ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 129.

Granc Róbert · 2003. Már. 26. (Sze), 12.41
Szokásunktól eltérően nem sorrendben jelenítjük meg a Zend heti hírleveleket, de ez a (múlt heti) hírlevél tartalmaz olyan érdekességeket, amelyért még ezt a "kavarást" is érdemesnek tartottuk megkockáztatni.

A Zend szokásos heti hírlevelének 129. számából:

4.3.2 RC 1 - Megjelent a PHP 4.3.2 első kiadás előtti változata. A változtatások listája itt érhető el, a forráskód itt, a Windowsos változat pedig itt tölthető le.

Ebben a változatban már kipróbálható az új Apache2 SAPI, amelyet a konfiguráláskor a "--with-apxs2" kapcsolóval lehet beállítani. Mivel a 4.3.x sorozat nem hoz új funkciókat, az új SAPI (az apache2handler) ugyanúgy használható, mint az előző SAPI (az apache2filter), de sokkal jobban működik, valamint egy komoly, összeomlást okozó hibát is javít. Az egyetlen jelentős különbség, hogy a legújabb Apache 2 változatot igényli, azaz minimum a 2.0.44 Apache a követelmény, de az amúgy is olyan hibajavító kiadás, hogy mindenkinek azt kellene futtatni...

A fejlesztők szeretenék, ha az új PHP verziót minél többen tesztelnék és visszajelzéseket is kapnának - különösen a 64 bites rendszereket használó felhasználóktól.

php-dev névváltozás - a hatalmas mennyiségű off-topic (nem a lista témájába vágó) levelezés eredményeként a PHP fejlesztői levelezőlista hosszas viták után "internals" (azaz "belső témák") címre lett átnevezve. Ezenkívül a lista most moderált, és "digest" (azaz napi összesítésű) verziója is elérhető. A régi lista feliratkozott tagjai automatikusan átkerültek az új listára is.

Remélhetőleg a névváltozás és a moderálás teljességgel megszünteti majd a fejlesztői csapatot annyira frusztráló "zajt" a listán.

A PHP 4.3.2 és a Windows gondjai - A Windowsos kiadásokkal kapcsolatos, egyre szaporodó félreértések miatt a végleges 4.3.2 kiadásban a következő változások várhatóak:

- a Windowsos PHP csak a 2.X GD változatot támogatja, az 1.X támogatását eltávolítják a fordításból

- teljesen eltávolítják a régi Apache2 ISAPI-t (az apache2filtert) is, csak az új (az apache2handler) marad benne

Mindkét eltávolításra kerülő kódrész elavult már, és az, hogy a Windowsos verzió tartalmazta őket is, több kárt okozott, mint hasznot.

Hibakezelés - Még tavaly augusztusban számoltunk be arról az ötletről, hogy a hibaüzenetek hivatkozást tartalmazzanak a hibát okozó függvény leírására a PHP honlapon. Most viszont úgy tűnik, hogy ez a funkció komoly fejfájást okoz a fejlesztőknek. Habár a valós alkalmazásokat futtató szervereken nem kellene semmilyen PHP hibaüzenetet megjeleníteni, úgy tűnik hogy sok szerver mégis így van konfigurálva, és amikor megjelenik a PHP honlapra hivatkozó link, az látogatók a PHP-t okolják a hibáért. Tehát végeredményként a PHP következő változataiban (várhatóan a 4.2.3-tól kezdve) ez a funkció ki lesz majd kapcsolva.

Nyelvhasználat a PHP honlapon - A php.net nem angol anayanyelvű látogatói felfigyelhettek rá, hogy a honlap elkezdte figyelni a böngésző "accept language" beállításait. Tehát ha valaki böngészője adott nyelv alapértelmezett használatára van beállítva, akkor az online kézikönyvet rögtön azon a nyelven fogja elérni - természetesen ez felülbírálható, tehát bármely más nyelven is olvashatja bárki a dokumentációt.

Objektumok ismétlése az "Interfaces" segítségével - Marcus Börger elkezdte egy új kiegészítő készítését a 2. Zend motorhoz, amely kihasználja az új "Interfaces" tulajdonságot. Marcus kódja egy névteret hoz létre három felülettel, amely lehetővé teszi az azt alkalmazó osztály felhasználását foreach ciklusban. Ebben a szakaszban ez kétségkívül csak a haladó programozók számára használható.

Itt található a részletes leírás, a dokumentáció, példákkal és a letöltési információkkal.