ugrás a tartalomhoz

Webfejlesztőnek mit kell tudnia?

crononsoftware · 2014. Ápr. 16. (Sze), 18.28
Webfejlesztő/sitebuilder állást szeretnék találni.
Rendelkezem HTML, CSS, Javascript, Jquery, MySql, Php, és egy kevés Bootstrap ismeretekkel.
Ezen kívül még mit célszerű megtanulni?
Mit kérnek egy állásinterjún, ha tesztet vagy próbafeladatot kell írni?
Referencia munkáim (http://darvalicstibor.hu/ , http://relaxbirodalom.hu/) megütik-a a szintet, vagy még tanulnom kell?
Mennyire legyen "trendi" egy honlap?
Igaz, hogy a sitebuild önmagában már kevés, hiszen egy jó honlapot mindenki tud szerkeszteni, mondjuk WIX-el?
Köszönöm előre is a válaszokat!
 
1

Kezdésnek jó ez a szint, amit

Hidvégi Gábor · 2014. Ápr. 16. (Sze), 20.25
Kezdésnek jó ez a szint, amit hozol, de persze rengeteget kell még tanulnod. Amit javasolnék, hogy a honlapodat készítsd el jQuery nélkül, hogy jobban megismerd a böngészők lelkivilágát. Ha ez megvan, akkor pedig szabadulj meg a "if(badBrowser){" résztől, azaz csináld meg az oldalad úgy, hogy IE7-ben legfeljebb három pixel eltéréssel nézzen úgy ki, mint a legújabb Chrome-ban (könnyítés: a lekerekített sarkokat és az árnyékokat ne számítsuk ide, de legfeljebb három IE hack segítségével). Nem azért, mintha olyan sokan néznék régi böngészőben az oldalakat, inkább azért, hogy hozzászokj az szoftverek eltéréseihez, ahhoz, hogy az egyik így, a másik pedig amúgy értelmezi a szabványt.

Igaz, hogy a sitebuild önmagában már kevés, hiszen egy jó honlapot mindenki tud szerkeszteni, mondjuk WIX-el?
Nem igaz, ez egy elég nagy tudást és sok gyakorlatot igénylő szakma, persze programokkal össze lehet dobni működő weboldalakat, de site-okat egyelőre csak kézzel lehet elkészíteni.
2

hát, igen...

crononsoftware · 2014. Ápr. 16. (Sze), 21.25
Köszi, nagyon jó dolgokat írsz.
Egy fejvadász ismerősöm mondta,hogy egy honlap készítése ma már "user szintű" dolog, amit mondjuk a Wix-el össze lehet dobni egy óra alatt. Én már akkor nem értettem vele egyet, hiszen akkor hol van még a PHP, MySql, stb. része a dolognak, nem?
Persze sokat lehet tanulni a templatekből, ez tény.
Azt is mondta, hogy a sitebuilder, mint olyan, kihalófélben van, és egyre inkább webfejlesztőket keresnek, akik front, ill. backend téren is bevethetőek.
A többi kérdésről mi a véleményed?
3

A sitebuild-be pár év alatt

Hidvégi Gábor · 2014. Ápr. 16. (Sze), 21.48
A sitebuild-be pár év alatt bele lehet tanulni, ráadásul ma már egyre kevesebb probléma van a böngészők közti eltéréssel, de azért vannak mindig meglepetések. Ha ebben kiművelted magad, és érdekel, tovább lehet lépni a backend felé, mert utána a sitebuild-tudás szintentartása nem fog annyi energiát igényelni.

A többi kérdésre nem véletlenül nem válaszoltam, de akkor most megpróbálok (szubjektív):
- én a saját kód híve vagyok, semmilyen keretrendszer (jQuery, Bootstrap) használatát első körben nem ajánlom, csak akkor, amikor már az alaptudásod biztos: amiatt, hogy ha bármilyen hiba merül fel, tudd, hogy miért is történt (tegyük fel, hogy a jQuery.css függvénye bugos, meg tudod-e máshogyan is oldani a problémát?)
- nem tudom, mit kérnek egy interjún, mert szerencsére tizenkét éve nem kellett mennem ilyenre
- a trendiséggel nem foglalkozom, nekem az az elvem, hogy minél több ember (és kereső) el tudja érni az oldalon lévő információt (hozzá kell tennem, hogy dizájnt soha nem készítettem, az mindig más feladata volt), a kulcsszó: diszkrét javascript
4

