Archívum - Feb 2007 - Fórum téma
február 5
CSS liquid design vagy any-size design
Melyik az ajánlott technika az olyan webdesign kialakítására, ami jól néz ki akármilyen felbontásban és fontméretben?
Most ebben a témában kerestem sokat, de még nem találtam pontos választ.
Többféle felépítéssel is találkoztam, nem tudom eldönteni, melyik lehet a legjobb választás.
1. Van ez a Weblabor-féle kialakítás, amikor 800×600-ra van optimalizálva az oldal, nagyobb felbontásban pedig a böngészőablak közepére kerül az oldal. Ha növeljük a fontméretet, akkor a betűk a helyükön maradnak, nem mennek át a szomszéd konténerbe. A fontméret növeléskor nem változik a teljes oldal szélessége. Ilyen az Index vagy a BBC kialakítása is, ezzel nekem az a bajom, hogy nagyobb felbontásban csomó üres terület marad a böngészőben, nem azért használok nagy felbontást, hogy kicsi területem legyen.
2. A Yahoo oldalán ha elkezdem növelni a betűméretet (Firefoxban látszik ez inkább, mert ott jó nagy betűket lehet csinálni), akkor az egész oldal szerkezete, a szélessége is nőni fog a fontmérettel együtt, mintha az egészet zoomolnám. Ez akkor van, ha mindenhol em vagy % a mértékegység, nem pedig px. Itt van egy ugyanilyen viselkedésű CSS layout: One true layout
Zoom layout
3. Aztán van olyan elrendezés, ahol az oldal olyan széles, amekorra a böngészőablak, (width: 100%) és a fontméret növelésekor a szövegek szépen bennmaradnak a saját konténerükben. Ez hasonló mint az első pontban leírt, csak itt feljes szélességű az oldal. Itt van példa: One true layout demo, ha %-ban van megadva az oszlopszélesség
Vagy Google kereső és GMail is ilyen, a tartalom a teljes ablakot elfoglalja.
Most ebben a témában kerestem sokat, de még nem találtam pontos választ.
Többféle felépítéssel is találkoztam, nem tudom eldönteni, melyik lehet a legjobb választás.
1. Van ez a Weblabor-féle kialakítás, amikor 800×600-ra van optimalizálva az oldal, nagyobb felbontásban pedig a böngészőablak közepére kerül az oldal. Ha növeljük a fontméretet, akkor a betűk a helyükön maradnak, nem mennek át a szomszéd konténerbe. A fontméret növeléskor nem változik a teljes oldal szélessége. Ilyen az Index vagy a BBC kialakítása is, ezzel nekem az a bajom, hogy nagyobb felbontásban csomó üres terület marad a böngészőben, nem azért használok nagy felbontást, hogy kicsi területem legyen.
2. A Yahoo oldalán ha elkezdem növelni a betűméretet (Firefoxban látszik ez inkább, mert ott jó nagy betűket lehet csinálni), akkor az egész oldal szerkezete, a szélessége is nőni fog a fontmérettel együtt, mintha az egészet zoomolnám. Ez akkor van, ha mindenhol em vagy % a mértékegység, nem pedig px. Itt van egy ugyanilyen viselkedésű CSS layout: One true layout
Zoom layout
3. Aztán van olyan elrendezés, ahol az oldal olyan széles, amekorra a böngészőablak, (width: 100%) és a fontméret növelésekor a szövegek szépen bennmaradnak a saját konténerükben. Ez hasonló mint az első pontban leírt, csak itt feljes szélességű az oldal. Itt van példa: One true layout demo, ha %-ban van megadva az oszlopszélesség
Vagy Google kereső és GMail is ilyen, a tartalom a teljes ablakot elfoglalja.
február 4
Cookie tartalmának kinyerése már az első látogatásnál.
Sziasztok!
Volt itt egy téma amiben meg említette valaki hogy van kerülő út.
Hogy valahogyan kilehet nyerni már az első oldalnál a kiküldött cookie tartamát.
De nem találom a linket, mikor olvastam a hozzászólást meg nem követtem a linket. :-(
köszi rand
■ Volt itt egy téma amiben meg említette valaki hogy van kerülő út.
Hogy valahogyan kilehet nyerni már az első oldalnál a kiküldött cookie tartamát.
De nem találom a linket, mikor olvastam a hozzászólást meg nem követtem a linket. :-(
köszi rand
utf8 VS iso probléma új szerverre költözésnél
Üdvözletem
Egy hasonló portálon már feltettem kérdésem, de sajnos eddig nem tudtak segíteni, nekem pedig égető lenne...
A régi szerver, ahol eddig voltak weboldalaim, hu-iso-ra volt beállítva, a mysql, phpmyadmin, illetve maguk a honlapok is.
