ugrás a tartalomhoz

Archívum - Már 2014 - Fórum téma

április 1

Miért jó domain objecteket használni?

inf3rno · 2014. Már. 31. (H), 22.59
Hoztam egy példát domain objectek használatára egy cikkből. A cikk most nem igazán releváns a kérdés szempontjából, de azért belinkelem.

Hol érdemes tanulni?

kzsoltk · 2014. Már. 31. (H), 13.16
Sziasztok!

Szeretnék megtanulni webes (böngészőben futó) szoftvereket fejleszteni. Teljesen új vagyok ezen a területen azaz semmilyen előképzettségem nincs. Szoftverértékesítő voltam, azaz csak beszéltem arról, amiről semminem tudok. Egy programozó ismerősöm felvázolta hogyan is kellene elkezdenem, azaz mivel kéne kezdeni a tanulás hosszú folyamatát. Eszerint sorrendben HTML (XHTML, HTML5), CSS, PHP, MySQL.
Tényleg komolyan érdekel a téma, ezért egy jó iskolában, tanfolyamon szeretném elkezdeni. A net tele van különböző iskolákkal, tanfolyamokkal, de sajnos nem tudom eldönteni, hol kezdjem el.

A segítségeteket kérném, hogy tudtok e ajánlani Budapesten olyan megbízható iskolát vagy tanfolyamot, ahol elkezdhetném a hosszú utat, és valóban szinvonalasan oktatnak?

Sajnos más területen már van tapasztalatom rossz iskolákból, ahol csak a pénzre mentek, de igazán használható tudást nem szereztem, ezért ezt mindenképpen el akarnám kerülni.

Segítségeteket előr is köszönöm!
 

március 30

Fizetés

rampager · 2014. Már. 30. (V), 12.10
Kedves fórumozók!

A tapasztaltabbakhoz lenne egy kérdésem. Mégpedig az első megbízásom díjával kapcsolatban. Egy pároldalas weblapot készítek, amelyen kilistáz terméket adatbátzisból és a vevő meg tudja adni a megrendelési adatokat (házhozszállítás/cím stb.) az oldalon rengeteg ajax van mivel real-time frissíti a kosarat és az egyes termékekből rendelt darabszám részösszegét. Rendelés leadásakor menti a felhasználót ha még nem létezik, majd menti a rendelés adatait, és e-mailt küld ki a rendelésről. Admin felületen minden szerkeszthető (rendelések, felhasználók, termékek). Valamint a formázást (css3, HTML5, responsive) is én csinálom. Adatokkal nem én töltöm fel a weblapot, tehát a termékekhet tartozik egy CRUD-felület is. Laravel 4-ben csinálom az oldalt, már majdnem készen van csak nem tudom, hogy mennyit is kérjek érte. Bónusz kérdésként tanácsokat elfogadok még, hogy hogyan állapítjátok meg mennyit kérhettek egy egy munkáért, mert úgy tűnik, hogy sok megrendelésem lesz. Segítségeteket előre is köszönöm.
 

Ékezetes változónevek - 2014

53éves_nagypapa · 2014. Már. 30. (V), 11.35
Nem ! Nem akarok manuálisan ékezetes változóneveket létrehozni !

Tudom volt már ez a téma olvastam is mind, de régiek és részben mást tárgyalnak.
A régi fórumokban azt írják nem ajánlott, bár lehet stb. Ezeket ne mondjátok újra el.


Úgy ütköztem bele ebbe, hogy sql-ből szedek ki szavakat, - egy menu neveit - és a beolvasottakból dinamikusan csinálok változóneveket.

Így aztán lehetnek ékezetesek is.

Most 2014-ben - php5 - mi a helyzet szerintetek?
Lehet ebből valami gubanc ?

Bővebben:
Egy adatbázis alapú ul li menu gyártót és menedzsert készítek.
Sql bol kiolvastam a menük neveit.
Majd azt, hogy mi van almenüként besorolva alájuk./ez is tárolva van/


foreach($beolvasott_menunevek as $sort)
{
$look = ("SELECT `menunevek` FROM `menu_maker` WHERE BINARY `mivanalabesorolva`='$sort' ");
while ($doboz = mysql_fetch_row($tbl_name))
{
${$sort.'_alatt_ezek_vannak'}[] = $doboz; //itt keletkezik ékezetes változónév
}

}


Félreértés ne essék, működni hibátlanul működik eddig.
 

március 29

Mysql adatbázisból 2 tábla beolvasása 1 php fájlba

Bradock · 2014. Már. 29. (Szo), 18.33
Sziasztok.

