ugrás a tartalomhoz

Archívum - Ápr 2007 - Fórum téma

április 23

3 táblás "móka"

EL Tebe · 2007. Ápr. 22. (V), 22.15
Egy téma - sokadszorra - de most általánosan..

adott 2 tábla 1 "kapcsoló" táblával amiben mást nem, csak 2 id-t tárolok soronként: elem_id és kategoria_id

- elemek tábla
- kapcsoló tábla
- kategóriák tábla

Már sikerült megoldani a lekérdezést:

SELECT elemek.*, kategóriák.* FROM elemek, kategoriák, kapcsoló WHERE elemek.elem_id=kapcsolo.elem_id AND kapcsolo.kategoria_id=kategóriák.kategoria_id ORDER BY elem_id

Csakhogy ennek az eredménye ez:

kategória1-elem1
kategória1-elem2
kategória1-elem3
kategória1-elem4
kategória2-elem1
kategória2-elem2
kategória2-elem3

Nekem pedig valami ilyesmi kéne, ráadásul az elemekre egy limit 3:

kategória1
elem1
elem2
elem3
kategória2
elem1
elem2
elem3

Nézegettem subquery-s megoldást, de valahogy nagyon nem volt szimpi, ráadásul korábbi mysql-en nem is müxik.

Az nagyon randa megoldás, hogy a php-s feldolgozásnál a ciklusba bepakolok még egy query-t?

Érzem, hogy nagyon közel vagyok a megoldáshoz, de valahogy az a kicsi még hiányzik... :)
Köszi!

Tebe

Csak popupban nyílhasson meg az oldalam

pws22 · 2007. Ápr. 22. (V), 19.46
Sziasztok !

Lenne mégegykérdésem . Nos van egy chat-em . És poup ablakba nyílik meg . Nos van egy script , ami megnyitja új ablakba az egészet. Nos ez eddig oké. Azt ,hogyan lehet kitiltani ,hogy az eredeti forrást ne lehessen elérni ,csak úgy ,hogyha poup-ba lehessen nézini ?

Kicsit pontosabban :) :
Tehát van egy chat ami új ablakba nyilik ki . A megnyitási URL-je http://www.akarmi.hu/chat/index.php . És ha az általam megadott poup-ba nézi akkor láthatja , de ha a főböngészőben nézi ezt : http://www.akarmi.hu/chat/index.php akkor azt meglehet csinálni hogy ezt írja ki ,hogy "Helytelen megnyitás" vagy akármi :)

Előrre is köszönöm a segítséget !

Üdv , pws22

Vizuális megerősítés ...

pws22 · 2007. Ápr. 22. (V), 19.01
Sziasztok !

Lenne egy kérdésem. Csináltam egy regisztrációs lapot. És oda szeretnék berakni vizuális megerősítést . És azt ,hogyan lehetne megcsinálni ? Valaki kérem segítsen , köszönöm előrre is :)

A mezők egy részének cserélése

cs.m · 2007. Ápr. 22. (V), 14.11
Helló!

Készítek egy online telefonkönyvet, mely 4 oszlopból fog állni: vezetéknév (vnev), keresztnév (knev), utca és házszám (cim), valamint a telefonszám (szam).
Mivel az adatokat nem én gyűjtöttem be, nincs kizárva (sőt, elég valószínű), hogy vannak benne hibák. Jelen esetben arról lenne szó, hogy pl. egyik utcanév minden esetben rosszul van beírva (pl. József Attila helyett Jószef Attila, vagy vmi hasonló jellegű), és ezt jó lenne egy-két kattintással összehozni, magyarul ugye egy UPDATE paranccsal. Viszont azt nem tudom megoldani (habár lehet, hogy van rá egyszerű megoldás), hogy úgy kicseréljek egyes karaktereket az adott mezőkben, hogy ez ne érintse a házszámozást, ami szintén a 'cim' oszlopban van.
Tudna-e valaki nekem erre egy jó SQL-parancsot írni?

Köszönöm előre is!

üdv
Cs.M.

include() függvény gond

Somnus · 2007. Ápr. 22. (V), 13.00
-

április 21

A közösségi oldalakon hogyan küldenek egymásnak leveleket tagok ?

todwardus · 2007. Ápr. 21. (Szo), 21.26
Hello, szia, üdv mindenkinek!
belevágnék a közepébe..."A közösségi oldalakon hogyan küldenek egymásnak leveleket tagok ?" szerintem a cím magáért beszél.. bár nem vagyok profi programozó...több megoldáson gondolkodtam...
1. Valaki azt ajánlotta, hogy csináljak mysql-be egy táblát és olyan mezőket mint címzett-feladó-időpont-stb
és a címzettet indexelem... ha valaki megnézi a leveleit akkor lekérdezi azokat a sorokat ahol a ő a címzett...
Ez azzal járna, hogy több tízmillió sorból álló táblákat kapnék. Az egyik kérdésem az ...hogy ekkora méretü táblából is azonnal(lassulás nélkül) ki lehet-e olvasi az indexelt mezőket? ...mert ha igen...akkor nem zavarna hogy mekkora táblákkal dolgozom...
2. A másik az lenne, hogy külön mappája és adatbázisa legyen minden tagnak...(amit elég jól sikerült megcsinálnom..de ide nem férne el se a magyarázat..se a kód)
Itt meg az a probléma, hogy a szerver vinyóját igencsak leterheli, ha különböző helyekről akarnak fájlokat megnyitni(!)(adatokat kiolvasni, feldolgozni stb...)

