ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 5, 2003 - Blog bejegyzés

Nemzetközi hírű előadók a MySQL adatbázisról, Magyarországon

Hojtsy Gábor · 2003. Május. 5. (H), 19.24
A MySQL két fontos alakja, David Axmark és Zak Greant látogat hazánkba május 12-én hétfőn, hogy részt vegyenek a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság PHP Szakosztályának első találkozóján. Két angol nyelvű előadással készülnek, melyek közül az egyik a MySQL történetét, új szolgáltatásait és jövőjét járja körbe, a másik biztonságos adatbázist használó PHP/MySQL alkalmazások fejlesztésére fókuszál.

Angolul értők mindenképpen használják ki ezt az egyedülálló lehetőséget. Az előadások ingyenesek, PHP Szakosztály tagsághoz nem kötöttek.

A találkozó 17 órakor kezdődik a PHP konferencia helyszínét is biztosító ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolában. Az előadásokkal kapcsolatban bármilyen kérdést a mysql##kukac##phpconf.hu címen fogadunk.

PHP Weekly - 135.

Granc Róbert · 2003. Május. 5. (H), 11.37
A Zend szokásos heti hírlevelének 135. számából:
Megjegyzések és a futtatási sebesség - Ha valaki már elgondolkodott azon, hogy vajon a megjegyzések vagy üres sorok a PHP szkriptjeiben mennyire befolyásolják a sebességet - itt a válaszunk. Egy bizonyos Ilia küldte el a listára a statisztikáit:
"Ha a szkripted teljes méretének több, mint 40% megjegyzésekből áll, a 40 kilobájtnál nagyobb fájlok esetén az összes megjegyzés törlésével mintegy 2-4% gyorsulás érhető el."
PHP compiler (mint például a Zend Optimizer) használata esetén ez már nem érvényes. A PHP parancssoros módja emellett használható a megjegyzések és üres sorok eltávolítására is, a következőképp:
php - w script_name . php > script_name_new .php
Azért egy biztonsági másolat készítése nem árt ennek kipróbálása előtt...
DOMXML sebesség - Walt Boring írt segítséget kérve a listára a DOM feldolgozással kapcsolatban. Walt az xmldoc() segítségével dolgozott fel 12 megabájtnyi XML adatot, és erre a szkriptnek 11 percre volt szüksége!
Jelenleg úgy tűnik, a sebesség növelésére nincs javítás abban az esetben, ha az XML adatok a memóriában tárolódnak, de ugyanezeket az adatokat a merevlemezről olvasva (mint azt Mark Hershenson itt kifejtette) a feldolgozás ideje mindössze 3 másodpercre csökken.
Marcus Börger megjegyezte ezzel kapcsolatban, hogy a PHP 5 számos jelentős, az XML-lel kapcsolatos javítást tartalmaz majd.