ugrás a tartalomhoz

Archívum - Feb 2003 - Blog bejegyzés

február 27

MySQL 4.0.11 - minimális újdonságok, sok hibajavítás

Bártházi András · 2003. Feb. 27. (Cs), 10.31
A MySQL 4.0.11-es verzió a napokban jelent meg. Sok újdonság nincsen benne, ezek közül :) kiemelnék kettőt: az egyik a sorberendezéskor a sor végére helyezi a NULL-t (ez így volt 4.0.2 előtt, és így lesz megint az SQL99 szabvány miatt), illetve a tranzakciókezelésnél is lehet már a szabványos "START TRANSACTION" kifejezést használni a "BEGIN" mellett/helyett (a szabványos használata a javasolt). A bejelentés itt olvasható.
 

február 26

Melyik Nuke rendszert?

Granc Róbert · 2003. Feb. 26. (Sze), 01.47
Az "All-American Web Portals" sorozata nem azoknak szól, akik maguk írják a tartalomkezelő rendszerüket: sok helyen erőforrás/idő/tudáshiány akadályozza a megfelelő rendszer létrehozását, ezért fordulnak/fordulunk kész megoldásokhoz. A nuke rendszereket pedig minden hibájuk ellenére könnyű telepíteni, adminisztrálni, karbantartani - ennek bizonyítéka a számtalan, nuke rendszerre épülő honlap (ismétlem, a rendszer minden hibája ellenére).

február 25

eSKUeL - phpMyAdmin konkurrencia

Granc Róbert · 2003. Feb. 25. (K), 17.39
Az eSKUeL a phpMyAdminhoz hasonló php szkript: lehetővé teszi MySQL adatbázisok felügyeletét akár az SQL nyelv ismerete nélkül is.
A phpMyAdminhoz hasonlóan az eskuel is segíti a táblák szerkezetének és adatainak exportálását és importálását, táblák és adatbázisok felügyeletét és optimalizálását, bejegyzések felvételét, törlését, szerkesztését - gyakorlatilag szinte mindent, amit a phpMyAdminnal megtehetünk, de a készítők állítása szerint még jobban és hatásosabban.

phpMyAdmin 2.4.0

Bártházi András · 2003. Feb. 25. (K), 10.16
A tegnapi nap folyamán megjelent a phpMyAdmin 2.4.0-s verziója. Számos újdonság és hibajavítás szerepel benne. A legfontosabb újdonság talán az új szerver és felhasználó kezelőfelület, ahol a legtöbb MySQL állapotváltozót, különböző szerver statisztikákat, a 4-es MySQL jogosultságait, a felhasználói kvótákat lehet megtekinteni, szerkeszteni, stb.

február 23

Profi webhely grafikák

Hojtsy Gábor · 2003. Feb. 23. (V), 14.49
Nagyon sok webhely próbál különböző design terveket rásózni az ártatlan megrendelőkre, akik oldalaik elkészítését maguk szeretnék megvalósítani, és profi designerre nem jut pénzük. Sajnos nagyon kevés oldal jó minőségű ezek közül. Az általam most talált oldalt sem azért ajánlom, mert azt gondolom, hogy mindenki futni fog jobbnál jobb designokat vásárolni.

Xanthia sablon motor PostNukehoz

Hojtsy Gábor · 2003. Feb. 23. (V), 14.20
Megjelent a Xanthia PostNuke megjelenés modul, mely a korábbi Encompass template engine kódjára építve hozza elérhető közelségbe a PostNuke felhasználók számára a flexibilis Smarty alapú sablonokat.

február 22

CodeX (ejtsd: Kódex) programozói folyóirat indult

Bártházi András · 2003. Feb. 22. (Szo), 11.43
Megjelent a CodeX programozói folyóirat első száma. A folyóirat egyelőre elektronikus formában, a PC World CD mellékletén, illetve online, a honlapukon érhető el. A cikkek mind a két helyen teljes egészükben olvashatóak. A készítők szívesen vesznek bármilyen segítséget.
 

február 21

Kicsi, de erős... - a sablonrendszer

Granc Róbert · 2003. Feb. 21. (P), 17.41
A neve alapján kicsi de erős TinyButStrong sablonrendszer valójában egyetlen PHP osztály 7 metódussal és 2 tulajdonsággal, de a következőket nyújtja: adatok használata MySQL, ODBC, SQL szerver és ADODB forrásokból, valamint PHP változókból, egyszerűsített és teljes blokk-kezelés, hasznos megjelenítési változóformátumok, oldalelemek és szövegrészek feltételes megjelenítése, külső HTML oldalak csatolása, kapcsolódó szkriptek futtatása, cache rendszer, vizuális valamint szöveges HTML szerkesztők egyszerű használata a sablonokkal.
A honlapon számos példa mellett teljes kézikönyv is elérhető.
Honlap és letöltés: http://www.skrol29.com/index.php?page=tbs&lang=us
 

Envolution 1.2

Granc Róbert · 2003. Feb. 21. (P), 17.30
Az Envolution honlapról:
"Habár az Envolution a PostNuke elágazása, a termék egész magját kicseréltük és kijavítottuk, biztonságosabbá és stabilabbá tettük, elérhetővé téve így a nagy terhelésű környezetben történő felhasználását is.
Az Envolution egyes kiemelkedő tulajdonságai: a honlap minden részének testreszabhatósága sablonok által, gyorsítótár használata az oldalak gyorsabb letöltése érdekében, felhasználóbarát adminisztrálás, aktív fejlesztői közösség (tényleg, szívesen látunk új fejlesztőket is)."

A fejlesztők sajtóközleménye szerint az új, "Michelangelo" kódnevű 1.2 változatot már éles honlapokon történő használatra is ajánlják (amellett, hogy valójában még mindig bétának számít).
Ennek némileg ellentmond, hogy e hír írásának időpontjában mind a www.envolution.it, mind a www.envolution.com szinte elérhetetlen, a második a MySQL kiszolgáló problémája miatt.
 

február 20

Melyik verziótól létezik egy-egy függvény?

Granc Róbert · 2003. Feb. 20. (Cs), 17.00
Talán mindenkivel megtörténik, ha nem csak saját szerverér ír kódot (velem éppen tegnap esett meg), hogy az alkalmazás éles szerveren történő tesztelésekor veszi csak észre, hogy egy funkció nem működik - mert az ott futtatott PHP verzióban az még nem létezik

Egy kis segítség található a ezen a honlapon, ahol teljes függvényreferencia segít bennünket, amely minden egyes függvényre (és aliasra) megmutatja, mely PHP verziótól használható, hol található jelenleg a forráskódban, dokumentálva van-e, és ha igen, mely nyelveken.

A teljes adatbázis le is tölthető, kitömörítve mintegy 13 megabájtnyi információt tartalmaz.