Problémám az, hogy egy új szerverre költözöm, ahol nincs a mysql-ben iso lehetőség, csak utf8. Most azt próbálom elérni, hogy ne kelljen a weboldalaimat átszerkeszteni, mert nagyon nagy macera lenne. Elolvastam több témát erről és kipróbáltam a nagyrészét, de nem sikerült megoldanom.
Az új szerveren a következő lehetőségek vannak a phpmyadmin-ban:
MySQL karakterkészlet: UTF-8 Unicode (adott, nem lehet változtatni)
MySQL kapcsolat egyeztetés:
- latin2_hungarian_ci
- utf8_general_ci
Táblák alapból swedish-re vannak állítva, de lehetőség van utf, illetve latin2 egybevetésre is.
Addig-addig próbálkoztam, amíg a következőket értem el: ha űrlaprról küldök szöveget, azt kalaposan menti (honlapon megjelenítva normál lesz), de ha phpmyadmin-ba viszek fel új sort, az kérdőjelekkel jön le.
Amit el szeretnék érni: űrlapról felküldve is normál Ő és Ű betűket mentsen, illetve phpmyadmin-ba beírva ne kérdőjel jöjjön le. Meg lehet oldani anélkül, hogy az összes weboldalt átszerkeszteném UTF szabványra?
Köszönöm előre is a segítséget!
■ Egy hasonló portálon már feltettem kérdésem, de sajnos eddig nem tudtak segíteni, nekem pedig égető lenne...
A régi szerver, ahol eddig voltak weboldalaim, hu-iso-ra volt beállítva, a mysql, phpmyadmin, illetve maguk a honlapok is.
Problémám az, hogy egy új szerverre költözöm, ahol nincs a mysql-ben iso lehetőség, csak utf8. Most azt próbálom elérni, hogy ne kelljen a weboldalaimat átszerkeszteni, mert nagyon nagy macera lenne. Elolvastam több témát erről és kipróbáltam a nagyrészét, de nem sikerült megoldanom.
Az új szerveren a következő lehetőségek vannak a phpmyadmin-ban:
MySQL karakterkészlet: UTF-8 Unicode (adott, nem lehet változtatni)
MySQL kapcsolat egyeztetés:
- latin2_hungarian_ci
- utf8_general_ci
Táblák alapból swedish-re vannak állítva, de lehetőség van utf, illetve latin2 egybevetésre is.
Addig-addig próbálkoztam, amíg a következőket értem el: ha űrlaprról küldök szöveget, azt kalaposan menti (honlapon megjelenítva normál lesz), de ha phpmyadmin-ba viszek fel új sort, az kérdőjelekkel jön le.
Amit el szeretnék érni: űrlapról felküldve is normál Ő és Ű betűket mentsen, illetve phpmyadmin-ba beírva ne kérdőjel jöjjön le. Meg lehet oldani anélkül, hogy az összes weboldalt átszerkeszteném UTF szabványra?
Köszönöm előre is a segítséget!
Eladó portál, hogy, mennyiért, hogyan?
Az a helyzet adódott, egy tragédia miatt, hogy pénzhez kellene jutnom valamilyen módon. A lényeg, hogy van egy 2003 óta jól működő portálom, napi 1000, nyári hónapokban 1400+ látogatóval. A portálhoz tartozik 4db domain, és egy "jól" megírt engine. Mennyiért lehetne megválni egy ilyen oldaltól, van értelme, szoktak ilyet csinálni, hol lehet eladni, meghírdetni? A címe http://codenamegta.hu . Gondolom számítanak valamennyire a további domainek, hátha valaki arra használná, hogy több látogatót vonzon saját weboldalára. Tehát összesítve: codenamegta.hu, grandtheftauto.hu, vicecitystories.hu, libertycitystories.hu. Válaszokat nagyon köszönöm!!
■ február 3
Több változó az url-ben
Üdv mesterek!
A következő problémával fordulok hozzátok:
Már jó ideje keresem a megoldást arra hogy hogyan tudom a swich-get megoldásomat ami jelenleg 1 változós (azaz csak ennyit tud ?változó=érték)
én pedíg azt szeretném ha a swich get ismerne több válzozót is, hogy így nézzen ki : ?válozó=érték&válozó2=érték2
Remélem érthető a kérdésem :)
Ha esetleg nem az, megfogalmazom jobban. Előre is köszönöm az építő jellegű válaszotokat.
■ A következő problémával fordulok hozzátok:
Már jó ideje keresem a megoldást arra hogy hogyan tudom a swich-get megoldásomat ami jelenleg 1 változós (azaz csak ennyit tud ?változó=érték)
én pedíg azt szeretném ha a swich get ismerne több válzozót is, hogy így nézzen ki : ?válozó=érték&válozó2=érték2
Remélem érthető a kérdésem :)
Ha esetleg nem az, megfogalmazom jobban. Előre is köszönöm az építő jellegű válaszotokat.
