ugrás a tartalomhoz

Fejlesztői módszerek

Bártházi András · 2003. Jan. 29. (Sze), 22.58
A PHPBuilder cikke egy érdekes témát jár körül: a programozási technikákat elemzik. Azaz tervezzünk sokat, csak utána írjuk meg a programunkat, vagy pedig ahogy esik úgy puffan alapon vágjunk bele?

Egy elég érdekes (számomra megdöbbentő :) idézettel kezdenek: "A teszt-vezérelt programozás sokkal több örömmel jár, mintha a teszteket azután írod, miután a program működni látszik". Az idézet után egy linket is találunk, ahol folytatódik az írás.

Első megközelítésben úgy tűnik, hogy kétféle módszer közül választhatunk. Vagy a program működésének pontos megtervezését, vagy pedig a meggondolatlannak tűnő, de a kezdetekben igen hatékony és gyors programozást. A cikk még szól az "eXtreme Programming"-nak nevezett módszerről is, de nem ez a lényeg. :) Engem a teszt-alapú programozás ötlete fogott meg.

A bevezetőben is belinkelt, általam érdekesnek nevezett FAQ elején ez található:

"Mikor kell a teszteket írni?

A teszteket még a program elkészülte előtt kell elkészíteni. Az elsőnek-tesztelj programozás (test-first programming) arról szól, hogy csak akkor kezdesz el programot írni, mikor az autmatikus tesztelés hibázik...

Jó teszteket írva teljesen világos lesz számodra, hogyan kell megtervezned a rendszert a lehető legjobban arra a célra, amire szánod. Hatékonyan mondják el - futtatható formában -, hogy hogyan használd a programod. Megakadályozzák, hogy feltételezésekre alapozva túltervezd a rendszert. Mikor minden teszt sikeresen lefut - tudod, hogy végeztél!

Mikor az ügyfél tesztelés közben hibát talál, először írd meg a szükséges részek tesztprogramját - melyek hibáznak -, s csak utána javítsd a hibát. Ez szinte lehetetlenné teszi, hogy az a hiba megtörénjen a későbbiekben.

A teszt-vezérelt programozás sokkal több örömmel jár, mintha a teszteket azután írod, miután a program működni látszik."

Hmm. Egy elég érdekes megközelítése a programozásnak. :) A titka ahogy látom abban rejlik, hogy tényleg jó teszteket kell írnunk. Ilyet pedig nehéz...

Az eredeti cikk itt olvasható - tanulságos olvasmány, annak ellenére, hogy valószínűleg nem fogunk erre a stílusra váltani.