Ha van ötletetek...vagy tudjátok hogyan csinálják a "nagyok" akkor kérlek osszátok meg velem...

Köszi

Todd

Web alapu file manager

mukka · 2007. Ápr. 21. (Szo), 12.16
Hali!

Amire szuksegem lenne, az egy olyan webes filemanager, ami:
-filefel/letolteseket tudja kezelni
-rendelkezzen valamilyen adminnal, amiben az admin letrehozhat ujabb felhasznalokat, minimal jogosultsaggal(sajat konyvtarat lathatja).
-Perl alapu legyen (php nem jo)
-ne 'agyuval verebre' meretu legyen :)

Ha van valakinek bevalt programja, akkor elore is.
Megirni se nagy kunszt, de ilyen biztos van mar a fenti kriteriumokkal, csak gugliban talaltaknak mindig volt valami kis hibajuk/hianyossaguk.

Kosz

Google Analytics hogyan használható?

Tomtee · 2007. Ápr. 21. (Szo), 10.11
Sziasztok! Egy olyan kérésem/kérdésem lenne, hogy valaki adna egy magyar linket, vagy írna egy rövid magyar útmutatót, hogy hogyan tudo lépésről-lépésre használni a google analyticset? Sajnos nem beszélek angolul, viszont ingyen tárhelyen van honlapom, ahol nem kszül normális statisztika, és ezért szeretném az analyticset használni.
Előre is kösz!

április 20

www.art-work.hu közösségi képmegosztó

mudlee · 2007. Ápr. 20. (P), 20.35
Üdv!
Szakdolgozatomként készítettem el az oldalt, a lehetőségekhez és tudásomhoz mérten:)
Várnék rá véleményeket, mind design, mind megjelenítés és minden egyéb más szempontjából.
Ha van valakinek plusz ötlete, azt is várom.
Ha valakinek esetleg tetszik, regisztráljon, töltsön fel képet, szavazzon, stb:)

Multiuser webalkalmazás és az egyidejű adatbázis műveltetés.

s_volenszki · 2007. Ápr. 20. (P), 20.08
Sziasztok!

A címben már említett témát szeretném kivesézni, azaz többfelhasználós rendszerek adatbázis kezelése azonos időben. Foglalkoztam már többször ezzel a témával, és valójában már van egy eljárás, ami alapján figyel az adatbázis műveltető rutinom a módosításra kerülő rekord állapotára, de mégis, ki hogyan élte meg az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket?

Csak azért hogy nyílt lapokkal játsszak elmondom én hogyan csináltam meg.
Ja! és nem ér hangosan nevetni! ;)

Egy teljesen egyszerű termék és darabszám adatbázisról van szó, amit az üzletkötők mobil internettel elérnek, így a nap bármelyik pillanatában friss raktári információval rendelkeznek.

Alapvetően az adatbázis műveletek tekintetében kizárólag a készlet csökkentés, és a készlet növelésnek van jelentősége, mert ugye:

Azonos időben módosításra meghívott rekordok közül az lesz a végleges, amelyiket majd időben később mentik.

Az első megoldásom nem volt túlságosan hosszú életű:

Adtam minden rekordnak egy állapotjelzőt, amelynek az értéke ha 0 akkor módosítható, ha 1 akkor éppen meg van nyitva módosításra. Amikor a kiválasztottam a rekordot, állapotjelző egyre vált, amikor a módosítás lezajlik (OK) vagy direkt módon meg van szakítva (Mégsem) akkor visszavált 0-ra. Ez baró volt, addig, amíg egy elegáns mozdulattal be nem zárták a folyamatot végrehajtó ablakot. Meg aztán volt olyan is, hogy éppen nyitva maradt az ablakocska néhány órára, és ugye akkor mindenki más vár az információra.

Az ablak bezárást, kezeltem egy AJAX kéréssel, ami az onUnload eseményre fut le, de voltak problémák az ignore_user_abort ellenére is. Sokszor maradt a rekord foglalt.

Ekkor kitaláltam a második megoldást:

Nem 0 és 1 állapotjelzőt használtam a rekord foglaltságának jelöléséhez, hanem időbélyeget, amit összehangoltam a végrehajtó ablakban egy timeout rutinnal. Pl.: a rekord kiolvasásakor az állapotjelzőt a (most+5perc) időbélyegre állítom, és az ablaknak adok egy 5perces timeoutot.