ugrás a tartalomhoz

Archívum - Már 2003 - Blog bejegyzés

március 31

PHP Weekly - 131.

Granc Róbert · 2003. Már. 31. (H), 14.20
A Zend szokásos heti hírlevelének 131. számából:

Mi a PHP 5? - Sterling Hughes egy brilliáns beszédet tartott a múlt heti New Yorki PHP konferencián, amelyben áttekintést nyújt a közelgő PHP 5 legérdekesebb újdonságairól. Az előadás a következő témákat fedte le:
  • kitatarozott belsőségek

  • névterek

  • kivételkezelés

  • valós objektumorientáltság

  • javított streams API

  • SPL

  • ADT (absztrakt adattípusok) kiegészítő

  • RPC kiegészítő

  • Mono kiegészítő

  • csomagolt cURL könyvtár


A beszéd hanganyaga is meghallgatható, két részben: 1, 2.

PHP Konferencia leírás a root.hu informatikai portálon

Bártházi András · 2003. Már. 31. (H), 09.49
A http://root.hu/ informatikai portálon fényképekkel illusztrált három oldalas cikk jelent meg a hétvégén megtartott Első Magyar PHP Konferenciáról

# Első PHP Konferencia Magyarországon - részletek!

Megjegyzés: A konferenciával kapcsolatban várunk véleményeket, hozzászólásokat akár a fórumban, akár itt a hírhez kapcsolódó hozzászólásként...
 

március 28

A PHP5 és a PEAR bemutatása

Granc Róbert · 2003. Már. 28. (P), 11.06
Ma az angolul tudóknak ajánlanék két linket. Az egyik Sterling Hughesnak a New Yorkban szervezett PHPCon East konferencián bemutatott prezentációja a PHP 5 újdonságairól, felépítéséről. Elérhető itt: http://talks.php.net/show.php/php5intro/ vagy PDF formátumban a http://ny1.php.net/introtophp5.pdf állományban.

A másik néhány PEAR modul bemutatása alapos magyarázattal és egyszerű, érthető példákkal. A következő PEAR modulokról olvashatunk: PEAR::DB_Pager, PEAR::PHPUnit, PEAR::Cache_Lite, PEAR::Validate, PEAR::XML_XSLT_Wrapper és PEAR::Benchmark. http://www.pearfr.org/index.php/en/articles
 

március 27

Hivatalosan megjelent a MySQL 4

Granc Róbert · 2003. Már. 27. (Cs), 10.18
A MySQL AB kedden sajtóközleményben jelentette be hogy a világ legelterjedtebb nyílt forrású adatbáziskiszolgálójának, a MySQL-nek 4. változata megérett az éles üzemi használatra. Ezen státusz eléréséhez a MySQL szoftvernek komoly teszteken kell keresztülmennie jelentős hibák nélkül, valamint legalább három hónapig "élő környezetben" kell bizonyítania.
Habár a 4-es sorozat eddigi kiadásai már hónapok óta elérhetőek, az alapértelmezettként letölthető MySQL változat eddig a 3.2.x sorozat volt. A legújabb, 4.0.12-es változattól kezdve a 4.x változat a MySQL letöltések alapértelmezett lehetősége.

március 26

PHP Weekly - 129.

Granc Róbert · 2003. Már. 26. (Sze), 12.41
Szokásunktól eltérően nem sorrendben jelenítjük meg a Zend heti hírleveleket, de ez a (múlt heti) hírlevél tartalmaz olyan érdekességeket, amelyért még ezt a "kavarást" is érdemesnek tartottuk megkockáztatni.

A Zend szokásos heti hírlevelének 129. számából:

4.3.2 RC 1 - Megjelent a PHP 4.3.2 első kiadás előtti változata. A változtatások listája itt érhető el, a forráskód itt, a Windowsos változat pedig itt tölthető le.

Ebben a változatban már kipróbálható az új Apache2 SAPI, amelyet a konfiguráláskor a "--with-apxs2" kapcsolóval lehet beállítani. Mivel a 4.3.x sorozat nem hoz új funkciókat, az új SAPI (az apache2handler) ugyanúgy használható, mint az előző SAPI (az apache2filter), de sokkal jobban működik, valamint egy komoly, összeomlást okozó hibát is javít. Az egyetlen jelentős különbség, hogy a legújabb Apache 2 változatot igényli, azaz minimum a 2.0.44 Apache a követelmény, de az amúgy is olyan hibajavító kiadás, hogy mindenkinek azt kellene futtatni...

A fejlesztők szeretenék, ha az új PHP verziót minél többen tesztelnék és visszajelzéseket is kapnának - különösen a 64 bites rendszereket használó felhasználóktól.

PHP Weekly - 130.

