ugrás a tartalomhoz

Szabad kultúra - A kreativitás természete és jövője

Dohány Tamás · 2005. Dec. 12. (H), 08.41

Szerző:

Lawrence Lessig

Kiadó:

Kiskapu Kft.

2005

ISBN:

9639637009

Oldalak száma:

344

Értékelés:

10

Linkek

Bizonyára sokakban merülnek fel kérdések a jelenlegi információs társadalom ellentmondásosságával és végletességével kapcsolatban, valamint ígény a tisztánlátásra. Ebben a könyvben választ kaphatunk mindezekre, precíz és közérthető megfogalmazásban. A jogtörténelem korábbi példáin keresztül rájöhetünk arra, hogy az internet kapcsán kialakult helyzethez sok szempontból hasonló szituációk már sokszor előfordultak, így nem kell ismét feltalálnunk a spanyol viaszt, elegendő tanulságos esettel szolgálnak a hagyományaink és a kultúránk.

Rendkívül szimpatikus ez az újfajta szemlélet, ami - valljunk be őszintén - régóta várt hiányt pótol. A könyvet végigolvasva rájöhetünk, hogy többről van szó az egyes felek részigazságainál, a tét a szabad kultúra.

A könyv angol nyelvű eredetije, illetve a magyar fordítás is a tartalom szellemével összhangban a nyomtatott kiadással egyidőben letölthető, sőt online szerkeszthető wiki változatban is megjelent. Jó kérdés ezek után, hogy miért is lenne értelme megvenni ezt a könyvet. Nos ajánlónk nem feltétlenül a megvételre hívás miatt született, bár magunk papíron engedtünk lehetőséget a szerző vezető kezének, hogy a (főleg amerikai) történelmen keresztül bemutassa a mai tartalomelőállítók és kezelők helyzetét, összefonódó érdekeit, az ennek következtében kialakuló problémákat.

Bármilyen formában is olvassuk azonban a könyvet, nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy hagyományainkra visszatekintve teljesen abszurd helyzeteket élünk meg manapság, amikor a tartalmak elérhetőségét vesszük górcső alá. Valójában ez fel sem tűnik számunkra, természetesnek veszünk számos olyan korlátozást, melyeknek semmiféle történelmi vagy kultúrális alapja nincs, csupán gazdasági érdekek eredményezik.

Lessig nem vall szélsőséges elveket, legalábbis rendkívül sokszor megragadja az alkalmat, hogy kihangsúlyozza törvénytisztelő hozzáállását, rámutatva azokra a cselekvési formákra, amelyeket valóban elitélendőnek tart. A kultúra megfelelő áramlása érdekében azonban úgy látja, hogy a mai korlátozások nem megfelelőek. Nemcsak a bírálatot mondja ki ugyanakkor, lehetséges megoldásokat is vázol, mások felvetéseit is elemzi.

A digitális forradalom talán legfontosabb jellemzője, hogy az alexandriai könyvtár megalapítása után első ízben kivitelezhetõnek tűnik az az elképzelés, hogy olyan gyűjteményt hozzunk létre, amely a kultúra minden elemét tartalmazza, illetve elérhetővé teszi a nyilvánosság számára. A technika lehetővé teszi, egy olyan archívum létrehozását, amelyben megtalálható minden kiadott könyv, és egyre inkább elképzelhetővé teszi egy olyanét is, amely tartalmaz minden mozgóképet és hangzóanyagot.

Most, hogy végre lehetővé teszi a technológia a kultúra szabad áramlását, kár lenne kihagyni a lehetőséget pillanatnyi érdekek, féltett pozíciók miatt.
 
1

megvan

laze · 2005. Dec. 12. (H), 10.07
Megvan nekem is, letöltöttem, tetszett, bár még nem olvastam végig... Papíron jobb olvasni, mint monitoron. Szóval lehet, meg kéne vásárolni. :)
2

utópia

gerzson · 2005. Dec. 18. (V), 22.49
A végén tetszett az utópisztikus idézet. Ugyan hányszor lett volna már esély arra, h. jobb legyen a világ, ne legyenek kivételek, stb.

A honlapról:
December 18, 2005 rombolni könnyű
talán ez (is) az oka, hogy tegnap egy jóindulatú látogató (195.225.176.35) letörölte a Szabad kultúra wiki nyitólapját. [...]
Fene tudja, mi örömet okoz valakinek, hogy éppen ennek a könyvnek az oldalát barmolja szét. Dehát ez is a nyíltság velejárója, hozzá kell szokni...


No comment. Azért én is elolvasom, h. okosodjak.
testing can reveal the presence of errors, but never their absence. - Edsger Dijkstra