ugrás a tartalomhoz

Archívum - Nov 2007 - Fórum téma

november 15

Platformválasztás nagy terheltségű alkalmazáshoz

zottty · 2007. Nov. 15. (Cs), 13.46
Sziasztok!

Segítségét kérném azoknak, akiknek volt már dolguk olyan weboldalt fejleszteni, aminek aztán nagy lett a terheltsége.

Sok weblapot csináltam már, elsősorban PHPben és ASP.NET-ben. Tapasztalatom van Pylons-szal és JSF-el is, annyi nem, hogy az életrajzomba írjam :)

Most kezdek bele egy weblapba, aminek várhatóan egész nagy terheltsége le (ha bejön, persze).

Nekem két lehetőség jut eszembe platformra:
CakePHP
JSF + Glassfish + TopLink
Mindkettő MySQL-lel.

Persze a rapid development is fontos szempont a választásban. :)

Kérlek segítsetek abban, hogy mennyire skálázhatóak ezek a technológiák nagy terheltség esetén, melyiket érdemes választani. Illetve volt már tapasztalatotok azzal, hogy a CakePHP template cache-elése mennyire gyors és használható? Érdemes-e a Cake-et összegyúrni Smarty-val? Mi a szűk kereszmetszet egy JSF alapú alkalmazásnál?

Összességében: Melyiket érdemes választani?

Ezer köszi!
zottty
 

XML-ben tárolt HTML tartalomhoz keret XSLT-vel

saxus · 2007. Nov. 15. (Cs), 01.32
Sziasztok!

Adott volna nekem kb. egy tucat mezei HTML oldal, mely ritka egyszerű felépítésű: mindegyiknek ugyanaz a szerkezet, menü közös, tartalmi rész és a title más.

Az egyes XML fájlok struktúrája a következő:
<doc>
  <title>Cím</title>
  <content>HTML tageket is tartalmazó tartalom</content>
</doc>
Van-e valami egyszerű módja annak, hogy a
<xsl:value-of select="content" />
egyből kész HTML kimenetet adjon vissza, tehát a kimenetben is ugyanúgy legyen hatása a b, i, table, stb. tagoknak, vagy ezeket is le kell kezelnem külön-külön?

Előre is köszönöm a segítséget!
 

november 15

IE 7 onkeydown probléma

lorko · 2007. Nov. 14. (Sze), 23.56
sziasztok,

van egy script ami végigfut az input mezőkön és betesz egy onkeydown-t,
vagy is csak firefox alatt teszi be, IE7 alatt nem.

a kód:

$(document).ready(function() {
	$("input").each(function(i){
	       $(this).attr({ onkeydown : "alert('test')" });
	});
});
de például ha title-t teszek be az műkszik mindenben:

$(document).ready(function() {
	$("input").each(function(i){
              $(this).attr({ title : "test" });
	});
});
több óra próbálgatás után kezdem feladni.

valakinek valami vélemény, javaslat, megoldás,.....?
 

PostgreSQL módosítás dátuma

royt · 2007. Nov. 14. (Sze), 22.19
Üdv!
PostgreSQL-lel megoldható, hogy lekérdezzem egy adattábla, vagy sor utolsó módosításának idejét!
Köszi!
 

MySQL azonos értékek listázása

ark · 2007. Nov. 14. (Sze), 22.01
A MySQL táblámban rengeteg adatot vittem föl egy excelles táblát konvertálva és minden jól is működik.

Az egyetlen problémám, hogy még az excelles táblában elírtunk pár adatot.

Azt szeretném listába szedni, hogy egy bizonyos oszlopban (id), melyek azok az értékek, amelyek többször előfordulnak.

A végcél persze az lenne, hogy ne legyenek azonos ID-k.

Szeretném ha segítenének a probléma megoldásában. És mindent köszönök előre is.

Nem tudom, hogy ez nehéz dolognak számít-e...
 

javascript - settimeout

tobi · 2007. Nov. 14. (Sze), 21.59
Szia! Sziasztok!

Segitségre lenne szükségem javascriptbe. Abszolut amatör vagyok, egyetem majdhogy szabadon választható tantárgya.
Feladat: Adott két kép: kapu és labda.
Addig kell h mozogjon a labda a kapu fele, míg bele nem száll és akkor kiirja alertba h gól:
eddig ennyi van meg:


<body onload="ini()">
<img src="kapu.jpg" id="kapu">
<img src="labda.jpg" id="labda">
<style>
#kapu, #labda{position:absolute}
#kapu {width:250px; height:166px}
#labda{width:67px;height:64px}
</style>
<script language="JavaScript">
var lx=Math.round(Math.random()*500+200,0);
var ly=Math.round(Math.random()*300+10,0);
var kx=Math.round(Math.random()*450+200,0);
var ky=Math.round(Math.random()*150+10,0);
var kw=250;
var kh=166;
var lw=67;
var lh=64;
var n=0;
function ini(){
document.getElementById("labda").style.left=lx;
document.getElementById("labda").style.top=ly;
document.getElementById("kapu").style.left=kx;
document.getElementById("kapu").style.top=ky;
if(kx<lx && lx+lw<kx+kw && ky<ly && ky+kh >ly+lh)
{alert('GOOL');}
}
</script>
</body>


sejtem, h cilust kellene irni és egy settimoutot belerakni...pls help
 

időszámításunk előtti dátumok tárolása MySQL-ben

karpati · 2007. Nov. 14. (Sze), 20.45
Sziasztok!
Jól látom a mysql nem támogatja időszámításunk előtti dátumokat? Ha ilyet szeretnék tárolni akkor, mit tegyek szerintetek? Decimál előjellel?
 

Menedzselhető aldomain rendszer kialakítása

Johnny · 2007. Nov. 14. (Sze), 16.01
Sziasztok!

Egy olyan - elméleti - kérdésem van, hogy van rá mód, hogy egy aldomain rendszert .htaccess-szel és mod_rewrite-tal kezeljek le, mindenféle virtualhost felvétel nélkül?

Tehát, mondjuk van egy egyszintű kategória rendszerem, különböző kategóriákkal. Pl.: alaplapok, háztartási gépek, fényképezőgépek, stb.
Ezeket szeretném megjeleníteni aldomain-ként:

alaplapok.domainnev.hu
haztartasigepek.domainnev.hu
fenykepezogepek.domainnev.hu

Mindezt úgy, hogyha felveszek az admin oldalon egy új kategóriát (pl: konyhakesek), akkor automatikusan elerhető legyen a konyhakesek.domainnev.hu.
 

több kép feltöltése egyszerre

juhasztibi · 2007. Nov. 14. (Sze), 01.03
Sziasztok,

érdeklődni szeretnék, hogy van-e valami jól bevált ötletetek arra, hogy több képet, hogy lehetne feltölteni egyszerre webfelületről. Nekem olyan elképzelésem van, hogy esetleg megadom a feltöltendő fájlok helyét és a script az összes mappában tárolt képek feltölti a kiválasztott galériába. Vagy tudtok valami praktikusabb dolgot erre?

T.
 

november 13

Link új lapon (tabon) nyíljon meg

sUTy · 2007. Nov. 13. (K), 12.10
Sziasztok!

Van-e lehetőség, hogy a linkem ne új oldalon, hanem új lapon(új fül) nyíljon meg?
Persze van a lehetőség, hogy jobb gombbal kiválasztom a "megnyitás új oldalon", de nem lehet ezt autómatikusan beépíteni az <a> tag-be?