ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 7, 2006 - Fórum téma

Fájlba vs. MySQL adatbázisba írás

Anonymous · 2006. Szep. 7. (Cs), 23.01
A problémám a következő:

Folyamatosan, relative sok adatot kellene eltárolni / szolgáltatni. Egészen konkréten egy chat rendszerről lenne szó.

Úgy gondoltam, hogy két megoldás jöhet szóba.

Az első variáció: felhasználónként a szerveren létrehozok egy fájlt, majd a PHP abba beleteszi / abból kiolvassa azt a tömböt, ami a kívánt adatokat tartalmazza (felhasználó info / beszélgetések tartalma). A fájlt nem kell mindig létrehozni, csak egy alkalommal, amikor pedig a felhasználó kilép, akkor a beszélgetés tartalmát törli a rendszer.

A második variáció: ugyanezeket az adatokat MySQL adatbázisba teszem.

(A harmadik variáció, amit elvetettem: fájlban / adatbázisban tárolás.)

Mielőtt megköveznétek, hogy nem használom a Google-t, leírom, hogy sok fórumot végignéztem, kerestem Google-vel megoldást és teszteltem is élesben a szerveren, hogy melyik lenne a gyorsabb, de:

az a gond a teszttel, hogy ameddig a Windows-os gépen, localhost alatt nagy volt a különbség a sebességnél a MySQL javára (kb. kétszer olyan gyorsnak tűnt), addig a Debian szerver alatt nem tudtam eldönteni, hogy melyik a gyorsabb, mert hol a fájlba írás látszott fürgébbnek, hol a MySQL.

Tudom, hogy 10-20 usernél egyik megoldás sem okoz gondot, de tegyük fel, hogy egy szép napon jó sokan lesznek, és akkor már lényeges, hogy melyik megoldás a gyorsabb.

Mindenféle ötletet és javaslatot várnék.

PS.: a chat nem PHP alapú, a részletekbe meg inkább ne menjünk bele. A lényeg, hogy sok az adat és gyorsan jön (és gyorsan kell kiolvasni onnan, ahova tesszük). :)
 

Internet Explorer lapok biztonságosan?

Anonymous · 2006. Szep. 7. (Cs), 14.26
A következő a gondom:
Eddig cégen belül működött a webapplikációnk. Itt minden IE-ből kilépéskor törlődött a cache (IE beállítás). :-)

Most viszont külső emberkék is bejöhetnek majd hozzánk, ahol nincs egységes környezet, sőt akár több ember is használhatja ugyanazt a gépet ugyanazzal a felhasználóval. :*(

És itt kezdődik a gondom:
PDF-ben jelenítünk meg személyes adatokat, https protokolon keresztül. Ezért nem szeretnénk, ha ezek az oldalak megmaradnának az IE cache-ban , de sajnos egyenlőre "pragma: no-cache" esetén nem menti le a cache-ba, és így az Acrobat Reader sem találja meg, míg e nélkül minden esetben megmaradt a cache-ban (illetve SP1-es IE6-ban jól működik, SP2-esben nem).

A cachelés tiltásáról itt olvastam többet:
support.microsofthttp://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb%3Bhu%3B234067
De sajnos nem így működik a valóságban :-(

Van valakinek valami ötlete?

Üdv.:
Feri
 

Phpdesigner kérdés: utf-8

ivanhoe · 2006. Szep. 7. (Cs), 11.13
A Php Designer szerkesztőt használom. Szeretnék utf-8-as kódolással dolgozni, hogy összhangban legyen a php átal szolgáltatott szöveg az sql-ével, de amikor egy egy php forrásfile-nál beixelem az unicode rublikát, a php nem értelmezi a scriptet. Mit nem értek? :-)