártházi András · 2003. Jan. 29. (Sze), 23.18
Ez a verzió főleg hibajavításokat tartalmaz csak. A legfontosabb talán ezek közül javítja azt a hibát, ami egy megfelelően módosított klienssel lehetővé tette a szerver lefagyását. Hozzá kell tenni persze, hogy ennek előidézéséhez egy létező felhasználónak kellett lennie a támadónak, ami egy fokkal megnehezítette a betörő dolgát. A további változások listája megtekinthető itt: http://www.mysql.com/doc/en/News-3.23.55.html
 

Fejlesztői módszerek

Bártházi András · 2003. Jan. 29. (Sze), 22.58
A PHPBuilder cikke egy érdekes témát jár körül: a programozási technikákat elemzik. Azaz tervezzünk sokat, csak utána írjuk meg a programunkat, vagy pedig ahogy esik úgy puffan alapon vágjunk bele?

Egy elég érdekes (számomra megdöbbentő :) idézettel kezdenek: "A teszt-vezérelt programozás sokkal több örömmel jár, mintha a teszteket azután írod, miután a program működni látszik". Az idézet után egy linket is találunk, ahol folytatódik az írás.

Az Apache jövője

Bártházi András · 2003. Jan. 29. (Sze), 10.16
A NewsFactoron megjelent egy elemzés az Apache jövőjével kapcsolatban. Az írás azt boncolgatja, hogy az Apache 1.3 alapnak nevezhető moduljai a 2.0-ás szériában még mindig csak "experimental" állapotban vannak, és ez bizony nem segíti az átállást.
 

január 28

Megjelent a mod_security modul 1.4-es változata

Bártházi András · 2003. Jan. 27. (H), 23.26
A mod_security egy Apache 1.x modul, melynek célja a lyukas alkalmazások védelme, továbbá az emberi és automatizált támadások kivédése. Gyakorlatilag egy behatolás érzékelő és megelőző rendszer Apache webszerverek számára. A kérések szűrése mellett web alkalmazás auditálási naplót is képes készíteni.

PHP konferencia

Bártházi András · 2003. Jan. 27. (H), 12.00
A mai naptól elérhető a PHP konferencia új weblapja. Az oldalon megtalálható az előadók programja, a helyszín megközelítési lehetősége, stb. Az oldal elérhetősége: www.phpconf.hu. A részvétel az eseményen ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges hozzá!
 

január 25

HTTP Navigator, a Perl-es LWP mintájára

Bártházi András · 2003. Jan. 25. (Szo), 17.45
Megjelent a "HTTP Navigator 2.0" class gyűjtemény alfa változata, mely az LWP-ben levő Perl HTTP::Headers::Util modulra épít. A csomag a HTTP fejlécek kezelését valósítja meg (újdonságok: Cookie tracking, Connection cache, Chunked Encoding), képes HTTP fejlécek feldolgozására és létrehozására.
 

Gyorsítsuk a PHP-t cache-el!

Bártházi András · 2003. Jan. 25. (Szo), 17.07
A Sysbotz cég weblapján egy rövid cikk jelent meg arról, hogyan lehet gyorsítani PHP programjainkat a PHP Accelerator segítségével. Az írás lépésről-lépésre bemutatja a telepítést Linux környezetben.

Aki nem ismerné a programot, annak egy rövid ismertető: a PHP Accelerator hatása abból áll, hogy a már lefordított PHP programjainkat átmenetileg tárolja, így nincs szükség azok minden futáskor történő lefordítására. Ezzel az apró trükkkel látványos gyorsulást lehet elérni - természetesen az aktuális programunktól függően.