ugrás a tartalomhoz

Learning PHP 5

Hodicska Gergely · 2004. Szep. 25. (Szo), 22.00

Szerző:

David Sklar

Kiadó:

O'Reilly

2004

ISBN:

0-596-00560-1

Oldalak száma:

368

Értékelés:

7

Linkek

A Learning PHP 5 című könyvről már korábban is említést tettünk a szerző egyik cikkének ismertetése kapcsán (Rovarirtás alapjai PHP-ban). Ez a könyv alapvetően kezdőknek készült, s azok számára is jó választás lehet, akik még a programozás terén sem túl járatosak.

A könyv egyes fejezetei szépen sorban mutatják be a PHP nyelv egyes részeit, illetve a webes alkalmazások készítéséhez nélkülözhetetlen alapvető fogásokat. A könyv felépítése nagyon logikus, az egyes fejezetekben csak a már korábban bemutatott tudásra épít. Meg kell jegyeznem, hogy a szerző nagyon jól ráérzett azokra a területekre, melyek általában egy PHP-val ismerkedő kezdő számára gondot jelentenek. Például külön fejezetet kapnak a dátum és idő kezelő függvények, mely téma szintén ingoványos talaj szokott lenni a nyelvvel először ismerkedők számára.

Az első pár fejezet a nyelv alapjait mutatja be: változók kezelése, ciklus szervezés, tömbkezelés, függvények készítése és használata. Az ezt követő fejezetek pedig sorra veszik azokat technikákat, melyekre általában szüksége van az embernek egy dinamikus weboldal kialakításához:
  • űrlapok kezelése
  • adatbázis kezelés
  • cookie és munkamenet kezelés
Az is nagyon tetszett, hogy a szerző alapvető hangsúlyt fektet a biztonságra (bejövő adatok megfelelő ellenőrzése, SQL injection támadás elleni védekezés), ami szintén fontos dolog a webes környezetben még nem annyira járatos fejlesztők számára, akik hajlamosak ezt a kérdéskört a szőnyeg alá söpörni.

A könyv végén az olvasó megismerkedhet még az XML kezelés alapjaival is, ami szintén hasznos, hiszen manapság egyre inkább kikerülhetetlen technológiáról van szó, illetve a szerző bemutatja a hibakezelés alapjait is.

A könyv utolsó fejezetében pedig arról olvashatunk, hogy mennyi mindenre használhatjuk még a PHP-t, szóba kerülnek szintén mindennapi feladatok kapcsán gyakran előforduló részek (PDF generálás, levelezés, grafika generálása, külső programok hívása), és egyéb egzotikusabb témák (PHP használata a parancssorban, SQLite, PHP-GTK, OOP, stb.).

Talán egy kicsit sajnáltam, hogy nem esett komolyabban szó objektum orientált programozásról, melynek fejlett támogatása a PHP5 egyik legfontosabb újdonsága, de tekintve a megcélzott olvasókört ez végül is indokolt.

Mindezekkel együtt a könyvet bátran ajánlom bárkinek, aki szeretne megismerkedni a PHP-val, nagyon jó kis ugródeszka a nyelv elsajátításához. És itt jegyezném meg, hogy azok se ijedjenek meg a könyvtől, akiknek még nem annyira barátja az angol, mert a könyv nyelvezete nagyon egyszerű, könnyen érthető.