ugrás a tartalomhoz

PHP Magazine 2004/1 - két ingyenes cikkel

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 30. (K), 09.19
A PHP Magazine 2004-es első kiadása már az újságosok polcain van, de sajnos csak azokban az országokban, ahol erre megfelelő kereslet mutatkozik, illetve ahol jelentkezik disztribútor, aki elvállalja a terjesztést. Nos, nekünk terjesztő híján és a webes megrendeléstől tartva az ingyenes cikkek maradnak. Ezek ez alkalommal két érdekes témát feszegetnek.

Az első cikket Sandro Zic jegyzi, tartalma a ZZ/OS telepítő gyönyörűségeinek bemutatásával foglalkozik. Volt szerencsém Sandro élő bemutatójában megcsodálni a ZZ/OS telepítőt, és csak ajánlani tudom azoknak, akiknek nagyobb, több komponensből álló programokat kell fejleszteniük, illetve ezeket több helyen kell telepíteniük. A cikk leginkább arra koncentrál, hogy a telepítésekhez milyen XML struktúrákat használ a program, illetve hogyan lehet kiterjeszteni. Érdemes a szakaszcímeket és a végén ajánlott irodalmakat is megtekinteni (illetve meghallgatni) :)

A másik ingyenes cikket Davey Shafik jegyzi, akinek nevéhez a PawsCon is kapcsolódik. Írása démonok fejlesztéséről szól, melyhez kapcsolódóan már rögtön a cikk elején meg kell jegyeznie, hogy nem a PHP a legideálisabb szerverek írására, de erre is jól alkalmazható.
 
1

Re: PHP Magazine 2004/1 - két ingyenes cikkel

Anonymous · 2003. Dec. 30. (K), 15.24
Bar mindket cikk egesz jo betekintest ad a ket kis vilagba, a jobb, es "huha ezt is lehet" erzest kelto cikkek ertheto modon kimaradtak az ingyenes kiadasbol. Az elmult evben nagyon jo cikkek jelentek meg, azonban erzodik a tendencia, hogy kezdenek kifogyni a nagy temakbol, es egyre tobbet mutogatnak be ilyen extrementalis php alkalmazasi teruleteket, ami persze nem baj. Az utobbi harom kiadas szepen es melyen targyalta a PHP5 ujdonsagait, OOP, SQLite, XML, SimpleXML, mind egy-egy tobbreszes cikkben kerult teritekre. Aki szeret egy helyen, osszefogottan elolvasni mindent egy temaval (PHP) kapcsolatban, annak oszinten ajanlom, kenyelmesebb, mint az interneten bongeszgetni. A szerzok kivalo fejlesztok, kivul-belul ismernek minent, ami kapcsolatos a PHP-val, emellett neha szovegileg is egesz jo irasok szuletnek. A webes megrendelestol sem kell felni, eddig minden reszt megkaptam, legipostaval egybol kuldik Nemetorszagbol. Es talan jobb neha papirmediat olvasni, mint a kepernyot nezni. Forraskodok pedig CD mellekleten.

Varga Gabor
2

Re: PHP Magazine 2004/1 - két ingyenes cikkel

LacKac · 2003. Dec. 30. (K), 20.34
Csatlakozom Gáborhoz.

Én a 2003-as PHP Compo közönségdíjasaként egy évig kapom a PHP Magazinet, és tényleg nagyon jó cikkek vannak benne, olyan témákban, amik a legtöbb PHPs fejlesztőt érdekelhetik. Nekem kifejezetten tetszett az elmúlt szám és a mostani szám kétrészes SQLite cikke, ugyanis nem volt kedvem angol manuált olvasgatni, hogy megtudjam mire is jó ez az SQL library, és így legalább nem fogok ódzkodni a használatától, csak mert a MySQL-t már úgy is ismerem. Nagyon sok feladatra az SQLite használata sokkal előnyösebb.

Akinek lehetősége van rá, az rendelje meg az újságot, tényleg érdemes. Az is jó lenne, ha valahogy meg lehetne oldani a magyarországi terjesztést is, bár az újság ára elég magas az itthoni árakhoz képest. Én komolyan elgondolkozok majd rajta, hogy az éves időszak lejárta után megrendelem majd az újságot saját pénzen is ... vagy talán egy újabb PHPs Compo díjként... ;-)
LacKac
3

Re: PHP Magazine 2004/1 - két ingyenes cikkel

Anonymous · 2003. Dec. 31. (Sze), 09.34
Az utobbi harom kiadas szepen es melyen targyalta a PHP5 ujdonsagait, OOP, SQLite, XML, SimpleXML, mind egy-egy tobbreszes cikkben kerult teritekre.


Úgy érzem, ezek azt használják ki, hogy nem elérhető a php5 dokumentációja. Persze ha ismert lenne, ki a francot érdekelnének a cikkek, vagy az előadások? Egyébként szerintem elég nagy hülyeség úgy bétát kiadni, hogy nincs hozzá doksi. És mégis hogyan tesztelje az ember??
4

Re: PHP Magazine 2004/1 - két ingyenes cikkel

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 31. (Sze), 16.03
A PHP 5 újdonságai: http://php.net/zend-engine-2.php, SQLite: http://php.net/sqlite, Tidy: http://php.net/tidy. A SimpleXML-hez valóban nincs igazán jó doksi, dehát ez a SimpleXML fejlesztőin múlik elsősorban... Amíg nem stabil az API, addig felesleges megkavarni a népet (lásd névterek a PHP 5-ben). A fentiek ahhoz elegendőek, hogy hetekig "játszóeszközt" adjanak az ember kezébe... És akkor Harry összefoglaló cikkéről nem is beszéltünk...