Először is elnézést kérek ha rossz helyre írom, de nem találtam megoldást semerre a problémámra, így inkább megkérdezlek titeket, én kevésnek érzem magam ehhez. :)

Nos van egy CMS rendszerem (WebSpell), amit Fansub oldal gyanánt használunk. Alapból van benne egy letöltés részleg. Ezt a részleget szeretném átalakítani, ami eddig akadálytalanul ment is, de most elakadtam. A kategóriák listázásánál mindent mutat szépen és kialakítottam a kinézetét. Ezt szeretném úgy megcsinálni, hogy a letöltések listájánál látszódjon maga a letöltés kategória kinézete és az adatai. De nem tudom sehogy se összehozni, hogy az adatbázisból mindkét tábla adatait be tudjam azon a részen olvastatni. Próbálkoztam a SELECT részét átírni az adott megjelenítésért felelős php kódját, de nem igazán jött össze.

március 28

Kép mentése űrlapról mappába, ebből thumbnail készítése egy másikba ->fekete lesz az összes thumbnail. Hol a hiba?

lord · 2014. Már. 28. (P), 17.16
Bekérem az űrlapról a képet. Ezt lementem a nagyképek mappába. Ezt a képet átméretezem. Levágom négyzet alakúra. A keletkezett képet kimentem a kisképek mappába. Megjelenítem a kisképek mappa tartalmát.
Ez mind szép és jó, ha 2 külön fájllal dolgozom.(A képbekérés és lementés külön, valamint a levágás átméretezés külön. Nyilván így a levágásnak fix képet adok meg, semmi köze a 2 kódnak egymáshoz.) A probléma ott kezdődik,hogy ha összerakom egy fájlba a két kódot, a kisképek egytől egyik feketék lesznek. A nevük, a kiterjesztésük, a méretük, a helyük, minden megfelel, kivéve azt,hogy csak fekete képeket kapok. Mitől lehet?

[colorer=php]<?php
function ekezettelenito($szoveg) {
$mit = array(" ", "_", "á", "é", "í", "ó", "ö", "ő", "ú", "ú", "ű", "Á", "É", "Í", "Ó", "Ö", "Ő", "Ú", "Ü", "Ű");
$mire = array("-", "-", "a", "e", "i", "o", "o", "o", "u", "u", "u", "A", "E", "I", "O", "O", "O", "U", "U", "U");
return strtolower(str_replace($mit, $mire, $szoveg));
}

if (isset($_POST['ok'])) {

$tipusok = array("image/jpeg", "image/gif", "image/png");
$bejovonev=mysql_real_escape_string(strip_tags(trim($_POST['nev'])));

if (in_array($_FILES['kep']['type'], $tipusok) && $_FILES['kep']['size'] < 2000000 && (!empty($bejovonev)) ) {

switch ($_FILES['kep']['type']) {
case "image/jpeg": $kiterjesztes = ".jpg"; break;
case "image/gif": $kiterjesztes = ".gif"; break;
case "image/png": $kiterjesztes = ".png"; break;
}

$nev = ekezettelenito($bejovonev);

$eredeti = $_FILES['kep']['name'];
$ideiglenes = $_FILES['kep']['tmp_name'];
$tipus = $_FILES['kep']['type'];
$hiba = $_FILES['kep']['error'];
$meret = $_FILES['kep']['size'];

$kiiras = "<p>A fájl tulajdonságai:</p>

március 26

MySQL lekérdezés feltétellel

minecraftmarton · 2014. Már. 26. (Sze), 19.10
Szeretnék készíteni egy egyszerű szótárprogramot. A szavakat adatbázisban tárolom( adatbázis:szotar tábla:szotar). Van egy lap amin be kell írni a fordítandó szót.
A kódja ez:

<html>
<head>
<title>
Szótár
</title>
</head>
<body bgcolor="lightskyblue">
<h1>Fordító</h1>
<form name="szotar" method="post" action="fordito.php">
<label for="angol">Angol&nbsp;&nbsp; </label>
&nbsp;<input type="text" size="10" name="ang" id="angol"><br />
<label for="magyar">Magyar</label>
<input type="text" size="10" name="magy" id="magyar">
<input type="submit" value="Fordítás" style="width: 74px">
</form>
</body>
</html>
És van még egy lap ami feldolgozza.
A kódja ez:

<?php
$magyar= $POST_[magyar]
$angol= $POST_[angol]
mysql_connect("localhost","root","") or exit("paff");
mysql_select_db("szotar") or exit("puff");
if ($magyar = null){
print mysql_query(".SELECT magyar FROM `szotar` WHERE angol= $angol.");
}
else {
print mysql_query(".SELECT angol FROM `szotar` WHERE magyar= $magyar.");
}
mysql_close();
?>
Nagyon kéne segítség mert elakadtam.
Előre is köszönöm!
 

március 25

Egy url-en belül több különböző értéket szeretnék átadni több különböző php-nak.

lillilla · 2014. Már. 25. (K), 20.22
Mi a teendő, ha egy url-en belül különböző értékeket szeretnék átadni GET-tel különböző fájloknak,amik egymásba vannak includeolva?

Szóval van egy index.php-m, ebbe van include-olva egy hirek.php. A menuid=4-et saját magának adja át az index.php,ettől függ, hogy melyik php-t include-olja. Az oldal=13-at pedig az include-olt hirek.php-nak szeretném átadni oldalszámként az oldal alján található lapozó linknek. A kérdés leginkább arra irányulna,hogy hogy "iktassam ki" a hirek.php lapozó linkjéből a menuid-t.
Ugye a menuid nem fix, ezért konkrét értéket nem adhatok hozzá.

