ugrás a tartalomhoz

Saját fejlesztésű weboldal értékesítése

janoo · 2014. Már. 23. (V), 12.35
Helló Mindenki!
Ahhoz hogy megértésétek a dolgot, sajnos le kell írnom a teljes helyzetet:( -bocsi

Lassan 3 éve foglalkozok weboldalak fejlesztésével, ebből 1 évet egy cégnél dolgoztam mint webprogramozó. Onnan már eljöttem, de jelenleg is webfejlesztéssel foglalkozok, csak most egy másik cégnek(bedolgozok). Tehát jócskán van már tapasztalatom a webfejlesztésben.

Viszont van az egészben egy nagy problémám. Végzettségemet tekintve én egy szakmunkás vagyok (érettségi nélkül), és a webprogramozást csak hobbi szinten tanultam meg - nincs róla papírom.

El jött az ideje annak, hogy vissza menjek dolgozni az eredeti szakmámba, de mivel nagyon szeretem a webprogramozást, illetve mivel mindig is egy remek mellékjövedelemnek tartottam (ezért is tanultam meg), nem tudom hogy milyen jogi feltételei vannak, hogy magánvállalkozóként árulhassak weboldalakat?

Igazából a saját weboldalaimat szeretném első sorban tovább fejleszteni, és valahogy jövedelemre szert tenni belőlük, de persze ha már a tudásom megvan hozzá (és úgy is ki van váltva a vállalkozóim), akkor miért ne áruljak saját fejlesztésű weboldalakat. De vajon ahhoz feltétlen szükséges a szakirányú végzettség? Mit ír elő pontosan az állam, hogy "nyithassak" egy webstúdiót?

A másik nagy kérdésem ami dettó ide kapcsolódik:

Első sorban előre lefejlesztett "kompakt" weboldalakat szeretnék árusítani. (sajnos sokszor pórul jártam már az "egyedi" weboldal fejlesztésével, mégpedig úgy, hogy a végére annyit variált a megrendelő, hogy vagy 3x írhattam újra a weboldalt, ami így már szinte veszteséges volt)
Ami ennek az előnye, hogy könnyen feltelepíthetem egy szerverre, az egyben a hátránya is, hogy egyszer eladom, a vevő meg 10 különböző weboldal motorjaként használja, de még az is lehet, lesz olyan pofátlan, hogy még el is adja egyszer-kétszer.

Ti ezt hogy oldanátok/oldottátok meg?? saját szerver? és ha betalál egy olyan vevő, aki egyedül lelakja ez egész szervert a látogatottságával?

Előre is köszönet a válaszaitokért!
 
1

Ha vállalkozó vagy, arra kell

Hidvégi Gábor · 2014. Már. 23. (V), 12.54
Ha vállalkozó vagy, arra kell ügyelni, hogy a szoftverfejlesztés ott legyen a tevékenységi körök között (62-vel kezdődnek az ide kapcsolódó ÖVTJ kódszámok), ennyi elég a "webstúdióhoz". Innentől kezdve eladhatod a szoftveredet; én a helyedben olyan szerződést kötnék a leendő ügyfelekkel, ami csak használati jogot ad nekik a programhoz, de a kódot nem adhatják és fejleszthetik tovább.

A személyreszabás valóban nem kifizetődő, csak a gond van vele, a lehető legkevesebbre le kell csökkenteni a lehetőségét.

Saját szerverre akkor lehet szükséged, ha nagyon beindul a bolt, de még talán akkor sem; érdemesebb szerintem találni egy megbízható, rugalmas tárhelyet, és mindenkit odavinni.
2

kb én is

janoo · 2014. Már. 23. (V), 13.28
először is köszi a gyors választ

én is így sejtettem, hogy nem kell hozzá semmi papír sem (végzettség), de nagyon be sem merek menni a hivatalokba, mivel mindig mindenhol mást mondanak - a magyar bürokrácia követhetetlen

azért remélem még mások is megosztják majd velünk tapasztalataikat :)

nagyon jó ez a szerződés ötleted, én is ilyesmire gondoltam, hogy a rendszer azonnal értesítést küld nekem, ha nem a neki kiszabott domainról fut, és azonnal feljelentem az illetőt (nem lesz nehéz belerejteni a rendszerbe, mivel saját magam által átírt Yii-t használok :) )

úgy tervezem a "sablonmotorokat", hogy a megjelenés kb. 70% módosíthatják majd adminról, viszont semmit sem bele fejleszteni, mert akkor amit te is írtál, elszabadul a pokol, és az egészből csak ráfizetés lesz :(

ezek szerint már mások is futottak bele a "saját fejlesztésű" weboldal végtelen variálásába... :D
3

Keress egy könyvelőt, az úgy

Blintux · 2014. Már. 24. (H), 00.31
Keress egy könyvelőt, az úgy is kelleni fog. Ha csak nem akarsz a papírmunkával is foglalatoskodni :)
Ő majd megmondja milyen kódszámok kellenek, és a vállalkozóid kiváltását is elintézi.
Előtte egy ügyfélkapu reget ejts meg (ha még nincs), mert az kelleni fog. Ezt asszem csak személyesen lehet okmányirodában.
Végül kell egy adózási forma. A jelenlegi legolcsóbb a KATA. Ezért havi 50ezer Ft-os adót kell befizetni a NAV_nak, de ez mindent tartalmaz, így ennél több kiadásod nem lesz a vállalkozásra. Ha közben máshol dolgozol főállásban, akkor csak havi 25 ezer lesz az adó.
Van egy-kát bevételi limit amit tartanod kell majd, de ez kezdetben ugy sem fog fenyegetni :)
Nagy vonalakban ennyi, a könyvelő majd úgy is részletesen elmondja.

