ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 143.

Granc Róbert · 2003. Jún. 30. (H), 12.01
A Zend szokásos heti hírlevelének 143. számából:

PHP 5 teszt béta - Sterling Hughes - mint megígérte - megjelentette a PHP 5 teszt/előzetes bétaváltozatát.
Kérjük vegyék figyelembe, hogy ez a változat néhány teszten még mindig elbukik a minőségellenőrzési csoport tesztjeiben (mint azt Sterling a bejelentésében is megemlíti), és ez csak a legelső a várhatóan számos béta közül.
Letudva ezt a figyelmeztetést, mindenki előtt itt a lehetőség a PHP új funkcióinak korai megtekintésére.
Itt tölthető le mind a forráskód, mind a windowsos bináris telepítő.
Apache 2 támogatás - A "mikortól nem lesz már kísérleti az Apache 2 támogatás?" kérdés válaszára váró felhasználóknak kicsit tovább kell várniuk.
Úgy tűnik, hogy a kérdés megválaszolásához a fejlesztőknek össze kellene ülniük, és át kellene vizsgálniuk minden lehetséges könyvtárat, amellyel a PHP linkelhető (minden egyes platformon!) a szálbiztonság érdekében. Ha odakinn bárkinek vannak tapasztalatai az ilyen munkával, és szeretné önként felajánlani az idejének egy részét az alapfunkciók egyeztetésére, ne habozzon felvenni a kapcsolatot a listával!

Preg_match_* - Andrei Zmievski a bioinformatikában dolgozó felhasználóktól kapott több kérést a preg_match_* funkciók kisebb módosítására.
A kérés a karakterláncon belüli keresés kiindulópontjának meghatározhatására vonatkozik.
Jelenleg nem tudni, hogy a változások transzparens módon kerülnek majd be a jelenlegi kódba, vagy egy új kiegészítő készül.
Emellett Andrei a PCRE könyvtár 4.3-as változatának hasznosságát is vizsgálja.
Lehetséges, hogy mindezek az új funkciók a 4.4-es vagy az 5-ös változatban jelennek majd meg.
A libxml2 csatolása - Egyelőre eldöntetlen a libxml2 PHP-vel való egybecsomagolásának és bekapcsolásának kérdése, a PHP 5 első bétájában mindenesetre jelen van ez az xml könyvtár.
A bétával kapcsolatos visszajelzések alapján újraelemzik majd ezt a döntést.
Habár a libxml2 csatolása megnöveli a PHP letöltés méretét, számos előnye is lenne, és tovább vinné a PHP-nek a szabványkövető eszközként való elismertségét.
SQLite kiegészítő csomagolva és bekapcsolva - Az önállóan használható SQL adatbáziskezelőt, az SQLite-ot már korábban megemlítettük a Zend hírlevélben is. Ezen a héten jelentős figyelemben részesült a fejlesztők részéről.
Úgy tűnik, hogy számos jó oka van e könyvtár alapértelmezett csomagolásának a PHP-vel. Ez a megoldás azt is jelenti, hogy a PHP alkalmazások ezentúl egy külső beállításokat nem igénylő SQL tárolási megoldásra támaszkodhatnak.
A PHP alkalmazások készítői számára ez egy fantasztikus ugrást jelentene.
Míg a legtöbb tárhelyszolgáltató általában nyújt valamilyen adatbázist is a PHP-vel telepítve (ez általában a MySQL), gyakran nem sok minden tehető akkor, ha ez mégis hiányzik.
Az SQLite motor automatikus telepítése a PHP-vel ezt a helyzetet drasztikusan meg fogja javítani.
PHP 4.4 - Számos alkalommal felvetették már (korábban is, és a múlt héten is), hogy szép migrációs lépés lehetne az 5.0 vonal felé egy köztes 4.4-es kiadás. Rasmus Lerdorf megemlítette, hogy szerinte is kiváló lehetőség lenne ez az 5.0 kiadás néhány újdonságának (különösen az SQLite-nak) a bemutatására, hogy az emberek jobban felkészülhessenek a változásokra. A fejlesztők jelenleg még nem tudtak döntést hozni e kérdésben - először a 4.3.3 kiadást kell befejezni -, de ennek a lépésnek számos perspektívából értelme lenne. A legjelentősebb faktor persze az idő, valamint a PHP 5-től elvont fókusz. A következő hetekben többet tudunk majd.
Jelentős CVS változások - Rendkívül fontos mindazok számára, akik a CVS-en keresztül aktívan is résztvesznek a PHP fejlesztésében, hogy számos alapvető változás történt ezen a héten a CVS használatával kapcsolatban.
Rasmus Lerdorf összeállított egy fantasztikus diagramot, amely világosan megmutatja, hogyan épül fel az új fa, Sascha Schumann pedig teljesen elképesztett mindenkit a változtatások gyorsaságával. Emellett Sascha egy migrációs útmutatót is összeállított, hogy segítsen mindazoknak, akik a forráskód kijelentett (checked out) változatán dolgoztak a folyamat közben.
Erősen ajánlott a munka elmentése, mielőtt valaki szinkronizálná az átdolgozott változatát az új fával.