Ezt próbáltam:
$oldal    = (isset($_GET['oldal'])) ? $_GET['oldal'] : 1;

$lapozo = "<p>";
$lapozo.= ($oldal <= 1) ? "Első | " : "<a href=\"{$_SERVER['REQUEST_URI']}&oldal=1\">Első</a> | ";
$lapozo.= ($oldal <= 1) ? "Előző | " : "<a href=\"{$_SERVER['REQUEST_URI']}&oldal=".($oldal-1)."\">Előző</a> | ";

for ($i=1; $i<=$oldalak; $i++) {
	$lapozo.= ($oldal == $i) ? "{$i} | " : "<a href=\"{$_SERVER['REQUEST_URI']}&oldal={$i}\">{$i}</a> | ";
}

$lapozo.= ($oldal >= $oldalak) ? "Következő | " : "<a href=\"{$_SERVER['REQUEST_URI']}&oldal=".($oldal+1)."\">Következő</a> | ";
$lapozo.= ($oldal >= $oldalak) ? "Utolsó" : "<a href=\"{$_SERVER['REQUEST_URI']}&oldal={$oldalak}\">Utolsó</a>";
$lapozo.= "</p>\n";

return $kimenet.$lapozo;
Így ezt kapom,ha rákattintok a második,majd a harmadik oldalra: index.php?m_id=6&oldal=2&oldal=3
 

március 23

Mit rontok el a lekérdezésben?

lillilla · 2014. Már. 23. (V), 20.32
Van 3 táblám:
MENÜ
m_id
m_nev (menüpont neve)
m_tartalom (ha van plugin,akkor üres)
m_p_id (plugin id)
m_s_id (státusz id)

PLUGINOK
p_id
p_nev (plugin neve,pl képgaléria)
p_file (include-olni való fájl, pl kepgaleria.php)

STATUSZ
s_id
s_nev (aktív vagy passzív)

A célom, hogy egy táblázatba kiírassam a következőket:
m_id
m_nev
m_tartalom
p_nev
s_nev

Eddig jutottam:
  SELECT m_id, m_nev, m_tartalom, s_nev, p_nev
		FROM menu, statusz, pluginok
		WHERE m_s_id=s_id AND m_p_id=p_id
A problémám az,hogy nem írja ki azokat a menüpontokat,ahol az m_p_id mezőben NULL található. Hogy javítsam ki?
 

Saját fejlesztésű weboldal értékesítése

janoo · 2014. Már. 23. (V), 12.35
Helló Mindenki!
Ahhoz hogy megértésétek a dolgot, sajnos le kell írnom a teljes helyzetet:( -bocsi

Lassan 3 éve foglalkozok weboldalak fejlesztésével, ebből 1 évet egy cégnél dolgoztam mint webprogramozó. Onnan már eljöttem, de jelenleg is webfejlesztéssel foglalkozok, csak most egy másik cégnek(bedolgozok). Tehát jócskán van már tapasztalatom a webfejlesztésben.

Viszont van az egészben egy nagy problémám. Végzettségemet tekintve én egy szakmunkás vagyok (érettségi nélkül), és a webprogramozást csak hobbi szinten tanultam meg - nincs róla papírom.

El jött az ideje annak, hogy vissza menjek dolgozni az eredeti szakmámba, de mivel nagyon szeretem a webprogramozást, illetve mivel mindig is egy remek mellékjövedelemnek tartottam (ezért is tanultam meg), nem tudom hogy milyen jogi feltételei vannak, hogy magánvállalkozóként árulhassak weboldalakat?

Igazából a saját weboldalaimat szeretném első sorban tovább fejleszteni, és valahogy jövedelemre szert tenni belőlük, de persze ha már a tudásom megvan hozzá (és úgy is ki van váltva a vállalkozóim), akkor miért ne áruljak saját fejlesztésű weboldalakat. De vajon ahhoz feltétlen szükséges a szakirányú végzettség? Mit ír elő pontosan az állam, hogy "nyithassak" egy webstúdiót?

A másik nagy kérdésem ami dettó ide kapcsolódik:

Első sorban előre lefejlesztett "kompakt" weboldalakat szeretnék árusítani. (sajnos sokszor pórul jártam már az "egyedi" weboldal fejlesztésével, mégpedig úgy, hogy a végére annyit variált a megrendelő, hogy vagy 3x írhattam újra a weboldalt, ami így már szinte veszteséges volt)
Ami ennek az előnye, hogy könnyen feltelepíthetem egy szerverre, az egyben a hátránya is, hogy egyszer eladom, a vevő meg 10 különböző weboldal motorjaként használja, de még az is lehet, lesz olyan pofátlan, hogy még el is adja egyszer-kétszer.

Ti ezt hogy oldanátok/oldottátok meg?? saját szerver?