ugrás a tartalomhoz

YAML kiterjesztés

Hojtsy Gábor · 2003. Ápr. 17. (Cs), 17.47
Új kiterjesztés készül a PHPhez, amely az új YAML formátumban adott szöveges állományok könnyű feldolgozását teszi lehetővé, és majdan létrehozásukra is eszközt ad.

A YAML (YAML Ain't Markup Language) egy olyan szöveges állomány formátum, amely struktúrált adatok reprezentálását teszi lehetővé emberek számára is jól olvashatóan.

XML-t használók felkaphatják a fejüket, hogy az XML is alkalmazható erre a célra. A YAML előnye az XML-el szemben azonban, hogy sokkal jobban olvasható, és egyszerűbb formátum.

Különböző nyelvi illesztések folyamatosan készülnek vagy már rendelkezésre állnak (Perl, Python, Java, Ruby, stb.). A PHP illesztés egyelőre csak a beolvasást támogatja.

Kérdés, hogy miért lehet hasznos a YAML formátum? Nos, a fejlesztők szerint elsősorban szerializációhoz, konfigurációs és naplóállományokhoz érdemes alkalmazni, esetleg internetes üzenetküldésre is alkalmas lehet. Elsődleges előnye, hogy a YAML formátumban készült állományok minden támogató nyelvben natív adatstruktúrákkal reprezentáltan elérhetőek. Azaz például egy PHP-ban szerializált adathalmazt minden gond nélkül lehet Pythonban kezelni.

A YAML honlapja bővebb információkkal szolgál, illetve egy nagyon alapos, a W3C szabványokhoz hasonló szerkezetben íródott specifikáció is elérhető.