Archívum - Már 7, 2013 - Fórum téma
Blogok, szakmai oldalak
Sziasztok!
Eddig csak pár szakmai oldalt követtem figyelemmel,
de most megjött a kedvem a blog olvasáshoz is.
Tudnátok jó blogokat és szakmai oldalakat ajánlani a következő
téma körökben:
php, java, css, html5, as3, javascript, jquery.
Előre is köszi: L.A.
■ Eddig csak pár szakmai oldalt követtem figyelemmel,
de most megjött a kedvem a blog olvasáshoz is.
Tudnátok jó blogokat és szakmai oldalakat ajánlani a következő
téma körökben:
php, java, css, html5, as3, javascript, jquery.
Előre is köszi: L.A.
mysql: ha egy mezőbe több értéket kell tároni, és gyorsan kell tudni keresni
Lesz egy nagy terhelésű, sok ügyfelet kezelő rendszer.
Van egy olyan gondom, hogy az ügyfelekről van olyan tulajdonság, ami nem csak egy értéket vehet fel mint mondjuk a szemszín esetén, hanem többet is.
Pl. egy ügyfélnek több féle hobbija is lehet.
Most így terveztem (természetesen ettől összetettem a dolog, de próbáltam lecsupaszítani a szerkezetet most)A fenti kereséssel azt szeretném megtudni, hogy mely ügyfeleknek van 1-es, 2-es, vagy 3-mas hobbijuk (futás, úszás, tenisz).
Ennek hatására ha az id=1-es usernek két hobbija van (úszás, futás), akkor két rekordot kapunk az ügyfélből, mivel az összekapcsolás alapján két rekord keletkezik.
Ezt egy group_by-al el tudom tüntetni ezt, de nem vagyok biztos, hogy ez a legjobb megoldás, mivel több millió ügyfél esetén nem biztos jó a group_by.Nem lenne ettől jobb megoldás? A legszebb az lenne ha egy SET mezőt tudnék használni, de mivel a valóságban végtelen számú hobbi lehet, és az folyamatosan bővül, ezért ez nem megoldás.
Előre is köszönöm a segítséget.
Zoli
■ Van egy olyan gondom, hogy az ügyfelekről van olyan tulajdonság, ami nem csak egy értéket vehet fel mint mondjuk a szemszín esetén, hanem többet is.
Pl. egy ügyfélnek több féle hobbija is lehet.
Most így terveztem (természetesen ettől összetettem a dolog, de próbáltam lecsupaszítani a szerkezetet most)
create table user(
id integer ,
nev varchar(100),
eletkor integer
);
create table user_hobbik(
user_id integer,
hobbi_id varchar(100)
);
create table user_hobbik(
user_id integer,
hobbi_nev varchar(100)
);
select u.*, h.* from user AS `u`
LEFT JOIN user_hobbik AS `h` ON `u`.`id`=`h`.`user_id`
where `user_hobbik`.`hobbi_id` in (1,2,3);
Ennek hatására ha az id=1-es usernek két hobbija van (úszás, futás), akkor két rekordot kapunk az ügyfélből, mivel az összekapcsolás alapján két rekord keletkezik.
Ezt egy group_by-al el tudom tüntetni ezt, de nem vagyok biztos, hogy ez a legjobb megoldás, mivel több millió ügyfél esetén nem biztos jó a group_by.
select u.*, h.*, group_concat (`h`.`hobbi_id`,’,’) from user AS `u`
LEFT JOIN user_hobbik AS `h` ON `u`.`id`=`h`.`user_id`
where `user_hobbik`.`hobbi_id` in (1,2,3)
GROUP BY (`user`.`user_id`);
Előre is köszönöm a segítséget.
Zoli
CSS formázás / pozicionálás
Sziasztok!
Az alábbi problémával fordulnék hozzátok: ismerkedési fázisban vagyok a CSS-vel, Jqueryvel. A tervem az volt, hogy létrehozzak egy formulát, ami beúszik a képernyőre, kitöltik, elküldik stb. Találtam néhány segédanyagot/tutorialt, s ezek alapján elkezdtem a sajátomat kialakítani. (természetesen a szerző engedélyezte a módosítást)
Már szinte tökéletes lett a dolog 2 dolgot leszámítva:
1. A "lenyitó" kép folyton lecsúszik a beúszás közben
2. beúszás közben a szöveg széttörik.
A 2. probléma a kisebbik, akár még látványosnak is nevezhetném és kevésbé zavaró. Az elsővel viszont nem tudok mit kezdeni.
Mivel nem tudom, hogy a HTML részen van "rossz helyen" valamelyik div, vagy csak simán a CSSben bénázok, így az átláthatóság kedvéért betettem az egészet a jsfiddle-re. (mail.php nincs, de az nem is számít jelenleg) http://jsfiddle.net/cactuska/sMnYP/
Tudnátok abban segíteni, hogy mit kéne változtatnom, hogy a kép is becsússzon a formulával együtt, ne pedig letolódjon az aljára?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.
■ Az alábbi problémával fordulnék hozzátok: ismerkedési fázisban vagyok a CSS-vel, Jqueryvel. A tervem az volt, hogy létrehozzak egy formulát, ami beúszik a képernyőre, kitöltik, elküldik stb. Találtam néhány segédanyagot/tutorialt, s ezek alapján elkezdtem a sajátomat kialakítani. (természetesen a szerző engedélyezte a módosítást)
Már szinte tökéletes lett a dolog 2 dolgot leszámítva:
1. A "lenyitó" kép folyton lecsúszik a beúszás közben
2. beúszás közben a szöveg széttörik.
A 2. probléma a kisebbik, akár még látványosnak is nevezhetném és kevésbé zavaró. Az elsővel viszont nem tudok mit kezdeni.
Mivel nem tudom, hogy a HTML részen van "rossz helyen" valamelyik div, vagy csak simán a CSSben bénázok, így az átláthatóság kedvéért betettem az egészet a jsfiddle-re. (mail.php nincs, de az nem is számít jelenleg) http://jsfiddle.net/cactuska/sMnYP/
Tudnátok abban segíteni, hogy mit kéne változtatnom, hogy a kép is becsússzon a formulával együtt, ne pedig letolódjon az aljára?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.