Kell majd fizetned még ilyen apróságokat mint: iparűzési adó, kamarai tagság díj, könyvelő. - Pár ezer Ft-os kiadások

Végzettség, vagy bármilyen szakmai igazolás nem kell hozzá.
4

Ha könyvelőt választasz,

spapp · 2014. Már. 24. (H), 10.10
Ha könyvelőt választasz, akkor figyelj oda arra, hogy a könyvelő kinek a nevében jár el a te érdekedben. Szóval, ha a te kódoddal belépve vall be, az olyan mintha te tetted volna. Minden felelőség a tiéd! Ez fontos akkor lehet, ha elront valamit. Az adóhatóság ilyenkor rajtad fogja elverni a port. Persze ilyen esetekben se szerződés se számla nincs köztetek. Stb.
5

Könyvelőt, hát ha lehet nem....

janoo · 2014. Már. 24. (H), 10.51
Ha tényleg sikerül belevágnom egy ilyen dologba, akkor az elején biztos kell majd könyvelő. De igazából ezt én mellékjövedelemnek szánom (pl. ezért nem gondolkozok webshop indításában sem, mert túl sok a papírmunka, inkább reklám + ilyenek, ahol hó végén kiállítok egy számlát egy cégnek oszt passz)
Másfelől asszony több mint egy évig dolgozott könyvelőirodába, hátha az Ő tudása elég lenne... másfelől apám is mindig magának csinálta az adóbevallását (épületgépész és otthon magánzóként rajzolt mellékállásban)
--de ezt amjd még meglátom hogy lesz, azért nagyon köszönöm a tanácsokat

az én legfontosabb kérdésem gyakorlatilag az, hogy az állam meg fogja-e kérdezni, hogy én végzett programozó vagyok-e?? mert ez itt az első számú, és egyben legnagyobb buktató, mert akkor nincs is miről beszélni :(
de akkor úgy látszik, ez a dolog nincs végzettséghez kötve

persze majd a hivatalokban is megpróbálok utána járni, de sajnos mint már írtam nem nagyon bízok a bürokráciában, eddig ahányszor rá akartam hagyatkozni, csak rohangáltam a semmiért :( (azt nem tudják, hogy munkanélküliként hol/hogy kaphat az ember TB-t, kb 4 helyre küldtek el tök feleslegesen... röhej:D )

azért mindenféleképp várom a további tanácsokat, szerintem sokan vannak hasonló helyzetben mint én :) (hogy önállósodni szeretnének, csak nem tudják hogyan...)
6

Az állam nem fogja

bamegakapa · 2014. Már. 24. (H), 11.04
Az állam nem fogja megkérdezni, hogy végzett programozó vagy-e. Ellenkező esetben sokunknak kéne otthagynia a pályát :). Bárki alapíthat webstúdiót, akár nagyanyám is, pedig ő a gépet sem tudja bekapcsolni.
7

Hidd el, nem kell végzettség

Hidvégi Gábor · 2014. Már. 24. (H), 11.06
Hidd el, nem kell végzettség egy egyszerű programozáshoz, az ÖVTJ táblázatban ott áll feketén-fehéren. Szerintem könyvelő sem kell, nekem legalábbis nincs, mivel a feladat egyszerű: a beérkezett számlákon lévő számokat össze kell adni, és beírni a megfelelő rubrikába. Az adóhivatal pedig eddig nagyon segítőkész volt abban, hogyan kell kitölteni a bevallást, a 40/424242 számot kell hívni.

Hogyan legyünk katás vállalkozók?
8

akkor király minden

janoo · 2014. Már. 24. (H), 13.51
én ettől a végzettség dologtól tartottam nagyon, de akkor ezzel baj nem lesz :)

igazából nem célom különösebben weboldalakat készíteni, maximum pár kisebbet néha-néha ha megkeresnek...
valószínű hogy inkább legyártok magamnak pár sablon motort, és azt árulom, ha jó, jó, ha nem nem...

de annak nagyon örülök, hogy akkor hivatalosan lesz rá lehetőségem :)

a papír munkától nem tartok, először biztos konzultálni fogok majd egy könyvelővel is, de szerintem majd magamnak csinálgatom

egyébként a NAV honlapjáról letölthető egy java progi, amivel ki lehet tölteni a nyomtatványokat, és persze szól ha hülyeséget írnál be valahova!!!
ajánlom mindenkinek, nagyon jó cucc, asszony is mindig azt használja ilyen dolgokhoz ;)
9

Ha mellélállásban szeretnéd

mahoo · 2014. Már. 24. (H), 20.44
Ha mellélállásban szeretnéd csinálni, tehát van bejelentett munkahelyed, akkor sztem a KATA is elég neked, ahhoz pedig még könyvelő sem kell.