MediaWiki keresőmotor
Üdv!
Tuti én vagyok vaksi.
MediaWikihez keresek Firefox beépülő keresőmotor plug-int de sehol nem látom az oldalán.
Segítsetek:)
■ Tuti én vagyok vaksi.
MediaWikihez keresek Firefox beépülő keresőmotor plug-int de sehol nem látom az oldalán.
Segítsetek:)
Hogy müködik egy css galléria oldal
A kérdésem: hogy müködik egy site, mint és milyen megoldások vannak automatizálásra?
A site: http://cssvault.com
A következö modulokat találtam meg:
- szavazó modul
- hozzászólások modul (avatar-okkal)
- contact modul
- siteok hozzaadasa modul
- rss csatorna
- arhívum
- keresömotor modul
- taq cloud-ja modul
- statisztika modul
Kérdéseim:
- az admin panel-be, milyen modulok kellenenek?
- a site-ok hozzáadására van-e valamilyen php progi, ami egy site-ot
lefényképez; a site-ok hozzáadására mi a legjobb megoldás?
- hogy kéne müködjön az avatar-ok hozzadása?
A php progi a favicon-t teszi be, miután valaki hozzászolt egy weboldalhoz? Erre létezik már megoldás, ami az ico-t jpg-be konvertálja?
- a szavazást, hogy lehetne limitalni php-ból, hogy egy felhasználó csak egyszer szavazhasson?
- létezik erre már egy ilyen open-source megoldás vagy framework?
Vélemenyeteket nagyra értékelem
■ A site: http://cssvault.com
A következö modulokat találtam meg:
- szavazó modul
- hozzászólások modul (avatar-okkal)
- contact modul
- siteok hozzaadasa modul
- rss csatorna
- arhívum
- keresömotor modul
- taq cloud-ja modul
- statisztika modul
Kérdéseim:
- az admin panel-be, milyen modulok kellenenek?
- a site-ok hozzáadására van-e valamilyen php progi, ami egy site-ot
lefényképez; a site-ok hozzáadására mi a legjobb megoldás?
- hogy kéne müködjön az avatar-ok hozzadása?
A php progi a favicon-t teszi be, miután valaki hozzászolt egy weboldalhoz? Erre létezik már megoldás, ami az ico-t jpg-be konvertálja?
- a szavazást, hogy lehetne limitalni php-ból, hogy egy felhasználó csak egyszer szavazhasson?
- létezik erre már egy ilyen open-source megoldás vagy framework?
Vélemenyeteket nagyra értékelem
február 2
777-es jog ftp szerveren
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,hátha tudja valaki,hogyan tudnék
777-es jogot ( írás-futtatás) beállítani a honlapom ftp kiszolgálóján.Win-ben a wincmd-vel megy,de áttértem Linux UHU-ra és itt nem sikerül,hibát generál."Nem támogatott művelet!" Gnome commander-rel próbálkoztam.
A PHP fileműveleteinek végrehajtásához kell ilyen beállítás.( pl.számláló.txt írás)
■ Szeretném megkérdezni,hátha tudja valaki,hogyan tudnék
777-es jogot ( írás-futtatás) beállítani a honlapom ftp kiszolgálóján.Win-ben a wincmd-vel megy,de áttértem Linux UHU-ra és itt nem sikerül,hibát generál."Nem támogatott művelet!" Gnome commander-rel próbálkoztam.
A PHP fileműveleteinek végrehajtásához kell ilyen beállítás.( pl.számláló.txt írás)
insertbefore IE alatt nem működik
function insertElem(elem, tartalom, elemId) {
var csomopont = document.getElementById('fooldal');
var beszur = document.createElement(elem);
beszur.innerHTML = tartalom;
csomopont.parentNode.insertBefore(beszur,csomopont);
beszur.id = elemId;
}
var csomopont = document.getElementById('fooldal');
var beszur = document.createElement(elem);
beszur.innerHTML = tartalom;
csomopont.parentNode.insertBefore(beszur,csomopont);
beszur.id = elemId;
}
Üdv!
Ez a kód firefox alatt működik, de ie alatt nem. Egy új divet szúr be a body és az alatta meglévő div közé. Miért nem megy ie alatt?
Köszi!
IEben látszó div Firefoxban nem
Üdv!
Van egy divem ami IEben látszik és firefoxban nem, holott ahogy olvastam ráadásul pont fordítva kellene, hogy legyen.
Ezt a CSS-t használom hozzá:Mit rontottam el?
■ Van egy divem ami IEben látszik és firefoxban nem, holott ahogy olvastam ráadásul pont fordítva kellene, hogy legyen.
Ezt a CSS-t használom hozzá:
.menus {
float: left;
width: 200px;
min-height: 100%;
height: auto
}
.menus .gombok {
float: botton;
bottom: 0;
text-align: center;
}