ugrás a tartalomhoz

Mark Pilgrim az Atom API-ról

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 24. (H), 13.17
Mark Pilgrim - akinek nevéhez a Dive Into XML és a Dive Into Python is kötődik - az Atom API mellett is bábáskodik. Ezzel kapcsolatban tartott előadást az ApacheCon konferencián, melynek fóliáit most elérhetővé is tette. Az Atom API weblogok (illetve általában tartalomkezelő webhelyek) cikkeinek/híreinek teljes adminisztrációjára szolgál a felvételtől kezdve a szerkesztésen keresztül a törlésig.

Mark fóliái (PDF), melyek az XML.com oldalon cikk formában is megjelentek nagyon élesen mutatják meg a különbségeket a már létező weblog API-k és az Atom között. Elsősorban a széles körben használt Blogger API és Metaweblog API formátumok hiányosságaira próbálja Mark felhívni a figyelmet, illetve arra, hogy a Metaweblog API mennyire rossz úton próbálta meg a Blogger API hiányosságait orvosolni.

Az Atom igyekszik mindent felhasználni abból az architektúrából, amin működnie kell, ugyanakkor csak azokat a képességeket igényli, melyek alapértelmezésben rendelkezésre állnak. Ez azt jelenti, hogy CGI-ként futó programokkal, illetve szerver beállítás módosítás lehetőség hiányában is implementálható minden Atom funkció. A különböző műveletekhez a HTTP kevésbé használt PUT és DELETE metódusait is használja, a műveletek sikerességéről HTTP állapotkódokkal tájékoztat.

A weboldalak szerkesztésére használható URLeket automatikus felderítéssel is meg tudja találni, illetve magukról a szerver által implementált Atom funkciókról is felderítéssel értesül a kliens program (pl. egy asztali szövegszerkesztő). Ilyen módon a funkciók kiegészíthetőek. Az Atom XML formátumot használ a weblog bejegyzések és metaadataik átvitelére, és az XML névterek segítségével ennek kiterjeszthetőségét is támogatja.

Mark fóliái kiváló bevezetést adnak annak az olvasónak, aki valamennyire tisztában van a HTTP működésével és az XML-el.