Granc Róbert · 2003. Már. 26. (Sze), 11.57
A Zend szokásos heti hírlevelének 130. számából:
64 bites kérdések - A Zend heti hírlevélben néhány héttel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy Dave Hall elkezdte tesztelni a 64 bites kompatibilitást. Ennek folytatásaként Dave most egy kis leírást tett közzé (valós példákkal illusztrálva), amely segítségére lehet mindenkinek, aki C alapú kiegészítőket ír PHP-hez, hogy tiszta 64 bites kódot készítsen.
Dokumentálatlan .ini beállítások - Joey Smith ásta át magát az elérhető .ini beállításokon, és eközben felfedezte, hogy a következő beállításokhoz létezik kód, ám ezek mégsem érhetők el a felhasználó számára: mssql.connect_timeout, mssql.timeout, és mssql.datetimeconvert. A fejlesztők most vizsgálják az érintett kódot, és mivel az már benne van a 4.3.x sorozatban, a következő, 4.3.3 kiadásnak része is lehet ez a három új .ini beállítás a megfelelő tesztek sikeres elvégzése után.

március 25

PHP-Nuke gondok

Granc Róbert · 2003. Már. 25. (K), 10.48
Az elmúlt napokban számos, a PHP-Nuke-ra épülő honlapot törtek fel (azaz módosítottak jogosulatlanul) a PHP-Nuke több biztonsági hibájának köszönhetően. A PN fejlesztője, Francisco Burzi egyesével próbálja ezeket javítgatni amint felmerülnek, bár energiájának egy részét inkább a hibákkal rosszindulatúan visszaélő script-kiddiek elleni dühkitörések viszik el. Ezek közé tartozik ez a hír is, amelyben azt közölte a PHP-Nuke felhasználói táborával, hogy az új verziókat nem nyílt forráskóddal bocsátja majd ki, hanem a Zend Encoderrel lefordított, tömörített kódként, amely így az (ingyenes) Zend Optimizer meglétét igényli majd a futtatáshoz. Az ő véleménye szerint az, hogy a forráskód nem lesz könnyen olvasható, jelentősen megnehezíti majd a biztonsági hibák fellelését a rosszindulatú támadók számára... [no comment]

március 24

A MySQL kézikönyv is elérhető Windows súgó (.chm) formában

Granc Róbert · 2003. Már. 24. (H), 11.44
A cseh phlabnak köszönhetően végre a MySQL kézikönyve is elérhető a Windows platform alatt a Microsoft HTML súgó (azaz .chm) formátumban. Mint azt a PHP kézikönyv hasonló formátumú (magyar fejlesztésű) kiadásáról szóló hírekben is említettük, a .chm formátum előnyei közé tartozik a tartalomjegyzék fastruktúrában történő megjelenése, az indexelés, az egyszerűen használható teljes szöveges keresés, valamint a gyakran használt részek "könyvjelzővel" való ellátása.
Honlap és letöltés: http://phlab.net/myman/
 

ADOdb kiegészítő

Granc Róbert · 2003. Már. 24. (H), 11.24
A hétvégén megjelent az ADOdb adatbáziskezelő réteg PHP kiegészítőként (extension). Az ADOdb rétegnek csak néhány funkciója lett C-be konvertálva, de ezek is jelentősen növelhetik az alkalmazás teljesítményét (az adott funkciók akár 75%-kal is gyorsultak), olyan adatbázisok esetében, amelyek nem számolják a lekérdezés által visszaadott sorokat, mint pl. az Oracle, a Sybase, az Informix, a DB2, az MSSQL, az Access vagy az Interbase.
MySQL és Postgresql esetén a fejlesztés nem igazán jelent sebességbeli különbséget. Az ADOdb legújabb, 3.31-es változata az adott függvények esetében automatikusan használja az extensiont, ha az telepítve van.
Az eredeti bejelentés és a kiegészítő letöltése: http://phplens.com/lens/lensforum/msgs.php?id=5775
ADOdb honlap és letöltés: http://php.weblogs.com/ADOdb
 

március 21

SQLite: beágyazható adatbázis

Granc Róbert · 2003. Már. 21. (P), 12.11
[ phpkitchen ] Ha valakit érdekel a PHP-GTK és elkezdene foglalkozni önállóan futtatható PHP alkalmazások készítésével, de az alkalmazásához jó lenne egy adatbázis használata is, biztosan érdekelni fogja az SQLite C könyvtár, amely beágyazható SQL adatbázismotort valósít meg. Az SQLite könyvtár saját szervert nyújt, nem pedig kapcsolatot relációs adatbázisszerverekhez, vagyis közvetlenül írja és olvassa a meghajtón lévő adatbázisfájlokat.