Honlap készítése "user

bamegakapa · 2014. Ápr. 16. (Sze), 22.38
Honlap készítése "user szintű" dolog :). Persze vannak olyan igények, amiket a Wix és társai kielégítenek, de ezek pont nem azok az igények, amikből jellemzően az értékes megrendelések születnek.
5

Szerény véleményem szerint

kuka · 2014. Ápr. 17. (Cs), 09.29
Szerény véleményem szerint így már eladható volnál. De azért még volna mivel növelni az áradat. Például ideje volna átállni HTML5-re. Legalább a saját oldaladon, hogy megmutasd, lépést tartasz a technológia fejlődésével. (Ugyanott a W3C validator által jelzett 39 hibát is lehetne csökkenteni.) Jó, hogy a saját oldalad responsive, de esetleg jól jöhetne valami ami szélesebb képernyőt is megfekszik, azaz nincs 910 pixelbe zsúfolva.

A legtöbb ember ki tudná festeni egymaga a lakását. Mégis a minőségi vagy a nagy méretű munkákhoz inkább megfizetik a szakembert, mert szebben és gyorsabban dolgozik. Illetve nagyobb a valószínűsége, hogy nem kezd pár hét után vedleni. Aki ezt fel bírja fogni, az alkalmazni fog egy szakembert, aki nem, azzal nem kell törődni.
6

HTML5

crononsoftware · 2014. Ápr. 17. (Cs), 17.55
Igazad van neked is!
A következő honlapom már HTML5-ben készül majd.:-)
Azért kíváncsi volnék egy sitebuilder/webfejlesztő állásinterjún miket kérnek, amikor mondjuk tesztet kell írni gép mellett.
Egyszer voltam, az első fordulón egy XHTML oldalon kellett megkeresni az eléggé rafkós módon elrejtett hibákat. Papíron persze. Nem is jutottam tovább...:-)
Állítólag vannak olyan helyek, ahol papíron kell kódolni a Javascriptet, PHP-t, stb., és nem lehet (!) gépet használni.
Tapasztalatok? Mire mennek inkább? Kideríteni mit nem tudok, vagy hogy mit igen....
7

Egy ilyenem nekem is volt.

csabessz47 · 2014. Ápr. 18. (P), 08.42
Egy ilyenem nekem is volt.
PHP kódrészletben hibákat kellett keresni papíron, utána egy kis szösszenetet megírni - szintén papíron.
Elég bizarr, nekem nagyon furcsa volt :)
Aztán C++ függvény optimalizálás. Mármint olyan szinten, hogy jól teszi a dolgát, de milyen hibákat, hibalehetőségeket látok. Egészen az aprótól a nagyobbakig. Apróbb pl hogy nem volt komment - még rendes neve sem - így bogarászni kellett, hogy vajon mit is csinál, ami értékes idő...

Eddigi tapasztalataim alapján minden technológiába belekérdeznek, amit használnak.
Egyik biztos pont a verziókövetés, azt mindenkinek ismernie kell.
Minél több, annál jobb. SVN, GIT.
Ha a Mercurialt is megemlíted már plusz pont - volt nálam.

Frontendes interjúk részleteiről nem tudok írni, mert én backendes lettem nemrég - előtte meg minőségügyi mérnök voltam és csak hobbiként űztem az ipart.

Viszont a legfontosabbak szerintem az emberi tulajdonságok. Ne lássanak téged problémának, legyél nyitott, nyugodt, ne stresszelj.
Plusz persze ne hazudj - merd azt mondani, hogy "MÉG nem ismerem, de utánanézek", mert 1-2 keresztkérdéssel úgyis rájönnek, és aztán már buktad is az egészet.
Az őszinte embereket mindenki szereti.

Aztán meg úgyis "kinevelnek" hogy mindent tudj :)

Nagyobb cégeknél más lehet a helyzet, ott sajnos a személyiség nem számít, az csak marketinges/hr-es hülyeség.